NRK Meny
Normal

- Bevisene har hopet seg opp

- Politiet i Israel har mer på statsminister Ehud Olmert enn mistanker om korrupsjon, sier Odd Karsten Tveit.

Ehud Olmert
Foto: POOL / REUTERS

- Han har også fått penger fra institusjoner for å reise rundt som minister, men har da dobbeltbokført dette og har fått penger til overs, som han har brukt til familiens reiser. Det er slike ting politiet nå skal gå videre med, og det er noe av grunnen til at han trekker seg, sier tidligere midtøstenkorrespondent Odd Karsten Tveit i NRK.

I en TV-tale i går gjorde Olmert det klart at han trekker seg som regjeringssjef når en ny leder av regjeringspartiet Kadima blir valgt i september.

Les: Olmert går av om to måneder

Press fra alle kanter

Da nyheten om at Olmert ville trekke seg først kom, var det overraskende, men Ehud Olmert har vært presset fra alle kanter i månedsvis, etter at korrupsjonsanklagene mot han økte i styrke og omfang.

Les: Olmert etterforskes i ny korrupsjonssak

Krever Olmerts avgang

Han skal ha mottatt tusenvis av dollar fra en amerikansk forretningsmann til personlig forbruk. Hans politiske posisjon er svekket og han er svært upopulær på meningsmålingene. Olmert har imidlertid bedyret sin uskyld og hevdet at han vil kjempe og renvaske seg.

Krever nyvalg

Benjamin Netanyahu
Foto: YOAV LEMMER / AFP

Lederen Benjamin Netanyahu i det konservative Likud-partiet har i dag krevd at det blir skrevet ut nyvalg i Israel.

- Denne regjeringen har nådd slutten, og det spiller ingen rolle hvem som leder Kadima. De står alle sammen om denne regjeringens totale fiasko. Nasjonalt ansvar krever å vende tilbake til folket og skrive ut nyvalg, sier Netanyahu i dag.

Fredsforhandlingene fortsetter

Foreløpig er det ukart hvem som blir Olmerts etterfølger både i Kadima-partiet og som regjeringssjef.

Det er derimot klart at fredsforhandlingene vil fortsette uten Olmert. Det sa den palestinske forhandleren Saeb Erekat etter at forhandlere fra begge sider møtte USAs utenriksminister Condoleezza Rice i Washington.

For fullstendig fredsavtale

Det hvite hus opplyste samtidig at USA skal fortsette å arbeide for en fredsavtale.

Erekat sa at partene var enige om å jobbe for en fullstendig fredsavtale, og at det ikke er snakk om en delvis avtale.

– Vi arbeider ikke for en delvis avtale eller en snarvei. Alle må ha det klart for seg at vi forhandler om Jerusalem, grensa, flyktninger, sikkerhet, fanger og vann, og vi er enige om at vi skal ha en avtale som dekker alle temaene, eller ingen avtale i det hele tatt, sa Erekat.

Utenriksminister Tzipi Livni, som ledet den israelske delegasjon under samtalene, uttalte seg ikke til pressen etter møtet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt