- Dommen svekker Russlands omdømme

USA utenriksminister Hilary Clinton mener dommen mot Mikhail Khodorkovskij vil ha en negativ innvirkning på Russlands omdømme.

Khodorkovskij dømt på ny

Mikhail Khodorkovskij er dfunnet skyldig i å ha stjålet 218 millioner tonn olje.

Foto: Sergey Ponomarev / Ap

USA mener saken tyder på at det russiske lovstyret overskygges av politiske hensyn, og Frankrike understreker viktigheten av et fungerende lovstyre i et Russland som ønsker modernisering.

Den tidligere oljemilliardæren Mikhail Khodorkovskij ble tidligere i dag nok en gang funnet skyldig i omfattende økonomisk kriminalitet.

Khodorkovskij ble av en domstol i Moskva funnet skyldig i å ha stjålet 218 millioner tonn olje, men dommen blir ifølge forsvarerne anket.

Også Platon Lebedev, som står tiltalt sammen med Khodorkovskij, ble kjent skyldig i å ha underslått olje, ifølge det russiske nyhetsbyrået ITAR-TASS. Forrige gang Khodorkovskij og Lebedev ble dømt, var i 2005.

Flere mener rettssaken mot Khodorkovskij er politisk motivert. Clinton mener dommen reiser spørsmål om politikk har overkjørt rettsstaten.

– Denne og lignende saker har en negativ innvirkning på russernes rykte når det gjelder menneskerettighetsforpliktelser, sa Clinton i en uttalelse mandag kveld.

– Veldig bekymret

Den tyske utenriksministeren, Guido Westerwellen, sier han er veldig bekymret over utviklingen.

– Dette er et skritt tilbake for Russland, sa Westerwellen, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Han mener rettssaken mot Khodorkovskij har foregått på en meget tvilsom måte, og at den er et skritt tilbake når det gjelder moderniseringen av landet.

Video e73eeb5d-078c-4aa3-a998-456bdd9baf22.jpg

Assisterende direktør i Fritjof Nansens institutt Arild Moe sa i Dagsrevyen at Khodorkovskij har blitt et stort problem for russiske myndigheter.

– Khodorkovskij er i dag et større problem for det russiske regimet enn da han ble arrestert i 2003, sier assisterende direktør i Fritjof Nansens institutt Arild Moe til Dagsrevyen.

Han sier at rettssaken mot Khodorkovskij er problematisk for president Medvedevs forsøk på å skape en rettsstat i Russland.

– Studerer dommen nøye

EU reagerte i første omgang forsiktig. I en uttalelse fra EUs utenrikspolitiske leder Cathrine Ashton het det at man studerer dommen «meget nøye» og «venter at Russland respekterer sine internasjonale forpliktelser når det gjelder menneskerettigheter og som rettsstat», skriver NTB.

– Press på domstolen

Khodorkovskijs hovedforsvarer uttalte nokså umiddelbart at dommen vil bli anket, noe han på forhånd også hadde gjort klart. Forsvarerne har sagt at de vil bringe saken inn for den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

– Det vi hører etterlater ingen tvil om at det ble lagt press på domstolen. Domstolen var ikke uavhengig da den tok denne avgjørelsen, sa forsvarer Vadim Kljuvgant i en kort pause i opplesningen mandag, ifølge Reuters.

Skatt av tyvegods?

Både Khodorkovskij og Lebedev er tidligere dømt til henholdsvis åtte og ni års fengsel for økonomisk kriminalitet, spesielt for skatteunndragelse i oljeselskapet Yukos. Khodorkovskij eide Yukos, men selskapet ble oppløst av myndighetene etter at Khodorkovskij ble arrestert og fengslet, skriver NTB.

Tyveriet av olje skal ha skjedd i perioden 1998-2003, anklager som av forsvarsadvokatene blir omtalt som absurde. Blant annet har de reist spørsmål om hvordan Khodorkovskij kan ha stjålet store mengder olje som han i forrige rettssak ble dømt for ikke å ha betalt skatt av.


SISTE NYTT

Siste nytt