NRK Meny
Normal

- Dere er ikke lenger munker

- Vi var flere hundre som ble samlet sammen, banket opp og stengt inne uten vann, forteller en burmesisk munk.

Munk i Burma
Foto: STR / AFP

En munk som i dag ble sluppet fri av juntaen beskriver dagene under avhør som veldig, veldig ille.

- Vi fikk ikke bruke toaletter og vi fikk ikke vann, sier han til nyhetsbyrået Reuters. Han ønsker å være anonym på grunn av truslene om hevn mot de som uttaler negativt om regimet.

LES OGSÅ: Dagbok fra Burma

- En vanlig mann med barbert hode

Munken forteller at han har vært innesperret i over en uke på et område nord i Rangoon. Der ble munkene, som er aktet i den buddhistiske nasjonen, avkledd sine drakter og behandlet som kriminelle.

- Når en av oss brukte et pronomen og refererte til seg selv som en munk, ble personen slått, forteller han.

- Så sa avhøreren: Du er ikke lenger en munk. Du er bare en vanlig mann med barbert hode.

Måtte skrape mat fra gulvet

Munkene, for det meste unge menn, blir på grunn av deres moralske innflytelse ansett som den største trusselen mot regimets knallharde grep om landet.

De ble pakket sammen i rom så små at de ikke kunne legge seg ned, og heller kunne sove i den trykkende monsun-sesongvarmen.

I flere dager var munkene uten toaletter, uten steder å vaske seg og de måtte skrape opp halvkokt ris fra gulvet for å få i seg mat.

Munk i Burma

En burmesisk munk Shwedagon pagoda i Rangoon.

Foto: STR / AFP

Sparket og slått i hodet

I ti dager var munken innesperret i det provisoriske fengselet, med daglige avhør der soldater og politi ville vite hvem som var lederne bak de store demonstrasjonene i slutten av september og begynnelsen av oktober.

Munkene ble tvunget til å holde hendene på hodet mens de satt i en nedhuket stilling, mens avhørerne satt på stoler og stilte spørsmål.

- De som ga feil svar ble sparket og slått i hodet, forteller munken. For de som ble alvorlig skadet var det ingen til å stelle sårene.

Tortur under avhør

Den burmesiske juntaen har forsøkt å skylde på utenlandske regjeringer og medier for å stå bak demonstrasjonene, som begynte i midten av august.

Gjennom den statlig kontrollerte TV-stasjonen i Burma har juntaen innrømmet at ti personer ble drept da sikkerhetsstyrker slo ned på demonstrantene i Rangoon. Vestlige styresmakter tror tallet er mye høyere.

Munkens fortelling stemmer overens med andre beskrivelser av vold mot fanger. I byen Mandalay skal et medlem av opposisjonen ha dødd i politiets varetekt.

Ifølge en Thailand-basert hjelpegruppe for politiske fanger med mange kontakter inne i Burma, skal 42 år gamle Win Shwe ha dødd som følge av tortur under avhør.

LES OGSÅ: Dagbok fra Burma

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt