Hopp til innhold

– Jeg har sett flere hus hvor vannet dekker taket

Anders Magnus rapporterer om store ødeleggelser og et samfunn som står stille på grunn av flommen i Australia.

Anders Magnus i Australia

NRK-korrespondent Anders Magnus er i Brisbane i Australia.

– Vannet har sunket en god del siden flomtoppen i går. Det er masse ødeleggelser over alt, og gatene er fulle av vann. Det er slanger i vannet, og jeg har hørt at det skal være hai og krokodiller også, sier NRKs korrespondent Anders Magnus i Brisbane.

LES OGSÅ: 20.000 Brisbane-hjem kan bli tatt av flommen

Se oversikt over områdene rammet av flom her

Meldt storm mandag

Det er kloakk i vannet og fare for at sykdommer kan spre seg.

– Man har fortsatt ikke sett de virkelig store ødeleggelsene ettersom store deler er under vann. Det er meldt storm her på mandag som fører til bekymring, sier Magnus.

Det er ventet at vannet vil holde seg stabilt, også i morgen.

– Hus er dekket med vann og da jeg fløy inn så jeg en dal i nærheten som var fullstendig dekket av vann. Jeg har sett flere hus hvor vannet dekker taket i andre etasje.

Vil koste flere titalls milliarder

Ødeleggelsene vil koste landet flere titalls milliarder.

– Byer er ødelagt, produksjonen er stanset, folk kommer seg ikke på skole og jobb. Det er uvanlig med en slik katastrofe i en moderne by. Byen er mørkelagt etter at strømmen har gått flere steder, sier Magnus.

I går ble flomtoppen nådd i Brisbane . Nå har vannet begynt å trekke seg tilbake, og folk ser lysere på situasjonen enn de gjorde for få dager siden. På forhånd hadde man forventet at situasjonen ville bli enda verre, men torsdag var situasjonen omtrent som dagen før.

Krevd 19 menneskeliv

Samtidig er det klart at Brisbane står overfor en enorm oppryddingsjobb. Når vannet trekker seg tilbake, kommer bakken til å være dekket av gjørme som ikke forsvinner med det første.

Flommen i delstaten Queensland, der Brisbane er hovedstad, har krevd minst 19 menneskeliv, mens 61 personer er savnet. Rundt 12.000 bolighus er oversvømt, og 118.000 bygninger var torsdag uten strøm, meldte nyhetsbyrået Reuters.

Brisbanes infrastruktur er påført store skader, og det kan ta flere år før alle skadene er utbedret og nødvendig gjenoppbygging fullført.

Flom Brisbane Australia

Oversiktsbilde fra Brisbane i Australia.

Foto: TORSTEN BLACKWOOD / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt