- Delte ut potetgull til barna. Så smalt det.

En bil kom for å dele ut forsyninger til de evakuerte. Barna kom løpende for å få potetgull. Da utløste selvmordsbomberen sprengladningen. Minst 112 sivile ble drept.

Bussene etter angrepet

Bussene etter selvmordsangrepet.

Foto: AMMAR ABDULLAH / Reuters

Bilbomben gikk av lørdag ved en opprørsbemannet kontrollpost utenfor den syriske byen Aleppo der bussene med evakuerte innbyggerne sto parkert i påvente av å få kjøre videre til regimekontrollerte områder. Regimet og opprørere skylder på hverandre.

98 av ofrene var personer som var evakuert fra de to regimevennlige landsbyene Foua og Kefraya, mens de andre var enten hjelpearbeidere eller opprørere som holdt vakt ved bussene. 68 av de drepte var barn.

Dette opplyser eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) søndag.

Dermed har eksilgruppen oppjustert dødstallet etter å tidligere ha meldt at 43 ble drept. Enkelte andre kilder har snakket om opptil 140 døde.

Flere av ofrene er barn

Flere av ofrene for selvmordsangrepet er barn. Her får en av de sårede behandling på et sykehus i Aleppo etter angrepet.

Foto: GEORGE OURFALIAN / AFP

– Kom med snacks

Angrepet fant sted ved Rashideen rett vest for Aleppo by der busser med om lag 5.000 personer hadde ventet siden fredag som følge av uenighet om evakueringsavtalen.

Bilen med den angivelige selvmordsbomberen, som ble kjørt tett opptil bussene før den eksploderte, kom tilsynelatende med forsyninger.

– En bil delte ut potetgull. Barna begynte å løpe etter den. Så eksploderte den, sier en sivilperson som var blant de evakuerte, til ZamanEnglish News, ifølge BBC.

– Forferdelig

Utenriksminister Børge Brende (H) krever i en Twitter-melding at de skyldige må stilles til ansvar.

Utenriksminister Børge Brende

Utenriksminister Børge Brende reagerer kraftig på gårsdagens selvmordsangrep utenfor Aleppo

Foto: Ole Gunnar Onsøien, Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

"Sjokkerende angrep på sivile, evakuerte i Aleppo, #Syria. Skyldige må holdes til ansvar", skriver Brende.

Røde Kors fordømmer angrepet og ber partene i krigen respektere folkeretten.

– Dette var et forferdelig angrep med mange omkomne barn og voksne. Vi ber de stridende partene respektere folkeretten og de avtalene som er inngått mellom partene for evakueringene, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Norges Røde Kors.

Evakueringen fra de i alt fire byene ble gjennomført av Syrisk Røde Halvmåne, som får økonomisk støtte fra Norges Røde Kors.

Dødstall spriker

Mens statlig fjernsyn melder at opprørerne sto bak angrepet, har opprørsgruppen Aharar al-Sham lagt skylden på regimet.

Minst 112 drept i selvmordsangrep mot busser med evakuerte i Syria

Minst 112 ble drept i selvmordsangrepet mot bussene med evakuerte sivilister ved Aleppo i Syria.

Foto: IBRAHIM YASOUF / AFP

Ifølge gruppen bidrar angrepet til å ta oppmerksomheten bort fra det de hevder er forbrytelser utført av regimet. Opprørsgruppen hevder den vil samarbeide om en internasjonal gransking av angrepet.

Krangling om avtale

Bussene ble fredag stanset ved kontrollposten og holdt tilbake som følge av uenighet om evakueringsavtalen. Opprørssiden mente at regimet hadde latt langt flere av regimets væpnede støttespillere forlate landsbyene Foua og Kefraya sammenlignet med hvor mange opprørere som fikk forlate de to opprørskontrollerte byene Madaya og Zabadani.

Alle fire stedene har vært beleiret i lang tid, og evakueringen blir av mange opprørere oppfattet som en tvangsforflytting.

Avtalen var framforhandlet av Qatar og Iran, og ikke overvåket av FN. FNs generalsekretær António Guterres fordømte lørdag angrepet.

SISTE NYTT

Siste nytt

Savnet indonesisk ubåt: Har oppdaget «objekt med sterk magnetisk styrke»

Den indonesiske marinen har oppdaget «et objekt med sterk magnetisk styrke» på 50–100 meters dybde. Håpet er at det er den savnede ubåten.

Russland: Trekker styrker bort fra grensa mot Ukraina

Det russiske forsvaret har i dag avsluttet øvelsene langs grensa mot Ukraina og har begynt å trekke styrkene ut fra området. Det melder det statlige nyhetsbyrået RIA.