NRK Meny
Normal

- Barn som levende skjold

Israelske soldater brukte en palestinsk elleveåring som levende skjold under krigen på Gazastripen, slår en gruppe FN-eksperter fast.

Angrep på sivile Gaza
Foto: Media Town, bilde fra Brennpunkt-filmen / NRK

Soldatene beordret gutten til å gå foran seg, til å gå først inn i bygninger de skulle gjennomsøke og til å åpne vesker de mistenkte kunne inneholde eksplosiver.

- Dette skjedde etter at israelske styrker, støttet av stridsvogner, hadde rykket inn i Tel al-Hawa på Gazastripen 15. januar, slår FNs spesialutsending for beskyttelse av barn i væpnede konflikter, Radhika Coomaraswamy, fast.

Hundrevis

Ni FN-eksperter, blant dem Coomaraswamy, anklager i en 43 sider lang rapport israelske soldater for å ha skutt palestinske barn, for ved hjelp av bulldoser å ha revet et hus med en kvinne og et barn inni, og for å ha angrepet en bygning de hadde beordret sivile å søke tilflukt i dagen før.

- Det ble daglig meldt om slike overgrep, og det var altfor mange til å liste opp alle, konstaterer Coomaraswamy.

- Dette er bare noen få eksempler på hundrevis av hendelser som er dokumentert og verifisert av FN-personell i området, slår hun fast.

Ulovlig

Richard Falk

FNs spesialrapportør i de palestinske områdene, Richard Falk.

Foto: CEM TURKEL / AFP

FNs spesialrapportør i de palestinske områdene, Richard Falk, slår i en fersk rapport til FNs menneskerettighetsråd fast at Israels krigføring mot den tett befolkede Gazastripen var ulovlig, innebar brudd på menneskerettighetene og mulige forbrytelser mot menneskeheten.

Falk mener at de israelske styrkene i mange tilfeller umulig kunne skille mellom sivile og militære mål.

- Dersom det ikke er mulig å gjøre det, er det ulovlig å angripe. Da synes det å være snakk om krigsforbrytelser av verste sort i henhold til folkeretten, konkluderer Falk.

- På bakgrunn av de bevisene som foreløpig er tilgjengelig, er det grunn til å trekke en slik konklusjon, mener FNs spesialrapportør.

Israel avviser

- Dessverre er dette nok et eksempel på den ensidige, ubalanserte og urettferdige holdningen FNs menneskerettighetsråd står for, sier den

Mark Regev

Israelsk regjeringstalsmann Mark Regev.

Foto: SAMEH SHERIF / AFP

israelske regjeringstalsmannen Mark Regev til nyhetsbyrået AFP med henvisningen til Falks rapport.

- Slik rapportering tjener ikke menneskerettighetene. Det er en politisering av menneskerettighetene, sier den israelske talsmannen.

Han sier også at to generalsekretærer i FN, Kofi Annan og Ban Ki-moon har kritisert Menneskerettighetsrådet for dets ensidige, negative holdning til Israel.

Også det amerikanske utenriksdepartementet har tatt avstand fra Falks rapport.

Richard Falk har også ved flere tidligere anledninger kritisert Israels politikk overfor palestinerne.

T-skjorter

Også i Israel pågår nå en debatt om de israelske soldatenes opptreden under angrepene mot Gazastripen.

Flere av soldatene som deltok har fortalt at de behandlet alle palestinere som terrorister. Avisen Haaretz trykket i helgen bilder av flere provoserende T-skjorter som er i omløp blant israelske soldater.

Den israelske forsvarsledelsen har tatt avstand fra T-skjortene, som blant annet viser bilde av en gravid palestinsk kvinne, sett gjennom et geværsikte og med teksten Ett skudd, to drept. En annen T-skjorte har et tilsvarende bilde av et palestinsk barn med teksten Jo mindre de er, jo vanskeligere er det.

Les: Nordmenn rydder i Gaza

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt