- Det handler om at Obama er svart

BRISTOW, VIRGINIA (NRK.no): På scenen står de to mennene sammen. Bill Clinton og Barack Obama - de nye politiske bestevennene. Clinton er tildelt Obama-leirens viktigste oppgave, å kapre hvite menn.

Bill Clinton og Barack Obama

Bill Clinton har vært Demokratenes superreserve i valgkampen. Strategene håper det gir seg uttelling i velgerstemmer Obama sliter med å få tak i.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Laila Bakken, Virginia
Foto: NRK

– Jeg har gitt stemmen min til tjeneste for presidenten – som dere hører, starter en hes Bill Clinton.

Det er så vidt stemmen bærer gjennom talen han holder. Talen som priser presidenten, roser ham for hva som er forandret – fire år etter at Barack Obama lovet USA håp og forandring.

– Jeg er langt mer entusiastisk nå enn forrige gang, erkjenner Clinton.

Den første svarte presidenten

Få hadde tenkt tanken. At tidligere president Bill Clinton skulle bli den nåværende presidentens beste trekkplaster og valgkampvikar.

– For noen år siden hadde han båret koffertene våre, skal Clinton ha uttalt da kona Hillary kjempet mot Obama om presidentkandidaturet i 2008.

Nå slåss han som en løve for å berge gjenvalget til mannen som hindret kona i å bli historisk. Landet kunne fått sin første kvinnelige president. De fikk sin første svarte.

– At Obama sliter blant mine likesinnede – hvite menn? Det er rett og slett hudfargen, uten tvil, sier Dale Dean. Han sitter godt plassert på den store utendørsareaen hvor valgmøtet er.

Normalt holdes det rockekonserter her. Det er ikke så langt unna nå heller. Før kveldens største stjerner kommer på scenen, varmes Dean og de 24.000 andre opp i den kalde novemberkvelden med taler og musikk.

Miss America 2010 er den som har fått æren av å synge nasjonalhymnen. Hun er fra Virginia og svart – i likhet med presidenten.

– Jeg har alltid stemt på Demokratene, jeg stemte på Obama i 2008 og jeg kommer til å gjøre det igjen. Men mange av mine venner er republikanere. De mener jeg er en gal kommunist, sier Dean og humrer.

– Og de skjønner virkelig ikke at jeg synes presidenten er en god president. Men jeg er vokst opp i San Francisco, der er vi mer liberale enn her, sier Dean som forklaring til partivalget.

Nå bor han bor i Richmond, delstatshovedstaden i Virginia, vel to timer unna. Han har tatt med seg både kone, datter og barnebarn til valgmøtet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Dale Dean og Adison

Dale Dean tok med seg barnebarne Adison og resten av familien på valgmøte.

Foto: Laila Bakken / NRK

Hvite menn skeptiske

Tallene viser at Dean har et poeng. Blant hvite arbeiderklassemenn foretrekker 55 prosent Romney og 28 prosent Obama.

Blant hvite menn generelt, er fordelingen 55-32 prosent, de utdannede drar opp snittet for presidenten.

Og jo lenger sør, jo større sprik. Blant hvite mannlige arbeiderklassevelgere i sørstatene, har Romney en oppslutning på 62 prosent, Obama 22.

Det er blant protestantene det er størst skille, katolikkene er delt på midten, viser undersøkelser som er gjennomført av Public Religion Research Institute og Reuters/Ipos.

Blant de hvite kvinnene er mønsteret annerledes. De deler seg jevnt.

– De hvite mennene skilte lag med Det demokratiske partiet under borgrettskampen på 1960-tallet. Alle sørstatene snudde ved valget i 1964, sier Dean.

– Og mange her i sør, spesielt eldre mennesker, henger igjen i historien og rasespørsmålet. Jeg er sikker på at mange av de vanskelighetene Obama har hatt, politisk sett, skyldes rase.

Han er selv forbauset over hvilke holdninger som eksisterer blant sine medborgere.

– Noen sier åpent hva de mener om saken. Andre er mer dulgte - de er ikke «mann nok» til å stå for det de mener. Men det er ingen tvil. Man skjønner det på kodeordene de bruker, sier Dean.

– Fordi Obama regnes som en sort president, selv om han er halvt hvit, vil de ikke ha ham.

– De unge har et noe mer moderne syn. Viriginia har vært en svært konservativ delstat i 50 år. Men Obama klarte å vinne her i 2008, så det snudde veldig på få år. Men delstaten er veldig delt, mellom sør og nord og gamle og unge.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Barack Obama i Bristow

Barack Obama ble historisk. Men holder det til gjenvalg?

Foto: JASON REED / Reuters

Liker Clinton bedre enn Obama

En annen undersøkelse, gjengitt i The Washington Post, viser at det er på direkte spørsmål om rase at forskjellen mellom republikanere og demokrater blir størst. Stilles spørsmålene indirekte, jevner det seg ut mellom de to velgergruppene. Da er demokratene like negative som de konservative.

Likevel, Obama ble historisk i 2008 da han klarte å sikre seg flest hvite menns stemmer av alle demokratiske presidentkandidater siden 1980, inkludert Bill Clinton.

Men stemmene var ujevnt fordelt, i sørstatene tapte han stort i forhold til sine forgjengere. Det var de yngre i andre deler av USA som «reddet» ham.

Selv om den tidligere guvernøren fra Arkansas fikk tilnavnet USAs første svarte presidenten for sin politikk som skulle bedre levevilkårene for de mange fattige svarte, så liker mannlige hvite velgere i alle grupper Bill Clinton langt mer enn Obama.

Det er derfor ekspresidenten er sendt ut på tur.

Går en nedre smertegrense

For ifølge valganalytikeren Geoffrey Skelley ved Center for Politics i Virginia går det en kritisk grense for Obama, når det gjelder de hvite mennene.

– Hvis 45-40 prosent stemmer på ham, kan det bli gjenvalg. Hvis andelen synker under 40, er han i trøbbel. Og Romney i tilsvarende bedre posisjon, sier Skelley til NRK.

For fire år siden stakk John McCain av med 55 prosent av de hvite mennenes stemmer. Obama sikret seg 43 prosent av dem.

Og det er hvite menn som utgjør flest av dem som stemmer.

Obamas skryteliste

Og den tidligere presidenten gjør så godt han kan.

Han legger ut om den økonomiske krisen og problemene Obama arvet. Og hva presidenten har gjort for at det nå går fremover:

Loven om likelønn som ble undertegnet første dag på jobben, helsereformen som ble vedtatt, studielånsordningen som er blitt bedre, de planlagte kuttene i skolepenger, de nye jobbene som skal skapes på områder som er bærekraftig i fremtiden, en arbeidsstyrke som må ha bedre utdanning.

Og Clinton er i storform – tross stemmeproblemene. Han spøker, ler, hogger løs på Republikanernes løsninger – og gjør narr av Mitt Romney.

– Han ble spurt om han ville ha signert Lily Ledbetter Fair Pay Act (likelønnsloven red.anm.) Han vegret seg for å svare. Men folkens, som president kommer det langt tøffere beslutninger enn dét, sier Clinton, himler med øyene, rynker panna og smiler bredt - og alle i den store salen ler.

– Det er akkurat som da jeg overtok. Da ventet fire år med opprydding og fire år med overskudd. Nå var det på’n igjen. De lover den samme oppskriften som har fått oss i trøbbel to ganger. Og jeg vet hva jeg snakker om, sier Clinton mens taket løfter seg i jubel.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Bill Clinton valgmøte Bristow

Bill Clinton forteller om hvordan presidenten la valgkampen til side under stormen og sto i spissen for krisehåndteringen.

Foto: Laila Bakken / NRK

The economy, stupid!

For Obama trenger Clinton også av en grunn til. Nemlig ekspresidentens troverdighet når det gjelder nasjonaløkonomien.

Clinton overtok budsjetter med underskudd og en massiv statsgjeld da han tiltrådte i 1993. Da han gikk av åtte år senere, kunne han levere fra seg statsbudsjetter med pene overskudd - riktignok godt hjulpet av oppgangstider.

Mellom 60 og 70 prosent av velgerne har økonomi som avgjørende faktor i valget.

Og dårlig økonomi og frustrerte arbeiderklassevelgere kan være en eksplosiv kombinasjon for den som satser på å vinne valget. Også de uavhengige må overbevises. 6 prosent av alle mannlige hvite velgere sier de ikke har bestemt seg.

Og selv om det går fremover, er det fortsatt et godt stykke arbeid å gjøre, før landet er ute av den økonomiske hengemyra.

Det vet også Obama.

– Ved utgangen av Clintons periode hadde USA skapt 23 millioner nye jobber, gjennomsnittsinntekten steg og fattigdommen sank. Overskudd ble til underskudd, sier presidenten selv.

Men før tallene ventet rosen.

– Bill Clinton var en stor president og er nå en god venn. Jeg har sagt det før og sier det igjen: Bill skulle vært minister i å forklare sammenhenger enkelt, sier Obama og hekter seg på de gylne årene under Clinton.

Fortsatt forandring

Slagordet «forandring» er byttet ut med «fremover».

Men etter at konkurrenten Romney startet å markedsføre seg med at det er han som vil stå for den reelle forhandlingen, har Obama plukket frem forandringen han også.

– Forandringen Romney lover er egentlig mer av det samme. Han er en talentfull salgsmann, som pynter politikken til George W. Bush, sier Obama.

– Vi må ha et samfunn hvor alle spiller etter de samme reglene. Det var derfor dere stemte på Clinton i 1992 og på meg i 2008.

Presidenten lister opp hva de har fått utført de siste fire årene, slik at alle kan skjønne at forandringen er underveis. Listen er lik den Clinton ramset opp.

– Vi er kommet for langt, det er for sent å snu nå. Jeg fikk ikke vedtatt helsereformen for at gevinsten skal gå til de rikes skattekutt. Hvor du kommer fra, hvilket etternavn du har eller hvem du elsker skal ikke ha noe å si. Vi må videre fremover, sa presidenten og tilkjennegav at han var like frustrert over hvor sakte det kan gå.

Dale Dean tror Obama – spesielt hvis han får fire nye år – kommer til bli like høyt vurdert som Clinton er, som regnes som en av USAs beste presidenter.

– Clinton rotet seg inn i selvforskyldte problemer. Obama har ikke vist tegn til slike svakheter. Så om 25 år vil han bli sett på som den transformative presidenten mange mener han er, inkludert jeg.

Han er begeistret for at ekspresidenten og presidenten har sluttet fred og nå kjemper sammen skulder ved skulder.

– Det var jo en viss rivalisering og spenning mellom dem. Men Clinton er klar over hva som står på spill, at valget handler om hvilke retning USA tar.

– Og det hjalp nok at Obama gjorde Hillary til sin utenriksminister. Så at de nå jobber sammen, er til det beste for landet, mener Dean.

Obama tar Virginia

Han er også sikker på Obama-leiren klarer å vippe Virginia til Demokratene, slik de gjorde i 2008 - takket være den nordlige delen av delstaten, som er blitt bosted for mange statsansatte i Washington D.C. Resten er ganske helrødt.

– Det er derfor jeg trenger dere nå, ber presidenten iherdig.

Virginia er en av statene som vil avgjøre presidentvalget. Foreløpig er det så jevnt, at ingen tør spå hvem som vinner.

Dean har tro på at hans favoritt kommer til å gå seirende ut på begge fronter.

– Han maktet det forrige gang, og da bør han kunne klare det nå. Jeg tror stormen kan gi et visst utslag her. Virginia var innenfor stombeltet og mange folk har sett at presidenten tok ledelsen, gjorde det en president skulle og var en klar «commander-in-chief».

– På sin normale «coole» måte tok han kontroll over tingene. Og mange vet at vi kunne vært like ille ute, hvis Virginia hadde blitt truffet slik New Jersey ble. Det tror jeg dytter mange nok over til den demokratiske siden, rasespørsmålet til tross, sier Dean.

Den gode nyheten for Obama er at konkurrenten Mitt Romney trenger de hvite mennenes stemmer enda mer for å kunne vinne.

SISTE NYTT

Siste nytt