Hopp til innhold

- Det er håp om forsoning

- Vi må begynne med at lederne setter seg ned og bli enige om hva de er uenige om, sier Ling Merete Kituiy som er gift med Kenyas nærings- og handelsminister.

Uro i Kenya

DET ER HÅP: - Jeg vet ikke hvem som kan få trollet inn i esken igjen, sier Ling Merete Kituyi.

Foto: KAREL PRINSLOO / AP

Ling Merete Kituyi har levd i Kenya i mange år og er gift med landets nærings- og handelsminister, Mukisha Kituyi.

- Det er et håp

Lederen for Den afrikanske union (AU), Ghanas president John Kufour, kommer til Nairobi i dag for å ha krisemøter med president Mwai Kibaki. AU-lederen vil mekle mellom Kibaki og hans utfordrer Raila Odinga.

- Noen må få de to partene sammen. Nå har de ikke klart å møtes de siste par dagene, uten at de sitter sammen kommer man ikke videre. Så det er et håp, sier Ling Merete Kituyi om AUs initiativ.

Usikker på om det stopper hevnen

Men hun er usikker på om det vil stoppe folkemengdene og hevnaksjonene.

- Men vi må begynne med at lederne setter seg ned og bli enige om hva de er uenige om, sier Kituyi. 

- I hvilken grad er aksjonene spontane?

- Jeg tror det begynte som spontane aksjoner mot dette som ble ansett som valgfusk. Så har det bredt om seg til noe som er etnisk betont. Da ripper det opp i gamle sår fra 1992 og 1997, da det var etnisk rensning. Da får du en annen dynamikk, sier Kituyi.

- De har sluppet trollet ute av esken, og jeg vet ikke hvem som kan få trollet inn i esken igjen, sier Ling Merete Kituyi.

- Etniske drap hver uke

Kenya har stått frem som et av de mest stabile og velfungerende samfunn i Afrika og uroen overrasker hele verden.

- Har vi fulgt for dårlig med i timen?

- Jeg tror mange ikke har fulgt nøye nok med. Det er jo deler av landet hvor det alltid er ufred i, hvor du må bevege deg i konvoi for at det skal være trygt. Enkelte steder er det etniske drap hver uke, som har pågått siden 1990-tallet, forteller Ling Merete Kituyi.

- Ikke folkemord

Hun tror allikevel det er en overdrivelse å kalle drapene som nå skjer for folkemord og sammenlikne det med Rwanda:

- Regjeringstalsmannen har brukt ordet folkemord. Det hjelper ikke at folk bruker så sterke ord. Det er ille nok det som skjer. Men 300 døde mot 1 million er nokså forskjellig.

- Vi skal underslå at det er eniske dimensjoner på det som nå skjer. Folks identitetskort blir sjekket og det står din stammetilhørighet på det, sier Kituyi.

SISTE NYTT

Siste nytt