- Bush gjorde det rette

Obama roser Bush og Giuliani for innsatsen etter 11. september, men ville gjort mange ting annerledes.

Obama på Letterman
Foto: CBS

Demokratenes presidentkandidat var i natt norsk tid gjest hos talkshowverten David Letterman hvor terrorangrepet var tema.

LES: Sju år siden «9/11»
NETT-TV: Frykter nye angrep sju år etter 9/11
GALLERI: Minnes «9/11» verden over

På spørsmål om hva Barack Obama ville gjort annerledes om han var president for syv år siden, benyttet han først anledningen til å rose sin motstandere:

- Først og fremst mener jeg at at Giuliani fortjener æren. Han klarte å beholde roen og var klar. George W. Bush gjorde det rette ved å gå etter Taliban og Afghanistan og jeg ville gjort det samme, sa Obama i programmet.

Distrahert av Irak

Der stoppet også Obamas ros av president Bush og eks-borgermesteren i New York:

- Den store forskjellen mellom meg og ham, ville vært å holde fokuset på Afghanistan og ikke bli distrahert av Irak. Vi ville nedkjempet Al Qaida, og om vi ikke hadde fanget og drept bin laden, så ville vi iallefall sørget for at de ikke kunne etablere seg i trygge områder på grensa mellom Afghanistan og Pakistan, sa Obama.

NETT-TV: - Hvis jeg var president 11. september

Energieffektivt

Presidentkandidaten mener også USAs olje-avhengighet har vært en hemsko i krigen mot terror.

- Folk ønsket å bidra, og George Bush ba dem om å handle. Hvis vi i stedet hadde sagt: vet du hva, vi skal redusere vår avhengighet av Midtøstens olje. Da kunne vi skapt en energieffektiv økonomi som ville gitt handlingsrom for å svekke terroristene. Det kunne ha utgjort en stor forskjell.
Jeg tror vi kunne ha mobilisert det amerikanske folk til å stå bak dristige energiplaner som ville føre til at vi ikke videreførte den situasjonen vi er i idag, sa Obama til Letterman.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt