- Antidepressiva virker ikke

Antidepressiva som Prozac og Seroxat virker ikke stort bedre enn juksemedisin, viser en internasjonal studie som universitetet i Hull i England har ledet.

Prozac, medisin mot depresjon
Foto: Darron Cummings / AP

Forskere fra Storbritannia, USA og Canada har gjennomgått 47 kliniske forsøk, også forsøk som medisinprodusentene ikke har villet offentliggjøre, men som forskerne har fått tilgang til gjennom den amerikanske offentlighetsloven. 

- Virkningene på pasienter som får virkelig medisin og de som får juksemedisin er ikke særlig forskjellig, sier professor Irvin Kirsch ved universitetet i Hull.

Blir bedre uten medisiner

- Det betyr at deprimerte mennesker kan bli bedre uten medisinbruk, sier han.

- På grunnlag av denne studien er det liten grunn til å foreskrive antidepressiva til andre enn de sykeste pasientene der annen behandling ikke har gitt resultater, sier Kirsch.

Forskerne mener dette er en av de mest omfattende undersøkelsene som er foretatt av den nye generasjonen medisiner mot depresjon. Den er offentliggjort i tidsskriftet PLoS (Public Library of Science) Medicine.

Pasienter som bruker medisinene bør imidlertid ikke stanse bruken uten å ha snakket med legen sin.

Industrien sterkt uenig

En talsmann for selskapet Eli Lily som produserer Prozac tilbakeviser konklusjonene i undersøkelsen og sier at omfattende vitenskaplige og medisinske forsøk viser at medisinen er effektiv  mot depresjon.

Også selskapet GlaxoSmithKline, produsenten av Seroxat, sier at undersøkelsen ikke har tatt i betraktning de mange positive virkningene medisinen har.

- Forskernes konklusjon står i motsetning til hva vi har sett i praksis, sier en talsperson.

- Det er kjent blant fagfolk at det er vanskelig og utfordrende å gjennomføre undersøkelser om depresjon, sier talspersonen.

Svært viktig

Doktor Kim Kendall, som er visedirektør ved British Royal College psykiatriske forskningsavdeling, sier undersøkelsen er svært viktig.

- Jeg mener det er for farlig å la medisinprodusenter med økonomiske motiver holde tilbake opplysninger som viser at produktene er skadelige eller virkningsløse, sier han.

 Prozac er verdens mest utbredte medsin mot depressjoner og 40 millioner på verdensbasis har brukt medisinen. 

SISTE NYTT

Siste nytt