NRK Meny
Normal

Kinas statsminister krever demokrati

Kinas statsminister Wen sier i en oppsiktsvekkende uttalelse at kommuniststaten trenger å innføre demokrati straks - hvis man skal kunne fortsette landets positive økonomiske utvikling. Statsministerens uttalelser sensureres i kinesiske medier.

Wen Jiabao

Statsminister Wen Jiabao etter sin tale på World Economic Forum. Wen - hvis formelle tittel er formann i folkerepublikkens statsråd - har lenge støttet en reformlinje. Til forskjell fra andre ble han spart fra partiutrenskningene etter demokratiopprøret i 1989.

Foto: STR / Afp

Anders Magnus, Beijing
Foto: NRK

Demokratiuttalelsene kom i samtaler med forretningsfolk som deltok på sommersesjonen til World Economic Forum i den kinesiske byen Dalian, hvor også kronprins Håkon deltok.

Ifølge BBC sa den kinesiske statsminister Wen Jiabao at Kina snarest trenger en omfattende demokratisk reform, som burde starte innad i kommunistpartiet.

Det aller viktigste, ifølge Wen, er at Kina må styres etter loven, men det kan ikke skje så lenge kommunistpartiet har absolutt makt i landet. Derfor må både partiet og landets lederskap reformeres, mente statsministeren.

Ønsker flere demokratiske valg

Wen ønsker også at eksperimentene med demokratiske valg må utvides.

I dag er det valg på landsbyledere, selv om kommunistpartiet har streng kontroll med hvem som får stille opp som kandidater. Statsministeren ønsker å utvide dette til også å gjelde valg på ledelse for kommuner og småbyer.

Men aller først må det innføres demokrati innad i kommunistpartiet, mener han.

Kina ingen rettsstat

Wen Jiabao har lenge gått inn for at Kina må bli en rettsstat, slik at både folk og næringsliv kan ha forutsigbarhet om hva som gjelder av lover og regler – og som også domstolene kan forholde seg til.

I dag har Kina en lang rekke lover, men kommunistpartiet og dets ledelse står over loven og kan til enhver tid gripe inn i domstolenes beslutninger og også endre folks levevilkår uten at folket har noe det skulle ha sagt.

Wen blir sensurert

Statsminister Wen har også tidligere gått inn for demokratiske reformer i Kina i flere taler og intervjuer, men alle disse uttalelsene har blitt sensurert i kinesiske medier.

Også denne, som ikke er gjengitt verken i kinesiske aviser eller deres nettutgaver.

Da han under et besøk i USA ble intervjuet av CNN, gikk kanalen i svart i Kina mens landets egen statsminister snakket.

For nordmenn høres det absurd ut at landets statsminister blir sensurert, og at hans eget folk ikke får lov til å høre hva han mener.

Men denne sensuren avspeiler maktkampen innad i kommunistpartiet, hvor den reformfiendtlige fløyen for tiden kontrollerer propaganda- og sensurapparatet. Eller, som det så vakkert heter, «Kommunistpartiets sentrale veilednings-kommisjon for å bygge en åndelig sivilisasjon».

Wen Jiabao og Li Changchun

På Folkekongressen i mars var det på overflaten en hjertelig tone mellom Wen Jiabao og Li Changchun. Bak fasdaden er de rivende uenig i hvilken vei Kina bør gå.

Foto: LIU JIN / Afp

Lederen for denne kommisjonen, Li Changchun, er en av Wens motstandere og absolutt ikke tilhenger av tanker om demokrati, åpenhet og pressefrihet.

Tvert imot har han stått bak en kraftig innstramming av hva som er lov å publisere i Kina det siste året.

Frykt for opprør

Mye av bakgrunnen for innstrammingene er frykten for at demokratiopprørene i Midtøsten skulle spre seg til Kina.

Den harde, konservative kjerne i kommunistpartiet er redd for at hvis deres maktmonopol løses opp, vil deres egne maktstillinger og store økonomiske privilegier forsvinne.

Statsminister Wen Jiabao mener tvert imot at faren for opprør er større hvis det ikke kommer en politisk reform i Kina, og at landet da kan miste alt man har vunnet gjennom de siste 30 årenes eventyrlige økonomiske framgang.

Hans syn er at den eneste måten kommunistpartiet over tid kan overleve og beholde makten, er gjennom en gradvis og demokratisk reform.

Hu Jintao, Wen Jiabao, Li Changchun, Li Keqiang

Hele ledelsen i kommunistpartiet var samlet da Den nasjonale folkekongress ble avholdt i mars i år: f.v. president Hu Jintao, statsminister Wen Jiabao, propagandasjef Li Changchun og visestatsmininster Li Keqiang. Den eneste som mangler er visepresident Xi Jinping, som også regnes for å være en liberaler. Spørsmålet nå er hvilken fløy som vinner maktkampen om partiets - og Kinas - fremtid.

Foto: Ng Han Guan / Ap

Maktkamp

Wen Jiabao rangerer som nummer tre innad i kommunistpartiets øverste ledelse, politbyråets stående komité med ni medlemmer.

Hvor mange han har støtte av her er det få utenom toppledelsen som vet, og partisjef og landets president Hu Jintao har aldri sagt noe som kan tyde på at han støtter sin statsminister.

Hu Jintao og Wen Jiabao

President Hu Jintao og Wen Jiaboa har styrt Kina sammen siden 2003. Men ingen vet egentlig hvilken side Hu er på.

Foto: Andy Wong / Ap

At Wen kan si det han mener uten å bli avsatt tyder på at han representerer en ganske stor fraksjon innad i partiet. Men at mediene ikke får lov til å fortelle folket hva statsministeren mener, tyder på at hans motstandere i partiet trolig er mektigere.

Få vet hva neste leder mener

Til neste år skal Kina skifte leder for kommunistpartiet og dermed for hele landet. Den som er utpekt er dagens visepresident Xi Jinping.

Han er ikke Hu Jintaos favoritt, og ble tidligere sett på som en muligens noe mer liberal mann enn dagens president.

Men selv om han skulle dele Wen Jiabaos synspunkter på demokrati, er det likevel ikke sikkert at han vil tørre å gjennomføre slike reformer – av frykt for å bli avsatt av mektige krefter innad i partiet og kanskje også i hæren.

Slik det gikk med de liberale partisjefene Zhao Ziyang og forgjengeren Hu Yaobang på 1980-tallet.

Den gang endte demokratibevegelsen i Kina med massakren på Den himmelske freds plass 4. juni 1989, Zhao i husarrest og Hu på listen over navn det var forbudt å nevne offentlig.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt