NRK Meny
Normal

- Dødsstraff er i familiens hender

Jemenittiske myndigheter vil stille Farouk Abdulhak for retten i Jemen.

Montasje: Martine Vik Magnusse og Farouk Abdulhak

Jemenittiske myndigheter vil stille Farouk Abdulhak for retten i Jemen.

Foto: Scanpix

Jemenittiske myndigheter nekter fortsatt å utlevere drapsettersøkte Farouk Abdulhak til Storbritannia. Nå ønsker de imidlertid å stille rikmannssønnen for retten i hjemlandet, med norske garantier.

Det melder Jemens utenriksminister, Dr. Abu Bakr al-Qurbi, til TV 2 Nyhetene i dag.

Les også: Støre beklager Jemen-avgjørelse
Les også: Støre og Martines familie skuffet
Les også: Farouk Abdulhak mest ettersøkt

Farouk Abdulhak er etterlyst for å ha drept og voldtatt den norske studenten Martine Vik Magnussen i London i mars i fjor.

Skulle Abdulhak stilles for retten i Jemen ville det være opp til Magnussens familie i Norge om Abdulhak skal få dødsstraff, dersom han blir kjent skyldig.

- I strid med europeiske avtaler

Det har tidligere vært uaktuelt for både Norge og Storbritannia at Abdulhak stilles for retten i hjemlandet, da det ikke har vært gitt noen garantier om at han ikke vil få dødsstraff.

– Det finnes ingen garanti for at han ikke får dødsstraff. Dette er i samsvar med internasjonale avtaler. Men for at dødsstraffen skal effektueres, krever jemenittisk lov at offerets familie ber om det. Sker ikke dette, blir ikke dødsstraffen iverksatt. Ingen begjæring, ingen dødsstraff, sier Jemens utenriksminister Dr. Abu Bakr al-Qurbi til TV 2 Nyhetene.

Utenriksdepartementet, med Jonas Gahr Støre i spissen, har tidligere høstet kritikk, blant annet fra Magnussens egen far, om å ha handlet for lite i den såkalte martine-saken.

Utenriksdepartementet tok imidlertid ikke selvkritikk.

– Dersom han stilles for retten i Jemen er det en overhengende fare for dødsstraff. Jemen vil ikke gi en garanti for at han ikke vil få dødsstraff, og da er dette ikke et alternativ, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre i Stortingets spørretime 12. mai i år.

Martine Vik Magnussen

Martine Vik Magnussen flyttet til London for å studere internasjonal økonomi ved Regent's College.

I familiens hender

Dagens utspill fra den jemenittiske utenriksministeren åpner nå for en rettssak i Jemen.

Dr. Abu Bakr al-Qurbi peker på at det er Magnussens familie som sitter med de avgjørende kortene i henhold til Abdulhaks skjebne.

Dersom familien skriver en ærklæring om at de ikke ønsker dødsstraff, garanterer utenriksministeren for ar Abdulhak ikke blir straffet med døden, dersom han blir funnet skyldig.

– Dersom det ikke kommer en begjæring fra familien, så blir det ingen dødsstraff, sier Dr. Abu Bakr al-Qurbi.

Vi garanterer at saksgangen vil skje på en rettferdig måte, slik at ikke noen kan påvirke retten, verken den tiltalte eller andre, sier den jemenittiske utenriksministeren, avslutter han.

15 måneder siden drapet

Det er nå 15 måneder siden drapet på den norske studenten i London.

Martine Vik Magnussen ble sist sett da hun forlot utestedet Maddox i London sammen med Farouk Abdulhak.

De to studerte sammen ved det prestisjetunge Regent's College i London.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt