Hopp til innhold

- Britene kjente til Hamas-drapet

Et medlem av Israels etterretning hevder at britiske MI6 kjente planen om å drepe Hamas-lederen i Dubai. Britisk UD tilbakeviser beskyldningene på det sterkeste.

Mistenkte drapsmenn forkledd som turister i Dubai

To av de mistenkte drapsmennene, forkledd som turister, forfulgte Hamas-lederen for å se hvilket rom han bodde på i Dubai.

Foto: Dubais politi

MI6 skal ha blitt tipset om at israelske agenter fra etterretningstjenesten Mossad var i ferd med å gjennomføre en «utenlandsoperasjon» der de brukte falske britiske pass.

– Informert like før drapet

Ifølge Daily Mail skal et Mossad-medlem ha fortalt Storbritannias utenriksdepartement om drapet på Hamas-lederen Mahmoud al-Mabhouh i januar, bare noen timer før det skjedde.

Britene skal ikke har fått beskjed om hvem som skulle bli likvidert eller hvor det kom til å skje.

Opplysningene skal stamme fra en person som jobber i britisk sikkerhetstjeneste og som møtte Mossad-agenten - og som ifølge Daily Mail gir pålitelig informasjon. Han hevder at informasjonen om drapet ble gitt britene av en Mossad-agent som er i aktiv tjeneste.

– Han sa at den britiske regjeringen ble informert veldig kort tid før drapet på Hamas-lederen. Britene deltok ikke og de kjente ikke navnet på "målet". De ble fortalt at agentene reiste med britiske pass, sier kilden til Daily Mail.

Israelerne skal ikke ha bedt om tillatelse til å gjennomføre drapet, men sendte en advarsel i ren høflighet, ifølge sikkerhetskilden Daily Mail har snakket med.

Britiske, franske, tyske og irske

Interpol sendte i går ut et en etterlysning etter de 11 personene som er mistenkt fra å stå bak drapet på Mabhouh 19. januar i år.

Interpol tror de 11 mistenkte har stjålet identiteten til virkelige mennesker, og har lagt ut både bilder av de mistenkte og navnene de brukte da de var i Dubai.

Myndighetene i De forente arabiske emirater har opplyst at drapspatruljen brukte britiske, franske, tyske og irske pass da de kom for å drepe Mabhouh.

Både Dubai, Storbritannia, Irland, Frankrike og Tyskland krever derfor at Israel bidrar til å oppklare drapet på Hamas-lederen. Ambassadører i flere av landene er kalt inn på teppet for å forklare seg.

Israel har ikke sagt at deres agenter står bak drapet. Men politiet i Dubai er sikre på at dette var en Mossad-operasjon.

- Det er 99, om ikke 100 prosent sikkert at Mossad sto bak drapet, sier politisjefen i Dubai, generalløytnant Dahi Khalfan Tamin, til avisen The National.

– Fullstendig usanne antydninger

Ifølge den israelske Mossad-agenten som er sistet i Daily Mail, er det forståelse i Israel for at Storbritannia nå må gi gi dem en reprimande.

Opplysningene til Mossad-agenten i artikkelen i Daily Mail blir i dag sterkt imøtegått av det britiske utenriksdepartementet.

- Alle antydninger om at vi visste noe om drapet i Dubai før det skjedde, inkluderte misbruk av britiske pass, er fullstendig usanne, sier departementets talsmann i dag.

– Informert i februar

- Som vi allerede har fortalt, ble vi informert av Dubais myndigheter om bruken av britiske pass 15. februar, flere timer før pressekonferansen deres. Vi ga beskjed dagen etter at det ikke var de britiske eierne av passene som hadde brukt dem, sier UD-talsmannen.

Det var under denne pressekonferansen politiet i Dubai viste fram bevisene mot 11 mistenkte deltagere i en drapspatrulje.

I Dubai har tjenestemenn tidligere hevdet at de har gitt beskjed til britiske styresmakter om at agentene brukte britiske pass allerede i januar. Nå har politiet i Dubai bekreftet at Storbritannia ikke ble kontaktet før rett foran pressekonferansen.

Kan ha ventet

Ifølge Daily Mail er det uansett ikke sikkert at utenriksminister David Miliband ville blitt informert om tipset siden hele sammenhengen er vag.

Etterretningsarbeidere kan ha foretrukket å vente med å varsle de britiske minstrene. Men alle antydninger om at høytstående britiske politikere kan ha kjent til hva som kom til å skje, kan bidra til at det blir satt i gang undersøkelser.

Det har heller ikke dempet mistankene enkelte arabiske land har hatt om at britene var innforstått med drapet på Mabhouh.

Hamas-leder Mahmoud al-Mabhouh i Dubai

Hamas-leder Mahmoud al-Mabhouh blir fulgt i heisen av mistenkte medlemmer av drapspatruljen på hotellet i Dubai.

Foto: Politiet i Dubai / Scanpix/Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt