Hopp til innhold

- Basajev drept

- Russlands mest ettersøkte mann, den tsjetsjenske opprørslederen Sjamil Basajev er drept.

Sjamil Basajev
Foto: Scanpix/Reuters

Den fortalte sjefen for den russiske sikkerhetstjenesten FSB president Vladimir Putin i et fjernsynsoverført møte.

Basajev har tatt på seg skylden for terrorangrepet på skolen i Beslan i 2004.

I dette angrepet ble 330 mennesker drept, halvparten av dem barn. Han skal også ha stått bak en rekke andre angrep.

- Basajev ble drept sammen med flere andre tsjetsjenske opprørere, sier sikkerhetssjef Nikolai Patrushev, ifølge nyhetsbyrået Itar-Tass.

Basajev ble drept sist natt i Tsjetsjenias naborepublikk Ingutsjetia. Ifølge russiske medier ble Basajev drept i en bileksplosjon, og det vil bli tatt DNA-analyser av den døde kroppen for å slå fast at det virkelig er Basajev som mistet livet.

Ifølge sikkerhetssjefen planla Basajev og hans medarbeidere et terrorangrep sør i Russland til helgen, samtidig som G8-toppmøtet med lederne for verdens fremste industriland foregår i St. Petersburg.

Vel fortjent

Putin sier at drapet på Basajev var en vel fortjent gjengjeldelse for de angrepene han har stått bak.

Blant dem er også angrepet i Budjonovsk i 1995 da tsjetsjenerne okkuperte et helt sykehus og tok pasienter og ansatte som gisler.

 

Shamil Basajev
Foto: Ruslan Musayev / Scanpix/AP

Lang karriere

Basajev ble 40 år gammel. Hans geriljakarriere startet i 1992 da han ledet en gruppe tsjetsjenere som hjalp separatister i Abhkasia med å drive georgiske soldater ut av utbryterregionen ved Svartehavet.

I tidsrommet 1994 til 1996 sloss han mot russiske styrker i Tsjetsjenia og det var da angrepet på sykehuset skjedd.

Han stilte opp som presidentkandidat i utbryterrepublikken i 1997, men tapte stort for Aslan Makhadov, som likevel utnevnte Basajev til statsminister.

I  1997 ledet han et angrep i naborupublikken Dagestan som fikk daværende statsminister Vladimir Putin til å starte den andre krigen i Tsjetsjenia.

Etter hvert som aksjonene han ledet ble stadig større og mer voldsomme, begynte mer moderate separatister å holde Basajev på avstand.

Det er uvisst hvor store styrker Basajev kontrollerer, men for to år siden var de store nok til at han kunne gå uhindret gjennom naborepublikken Igusetjia og okkupere viktige regjeringsbygninger der. Seinere samme året gjennomførte han den mest oppsiktsvekkende aksjonen, nemlig skoleokkupasjonen i Beslan.

Ingeniør

Sjamil Basajev var utdannet ingeniør fra Moskva og studerte også ved en islamsk skole. i Tyrkia.

Han skal ha vært en svært god fotballspiller, men mistet den ene foten i en eksplosjon for noen år siden .

Basajev hadde den cubanske revolusjonshelten Che Guevara som sin helt. Nå er begge døde.

- Avslutter ikke konflikten

Konflikten i Tsjetsjenia kan komme til å holde seg på samme nivå i mange år framover til tross for at Basajev er drept, sier Helge Blakkisrud, forsker og leder for avdelingen for Russland-studier ved NUPI.

- Under Basajev gikk separatistbevegelsen fra å være en løsrivelsesgruppe til å utkjempe en religiøs krig, noe som gjorde den mye vanskeligere å utkjempe. Basajev har derfor alltid vært utelukket som forhandler, og vi er ikke nærmere noen løsning på konflikten nå, tror han.