Hopp til innhold

- Journalistene sier de betaler hvis vi tenner på og filmer

Det har spredt seg et rykte blant ungdommene i Husby at tabloidavisene betaler tusenvis av kroner hvis man tenner på en bil og sender dem filmen. – Bisarre rykter, sier sjefredaktørene.

Bilbrann i Kista

Fotograf foreviger en bilbrann i Kista, Stockholm, for tre netter siden. (NB: Bildet er tatt av en profesjonell pressefotograf.)

Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix Sverige

En journalist i Sveriges Television skrev et blogginnlegg om ryktene han hadde hørt gjentatte ganger. Joakim Lamotte har truffet ungdommer i Husby ved Stockholm som påstår at de er tilbudt flere tusen kroner for å sette fyr på biler og filme brannene.

– Aftonbladet og Expressen kan dra til helvete, sier ungdommene til ham.

– 7000 for en bra film

– De vil betale oss for å brenne biler. De ber oss om å filme når vi brenner biler i Husby, og sier vi får 7000 for en bra film, sier de.

Noen av ungdommene viser ham at de har telefonnummeret til avisa Expressen i mobilene sine. En av dem sier at han har solgt et bilde for 4000 kroner til den samme avisa.

Noen unggutter SVT-journalisten treffer, sier at de på grunn av dette jaget bort noen journalister fra Aftonbladet fra Husby her om dagen.

Også organisasjonen «Lugna Gatan» har hørt ryktene, uten at de har fått bekreftet at noen faktisk er tilbudt betaling. En reporter fra amerikanske Associated Press i Stockholm har også hørt dette, og er bekymret.

– Problematisk betaling

En av de unge som sto og hørte på et intervju hun gjorde, hevdet at de var tilbudt penger for bilder.

– Journalistene kommer og sier at de betaler for bilder, så folk går ut og tenner på biler på grunn av det, sa ungdommen til AP-journalist Malin Rising.

Hun sier det ikke er uvanlig å betale for bilder, selv om AP ikke gjør det – men at det er problematisk.

– Nei, Expressen bestiller selvsagt ikke branner, skriver Expressens sjefredaktør Thomas Mattsson i sin blogg.

Han sier at avisa som vanlig kjøper bilder fra frilansfotografer og privatpersoner. Men de undersøker i hvilken sammenheng bildene er tatt, og har avstått fra å kjøpe enkelte bilder fordi de har mistanke om at fotografen kan være gjerningsmannen.

Han sier det er normalt å benytte seg av såkalt brukergenerert materiale i dagens medier.

– Det forekommer ikke

– Men jeg tror jeg våger påstanden at ingen seriøse svenske aviser, radio- eller TV-kanaler engang antydningsvis kommuniserer at man gjerne ser en påtent brann på bilder – mot betaling. Det forekommer enkelt sagt ikke, sier sjefredaktøren.

Også det svenske fagbladet Journalisten tar opp spørsmålet i dag. Her kaller sjefredaktøren på Aftonbladet, Jan Helin, påstanden om at de betaler ungdommer for å tenne branner, absurd.

Han mener det i verste fall er løgnaktig å dra konklusjonen at de oppfordrer ungdommer til å tenne på fordi de betaler tipsere for bilder.

Svenske medier har for øvrig fått kritikk i Sverige for å fokusere så sterkt på opprøret at dekningen kan oppfordre til mer opprør.

Men britiske The Guardian roser de svenske mediene i en blogg på avisens hjemmesider for deres tilbakeholdenhet, og mener at britiske medier har mye å lære av sine svenske kolleger.

Opptøyer i Stockholm

Ifølge ryktene blant ungdommene kan noen av tilskuerne ha satt fyr på bilene for å filme og få betalt av tabloidavisene.

Foto: FREDRIK SANDBERG / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt