Hopp til innhold

- Det er nå det blir tøft for Obama

Nobelinstitutt-direktør og historiker Geir Lundestad er overbevist om at republikanerne sitter klare til å kjøre en beinhard svertekampanje mot Barack Obama.

Geir Lundestad
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Onsdag utropte Barack Obama seg selv til demokratenes presidentkandidat, og slo fast at han har sikret seg nok delegater.

– I kveld står jeg stå foran dere og kan si at jeg blir presidentkandidaten for det demokratiske partiet, sa Obama.

Direkte: Clinton taler

Les også: Bush gratulerte Obama med seieren

Les også: Obama skrev historie i natt

Les også: Slutt - men ikke helt slutt

Les også: - Kan bli visepresident

- Har ventet på at noe ville skje

Til tross for at så og si ingen de siste ukene har trodd at motkandidaten Hillary Clinton ville ta hjem seieren i

Barack Obama erklærte seg som Demokratenes presidenkandidat.

Natt til onsdag norsk tid erklærte Barack Obama seg som Demokratenes presidenkandidat. Her sammen med sin Michelle.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / AFP

nominasjonsprosessen, har hun nektet å gi seg.

Geir Lundestad tror hun ikke har gjort det fordi hun har ansett det som realistisk at noe ville skje med Barack Obama.

- Hun har regnet med at noe ville skje som ville føre til at superdelegatene heller ville støtte henne enn Obama. Men dette har ikke skjedd - han har stått i mot alle større og mindre skandaler. Og Clinton hadde et smakløst og altfor dramatisk utspill da hun trakk fram at Robert Kennedy ble drept i slutten av nominasjonsprosessen i 1968 - og på den måten insinuerte at dette også kunne skje med Obama, sier Lundestad, som er en av landets mest anerkjente USA-historikere.

- Det blir knalltøft

Direktøren ved Nobelinstituttet er overbevist om at republikanerne har skandaler på Obama som de venter med å offentliggjøre til duellen mot McCain starter for alvor.

- Dette blir en knalltøff valgkamp. Nye vinkler vil komme fram, og dette vil bli mye, mye tøffere. All erfaring viser at republikanerne er de mest effektive når det gjelder denne type psykologisk krigføring. Bare se på presidentvalget i 2004, da demokraten John Kerry sin innsats i Vietnam plutselig ble vridd til noe negativt av republikanerne. Hver stein vil bli snudd, sier Lundestad til nrk.no/nyheter, og legger til:

- Et annet eksempel er valgkampen i 1988 mellom George Bush

George Bush og Michael Dukakis

Geir Lundestad trekker fram kampen mellom George Bush og Michael Dukakis i 1988 som eksempel på effektiv svertekampanje fra republikanerne.

senior og Michael Dukakis. Demokratenes Dukakis ledet klart på meningsmålingene på sommeren, men tapte presidentvalget så det suste mot Bush. Årsaken var at republikanerne lyktes i å vise fram Dukakis i sitt bilde, sier Lundetad.

Han er overbevist om at det samme vil skje i år.

- Det at Obama er en av de mest liberale representantene i Senatet kommer til å bli brukt for alt det er verdt – samtidig som republikanerne kommer til å påpeke at liberalisme er i utakt med de politiske strømningene i dagens samfunn, sier Lundestad.

Hvit mann som visepresidentkandidat?

Lundestad tror at det er en sjanse for at Obama velger Clinton som sin visepresidentkandidat, men understreker at kjemien dem to imellom ikke er den beste.

- Obama vil da få med Bill Clinton med på lasset, og det er neppe ønskelig. Og om Obama og Clinton stiller sammen kan de bli vanskelig å stemme på for den gruppen som er viktigst: Hvite menn. De kan komme til å føle seg tilsidesatt.

- Så Obama bør ha en hvit mann som visepresidentkandidat?

- Det kan være gode argumenter for akkurat det, ja.

Var sikker på å vinne

- Hva har gått galt i Hillarys kampanje?

- Hun var helt sikker på å vinne nominasjonen, noe hun også uttalte.

Hillary Clinton etter siste nominasjonvalg

- Hun var helt sikker på å vinne nominasjonen, og sto uten en bra kampanje og strategi, mener Lundestad.

Foto: ROBYN BECK / AFP

Problemet var at akkurat det slett ikke fremsto som sikkert etter de første nominasjonsvalgene, og dermed oppsto problemene. Hun hadde ikke bra nok strategi eller valgkampapparat, og hadde ikke nok penger til å drive valgkamp. Hun har virket uforberedt, sier Lundestad, som føler seg usikker på hvem som vinner til slutt - Obama eller McCain:

- Det er helt åpent. Riktignok har republikanerne dårlige tider nå, og populariteten til Bush er rekordlav. Men McCain har gode sjanser. Det avhenger selvsagt mye av hva som skjer videre i nominasjonsprosessen hos demokratene.

SISTE NYTT

Siste nytt