NRK Meny
Normal

- Bush klarte ikke å lede

Den kjente journalisten Bob Woodward kommer nå med sin fjerde bok om president George W. Bush. Denne gang om hans mislykkede evner til å lede.

Bob Woodward og George W. Bush

Bob Woodward kommer med sin fjerde bok om president George W. Bush.

Foto: Ron Edmonds / AP

De to første bøkene til Woodward om Bush var nærmest som hyllester å regne, mens den tredje var kritisk.

I den fjerde boken, som kommer ut på mandag, langer Woodward igjen ut mot Bush-administrasjonen under tittelen «The War Within: A Secret White House History 2006-2008».

The War Within av Bob Woodward

«The War Within» av Bob Woodward.

Foto: Simon & Schuster / AP

- Har ikke vært ærlig med det amerikanske folket

Woodward ble kjent da han sammen med Carl Bernstein avslørte Watergate-skandalen som journalister i Washington Post - en skandale som endte med at president Richard Nixon gikk av - den eneste amerikanske president som har gjort dette.

«The War Within» skal være mindre krass enn forgjengeren «State of Denial», som endte med setningen "Til tross for Bushs optimistiske snakk, så hadde han ikke fortalt det amerikanske folket sannheten om hva som har skjedd med Irak."

Woodward gjentar setningen i sin nye bok, men legger også til at setningen "var enda sannere enn jeg kunne forestille meg".

- Republikanerne like tvilende som Demokratene

Bush nektet å stille opp i intervjuer for boken «State of Denial», men har gitt flere intervjuer i forbindelse med Woodwards nye bok. Men tilgangen til presidenten ser ikke ut til å ha forbedret journalistens oppfatning av ham:

"President Bush har sjeldent vært ærlig med folket og forklart hva han gjør og hva som kan forventes," skriver Woodward nå.

"Han mobiliserte ikke engang sitt eget parti. Republikanerne var like mistenksomme og tvilende til ham som Demokratene. Presidenten var sjelden en kilde til realistiske beskrivelser av situasjonen i Irak."

Likevel, Woodward anerkjenner suksessen av Bushs økning av soldater til Irak i fjor:

John McCain

Republikanernes presidentkandidat, John McCain.

Foto: Ron Edmonds / AP

"Volden i enkelte områder var på et så lavt nivå at enkelte amerikanske soldater ikke fikk beviset på at de hadde vært i kamp, siden det ikke var kamper i deres område," skriver Woodward.

McCain: - Alt er noe faens løgn

Han skriver også i boken at Demokratenes presidentkandidat var imot troppeøkningen, mens Republikanernes kandidat John McCain "i flere år hadde argumentert for flere soldater."

Woodward siterer også McCain i et frustert øyeblikk over Bush-administrasjonen fra et møte i vestfløyen i Det hvite hus, der McCain skal ha knyttet nevene og uttalt:

- Alt er noe faens løgn.

Woodward hevder også i sin bok at general George Casey, da han var sjef for styrkene i Irak, mente "at president Bush forstår ikke krigen," og at han til slutt konkluderte med "at han hadde mistet tiltroen til presidenten."

Fått mage, sitter sammensunket

Woodward kaller i «The War Within» president Bush for landets mest splittende person, og han kritiserer direkte Bush for ikke å ha "revet all terror opp med røttene, uansett hvor den befinner seg". Han kritiserer også at Bush ikke har klart å vinne i sine to kriger.

Og på et personlig plan observerer også Woodward at sju, snart åtte år i Det hvite hus synlig har tæret på presidenten, at han har fått ølmage og at han sitter sammensunket i stolen.

NRKs spesialmagasin om USA-valget

Watergatejournalistene Carl Bernstein (t.v.) og Bob Woodward i 1973.

Watergate-journalistene Carl Bernstein (t.v.) og Bob Woodward i 1973.

Foto: AP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt