Hopp til innhold

- Blair ville ha fredelig løsning

Tidligere statsminister Tony Blairs talsmann Alastair Campbell vitnet tirsdag under den pågående britiske granskningen om Irak-krigen.

Alistair Campbell

Alastair Campbell ankommer høringen i London.

Foto: Toby Melville / Scanpix/Reuters

Campbell er den hittil mest fremstående av Blairs regjeringsmedlemmer som forklarer seg for Chilcot-kommisjonen, som gransker invasjonen av Irak i 2003.

Den nederlandske versjonen av Storbritannias granskning konkluderte tirsdag formiddag med at invasjonen av Irak ikke var i tråd med FNs retningslinjer.

Den britiske granskningen vil pågå i flere måneder, da hverken Tony Blair eller Gordon Brown har forklart seg ennå.

– Var enige om å fjerne Saddam

Alastair Campbell

Alastair Campbell under høringen.

Foto: Scanpix/AP

I begynnelsen av dagens høring fikk Campbell sin egen dagbok lest opp, og ble spurt om perioden før invasjonen av Irak.

Campbell, som var en av Blairs nærmeste politiske allierte, har vitnet i tre andre høringer om Irak. Han har tidligere sagt at han «sto ved Blairs side da han tok det som åpenbart var den vanskeligste beslutningen i sitt liv og sin karriere».

Alt om: Irak

Campbell forklarte tirsdag at Blair i forkant av invasjonen gjorde det klart at han virkelig fryktet masseødeleggelsesvåpen etter terrorangrepet i New York 11. september, en analyse han delte med USA.

Blair og Bush var også enige om at Saddam Husseins regime var brutalt og burde fjernes, sa han. Blair skal også ha forsikret Bush om at Storbritannia ville delta i en eventuell militær aksjon.

- Håpet på en fredelig løsning

Ifølge Campbell mente Blair at Storbritannia burde stå sammen med USA, men at det ikke betød å skreddesy britiske retningslinjer slik at de møtte amerikanernes krav.

– Det jeg prøver å si er at George Bush ikke sa til Tony Blair at «nå må vi starte en krig». Det var ikke slik i det hele tatt, sa Campbell.

Ifølge Campbell kom Blair til slutt til enighet med USA om å bruke makt for å fjerne Saddam Hussein. Men Blair ville i det lengste gå den diplomatiske veien, sier han.

– Blair håpet hele tiden at det kunne løses på en fredelig måte, sier Campbell.

Campbell gjentok flere ganger at Blair ikke ville gå til krig bare for å fjerne Saddam Hussein, men at han var overbevist om at landet produserte masseødeleggelsesvåpen.

(Fortsetter under bildet)

Tony Blair og George W. Bush i Det hvite hus i 2003

Tony Blair og George W. Bush i Det hvite hus i 2003.

Foto: Susan Walsh / Scanpix/AP

– Spritet opp notat

Campbell måtte også svare for sin rolle i utarbeidelsen av regjeringens notat de angivelige masseødeleggelsesvåpnene.

Campbell har tidligere nektet for at han «spritet opp» notatet for å få et sterkere grunnlag for å invadere Irak.

Notatet ble offentliggjort seks måneder før invasjonen i Irak, og hadde et forord skrevet av Tony Blair. Der skrev han at etterretningsrapporter hadde slått fast at Saddam Husseins regime uten tvil fortsatt produserte kjemiske og biologiske våpen.

– Notatet var en øvelse i åpenhet, og et forsøk på å informere befolkningen om tildels sensitiv informasjon, forklarte Campbell.

Campbell bekrefter at han skrev førsteutkastet til Blairs forord, og sa at statsministeren var fornøyd.

– Ikke en oppfordring til krig

Tony Blair

Tidligere statsminister Tony Blair.

Foto: CHRIS YOUNG / AP

Et notat fra 2002 som også vurderte Iran, Libya og Nord-Korea, antydet at disse landene var større grunn til bekymring enn Irak.

Campbell sier at Blair var mer opptatt av Irak fordi de hadde brukt kjemiske våpen, regimets natur og vanskelighetene med å få til en dialog med landet.

– Dokumentet var ikke en oppfordring til krig, men skulle forklare hvorfor statsministeren var bekymret, sa han.

Les også: Ville takke for seg før Irak-krigen

Sir John Scarlett, som i 2003 var leder for regjeringens etterretningskomité, forklarte seg for Chilcot-komiteen forrige måned. Han sa da at forordet fra Downing Street var «rent politisk» og at det var «helt atskilt» fra selve notatet og innholdet i det.

Campbell avviste forslag om at Scarlett kunne ha følt seg presset til å utbrodere førsteutkastet, og sa at eventuelle feil hørte hjemme i en debatt om etterretningen.

– Jeg forsvarer hvert eneste ord i dokumentet, og jeg forsvarer hver eneste del av prosessen, sa han.

Venter på Blair

Gordon Brown

Statsminister Gordon Brown skal også forklare seg.

Foto: TOBY MELVILLE / REUTERS

Tony Blair vil trolig forklare seg for kommisjonen en gang mellom 25. januar og 5. februar. Tidligere forsvarsminister Geoff Hoon og tidligere utenriksminister Jack Straw skal forklare seg neste uke.

Nåværende statsminister og daværende finansminister Gordon Brown skal ikke forklare seg før etter parlamentsvalget, som trolig blir holdt i mai eller juni.

Alastair Campbell nevnte Brown som en av Blairs nærmeste rådgivere.

Den tidligere tjenestemannen John Chilcot har understreket at granskningen som nå pågår, er en undersøkelse av faktiske forhold og ikke noe rettsoppgjør. Han og kommisjonen han leder kritiseres for å være for snill mot vitnene og for å skjønnmale Irak-krigen.

SISTE NYTT

Siste nytt