Hopp til innhold

- Dør mens de venter på ambulansen

Hardt skadde palestinere dør fordi kampene på Gazastripen hindrer ambulanser fra å nå fram, forteller hjelpearbeidere.

Gaza by
Foto: MAHMUD HAMS / AFP

Israelske soldater og militsfolk fra Hamas utkjempet i natt harde gatekamper i Gaza by, og i dag tidlig rullet israelske stridsvogner inn i den nest største gyen Khan Yunis sør på Gazastripen.

Se video fra Khan Yunis her.

Minst 555 palestinere er drept, og mer enn 2.700 er såret etter at Israel startet angrepene for ti dager siden. Nesten 100 av de drepte er barn.

Israels bombing og bakkeinvasjon har skapt enorme lidelser for befolkningen på Gaza. Men de internasjonale hjelpeorganisasjonene klarer ikke å sende inn nok medisinsk personell og utstyr.

Se: Behandler sårede hele døgnet

Ola Skuterud, Røde Kors

- Livsfarlig

– Det er livsfarlig for ambulansefolkene å bevege seg inn i de utsatte områdene, forteller Ola Skuterud som representerer Røde Kors og Røde Halvmåne-foreninger i de palestinske områdene.

- Av samme grunn er medisinlagrene flere steder nå i ferd med å tømmes, advarer Skuterud.

Trenger hjelp utenfra

Lokalt ansatte og frivillige for Palestinske Røde Halvmåne jobber på spreng for å hjelpe, men trenger hjelp utenfra.

I går kveld slapp fire helsearbeidere fra Røde Kors inn i Gaza by etter å ha ventet på grensa i flere dager. De skal bistå ved det store Shifa-sykehuset der de to norske legene Mads Gilbert og Erik Fosse fra før er på plass.

Medisinsk personell fra flere Røde Halvmåne-foreninger, blant dem Tyrkia, Qatar og Libya venter på egyptisk side av grensen, klare til å rykke inn så snart Egypt åpner grensen for humanitær hjelp.

Ni internasjonale hjelpearbeidere

Røde Kors har fra før ni internasjonale hjelpearbeidere på Gaza, men ingen av dem er helsepersonell. Inntil i går har de heller ikke fått sende inn helsearbeidere som sto klare på grensen. Skuterud er oppgitt over Israel.

- Nei, det er vel ikke til å underslå at vi i Røde Kors-bevegelsen er en smule frustrert over at de ikke tar hensyn til en skikkelig behandling av skadete personer i en slik konflikt, sier han.

Utstyr står klart

Heller ikke Leger uten grenser har fått sende inn hjelpearbeidere til Gaza. De har i dag tre internasjonale medarbeidere der, men har mer personell og utstyr stående klart, sier programansvarlig Dag Horntvedt.

Generalsekretær i Leger Uten Grenser Dag Horntvedt
Foto: Leger Uten Grenser

- Vi vil ha inn feltsykehus som står klart til å bli brakt inn med operasjonsutstyr. Vi vil ha inn flere medisinere, leger og sykepleiere, og selvfølgelig mye mer utstyr som bandasjer, medsiner og andre ting som er nødvendig i en sånn konflikt, sier han.

Skrikende behov

Ola Skuterud følger nå situasjonen fra Røde Kors-kontoret i Ramallah på Vestbredden sier det er et skrikende behov for nesten all humanitær og medisinsk hjelp.

- Det er behov for blod og spesialutstyr til hospitaler. Alle steder der det skal være medsin, er det en stor mangel på det, sier Skuterud.

- Ingen humanitær krise

Israelske ledere nekter derimot for at det hersker en humanitær krise på Gazastripen og hevder at grenseovergangene er åpne for hjelpesendinger.

Blant dem som gjentatte ganger har avvist at det er en humanitær krise, er utenriksminister Tzipi Livni.

Under et besøk i Paris i helgen, forsikret Livni om at Israel gjorde alt for å beskytte sivilbefolkningen på Gazastripen, og hun fastholdt at en humanitær våpenhvile derfor var unødvendig.

Prekære forhold

Lederen for FNs humanitære arbeid, John Holmes, er av en helt annen oppfatning.

Mangelen på vann, elektrisitet, mat, medisiner og andre forsyninger øker, og forholdene innen helsevesenet i den palestinske enklaven blir stadig mer prekære, sier Holmes.

– Dette er i våre øyne en humanitær krise. Jeg har svært vanskelig for å se at dette kan beskrives på noen annen måte, slik forholdene for befolkningen nå er, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt