- Avslutter militæroperasjonen

Russlands president Medvedev har gitt ordre om å avslutte den militære operasjonen i Georgia. Men bombingen fortsetter, hevder Georgia.

Dimitij Medvedev møtte journalister fra G-8-landene
Foto: RIA NOVOSTI / REUTERS

- Jeg har tatt en avgjørelse om å avslutte operasjonen med å tvinge georgiske myndigheter til fred, skal Medvedev ha sagt i et møte med russiske forsvarstopper i ettermiddag.

Likevel kommer det meldinger om at russiske styrker har holdt frem med bombingen av flere georgiske landsbyer, opplyser georgiske myndigheter i en kunngjøring.

- Etter fredsavtalen to landsbyer bombet av russiske fly. I en av landsbyene ble en ambulanse truffet, hevder en talskvinne for presidenten.

Dette er senere avvist av det russiske forsvarsdepartementet. Istedet meldes det om at georgiske styrker har skutt mot russiske stillinger.

- Målet med operasjonen er nådd. Sikkerheten for våre fredsbevarende styrker og sivilbefolkningen har blitt gjenopprettet, sier Medvedev.

– Angriperne i Sør-Ossetia er straffet, og har lidd betydelige tap, sa Medvedev på møtet, og la til at han også har gitt ordre til det russiske forsvarsdepartementet om å «slå ut kilder til vold» i Sør-Ossetia dersom slike kilder oppdages.

NETT-TV: - Vi har nådd våre mål

LES: Derfor er Georgia viktig

Bekreftet til EU

Medvedev bekreftet i en telefonsamtale med EUs utenrikssjef Javier Solana at han har gitt ordren om å stanse militæroperasjonen.

Det opplyser Solanas talskvinne Christina Gallach til nyhetsbyrået Reuters.

Ordren bekreftes også av en høyerestående offiser i Georgia.

- Styrkene som har assistert de fredsbevarende soldatene har returnert til forsvarsstillinger som de var i før Georgia startet aksjonen i Sør-Ossetia, og de vil enkelte steder i Georgia fortsette sin tilbaketrekning, sa viseforsvarssjef Anatoly Nogovitsyn.

Samtidig gjør han det klart at de russiske styrkene vil svare på enhver provokasjon fra georgiske styrker.

Selv om kamphandlingene nå kan være over, har krigen drevet 100.000 mennesker på flukt, ifølge FNS flyktningorgan (UNHCR).

Vil se nærmere på saken

Ved Det hvite hus prøver man nå å få på klargjort hva som ligger bak ordren.
- Vi har fått med oss kunngjøringen fra president Medvedev og prøver nå å finne ut hva den betyr, sier talsmann Tony Fratto.

Han ønsket ikke å kommentere om hvor vidt USA vurderer å sende militær bistand til Georgia.
Det hvite hus uttalte også at det er irrelevant hvem som har skylden for den blodige konflikten, og at begge parter nå må trekke seg tilbake og avslutte kampene.

- Georgia må ut

Nyheten kom bare noen timer etter at Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sa at georgisk tilbaketrekning er den eneste løsningen på konflikten.

– I tillegg må Georgia inngå en avtale om ikke å bruke makt, sa Lavrov på en pressekonferanse sammen med OSSE-formann Alexander Stubb i Moskva.

Til NRKs utenriksmedarbeider Morten Jentoft som var på pressekonferansen, sier Lavrov at man ikke bare vil ha de georgiske styrkene ut av Sør-Ossetia. De skal trekke seg så langt unna at de ikke er istand til å angripe området.

- Han sa blant annet at det betyr at styrkene må vekk fra området rundt Gori og fra store deler av det sentrale Georgia. Fra russisk side betyr dette i praksis at man ønsker seg en slags demilitarisering av store deler av Georgia, sier Jentoft på telefon fra Moskva.

- Vi kan ikke tillate en tilstedeværelse av såkalte georgiske fredsbevarende styrker. De har brakt skam over seg selv. De har utført kriminelle handlinger og skutt kamerater som tjente sammen med dem i de fredsbevarende operasjonene, hevdet Lavrov.

Les: Fakta om konfliktene

President Dmitri Medvedev gjentok disse synspunktene før han gikk i møte med Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

Les: Sarkozy: - Gode nyheter

Må ha bevis

Men tilliten på georgisk side er heller ikke stor.

- Georgia trenger flere bevis for at Russland virkelig har stanset militæroperasjonene. Alle i denne situasjonen trenger en bindende avtale. Vi vil være forberedt på alt, inntil Moskva har signert en fredsavtale, sa statsminister Lado Gurgenidze til Reuters kort tid etter at Medvedevs stoppordre kom.

Men la til:

- Jeg setter pris på initiativet (til Medvedev), men det har blitt gjort skader på infrastruktur og det er blitt flere sårede i dag, sa Gurgenidze.

Les: – Russisk bombeangrep mot Gori

I Tbilisi startet de georgiske soldatene som i morgentimene omringet hovedstaden for å forsvare den mot et mulig russisk angrep, å omgruppere seg etter at Medvedevs orde ble kjent.

Men da NRKs korrespondent forsøkte å følge etter et militærfølge, for å se hvor de skulle ta veien, ble han bryskt jaget vekk.

Les: Soldater slår ring om Tbilisi

- Vesten har mislykkes

Den russiske utenriksministeren er klar på at Russland ikke har noen tillit til Georgias president Mikhail Saakasjvili. Men han understreker at russerne ikke har noen planer om å styrte president Saakasjvili og hans styre:

- Vi har ingen tradisjon for å verken styrte noen, eller plassere noen på en trone, sa Lavrov under pressekonferansen.

Han var imidlertid klar på at det vil bli langt enklere å komme fram til en løsning på konflikten dersom Saakasjvili ikke lenger var president.

Han var også klar på at Russland ikke vil møte den georgiske presidenten for fredssamtaler.

Lavrov rettet også skarp kritikk mot Vesten for det han mente var et feilslått forsøk på å få georgerne til å stoppe maktbruken, men istedet kritisert Russland for deres militæroffensiv:

- Våre utenlandske samarbeidspartnere har ikke gjort noe for å tvinge Tbilisi, eller bruke deres innflytelse overfor Tbilisi for å få dem til å undertegne et juridisk bindende dokument, sa Lavrov.

Forsiktig optimist

Lavrov har i dag sittet i møter med den finske utenriksministeren Stubb og den franske utenriksministeren Bernard Kouchner for å prøve å finne en løsning på krisen i Georgia og overtale russerne til å gå med på en våpenhvile.

– For to dager siden var jeg pessimistisk. I går var jeg meget forsiktig optimistisk. I dag er jeg bare forsiktig optimistisk, sa Stubb i forkant av møtet.

Russland ba i går om å få til et møte med NATO-ambassadører i dag for å diskutere krisen, men NATO sa i dag at de trenger mer tid for å forberede et slikt møte.

Men fra russisk side hevdes det at årsaken til at dagens møte ble avlyst var at den amerikanske delegasjonen ikke møtte til forberedelsesmøtet i morges.

SISTE NYTT

Siste nytt