Hopp til innhold

- Angrer noen ganger på at jeg hjalp Moland

Mannen som ifølge Joshua French reddet livet til kameraten, angrer av og til på at han tok telefonen da sjømannspresten ringte og ba ham om å hjelpe.

Montasje: Jean Paul Lombale/Tjostolv Moland

Legen Jean Paul Lombale (t.v.) angrer noen ganger på at han hjalp draps- og spiondømte Tjostolv Moland.

Foto: Tore Meek / Troens Bevis / Scanpix

Kristian Aanensen i Kongo
Foto: NRK

Jean Paul Lombale har av militærtribunalet blitt beskyldt for å gi Tjostolv Moland medikamenter som skal ha sendt han inn i en psykose.

– Jeg angrer noen ganger for at jeg tok den telefonen, sier Lombale til nrk.no.

Han understreker at han som lege alltid vil hjelpe uansett hvem som henvender seg, men at denne saken har krevd mye av hans tid og skapt unødvendig mange problemer for ham.

– Selv Laurent Nkunda har rett til legehjelp, sier han uten at han av den grunn sammenligner Moland og den arresterte opprørslederen fra CNDP.

Beskyldt for sabotasje

Etter at Lombale skrev rapporten som anbefalte at Moland skulle innlegges på sykehus, ble legen arrestert og ilagt meldeplikt. Militærtribunalet beskyldte ham for å ha påført Moland sykdommen og for å sabotere den videre rettsprosessen. Dermed om mulig å undra seg straff.

Lombale er nå tilbake i Kisangani etter 14 dager i Dongo sør i Kongo.

NRK møter han på en hotellrestaurant i Kisangani. Han er fortsatt litt skeptisk til å møte journalister, og vil ikke bli tatt bilde av. Han mistenker at folk tror han skor seg på saken ved å selge intervjuer til norske journalister.

– Folk spør meg hvorfor jeg hjalp disse Nkunda-tilhengerne og jeg må ofte forklare hvorfor jeg gjorde det jeg gjorde. Jeg bruker fortsatt mye av min arbeidstid på å møte i tribunalet og skrive rapporter om denne saken, sier Lombale som til daglig jobber på en HIV- og aids-klinikk i Kisangani.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tjostolv Moland fikk besøk av sin mor, Mathilde Moland, i fengselet i Kisangani

Draps- og spiondømte Tjostolv Moland fikk besøk av sin mor, Mathilde Moland, i fengselet i Kisangani.

Foto: Troens Bevis / Scanpix

Holder lav profil

Han er ikke den eneste som lokalbefolkningen skuler på. Joshua French sin advokat Guillaume Likwela blir på folkemunne kalt «djevelens advokat» her i Kisangani på grunn av sitt engasjement i saken, også han føler saken som belastende.

– Likwela ønsker ikke å uttale seg til media, men han har gitt uttrykk overfor meg at han finner situasjonen til tider truende og at han er i en vanskelig situasjon, sier hans norske kollega, Marius Dietrichson fra advokatfirmaet Furuholmen, som koordinerer forsvaret av de to draps- og spiontiltalte nordmennene.

Dietrichson peker spesielt på en situasjon da aktor ønsket å fengsle Likwela sammen med legen, fordi han mente at de sammen hadde gjort Moland så syk at han ikke kunne møte i retten.

Likwela har ikke blitt arrestert, men ønsker ikke å ha en høyere profil enn nødvendig i en sak der mange i Kisangani har gjort seg opp en mening om skyldspørsmålet.

– Grunnløse beskyldninger

Sjefsanklager for militærdomstolen og etterforskningsleder i Kongo, oberst Jacob Samwaka

Sjefsanklager og etterforskningsleder oberst Jacob Samwaka.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Sjefsanklager i militærdomstolen og øverste leder for millitæretterforskningen, oberst Jacob Samwaka, avkrefter at de legger hindringer i veien for folk som jobber for Moland og French, og mener Likwelas og Lombales bekymringer er grunnløse.

– Folk kan hjelpe Moland og French så mye de vil, og det gjelder alle her i Kongo. Jeg legger meg ikke opp i om noen hjelper dem, sier Samwaka til nrk.no.

Når nrk.no spør Lombale om han kunne tenke seg å jobbe med Moland igjen smiler han og lener seg tilbake før han svarer:

– Hvis jeg på forhånd har alle de nødvendige autorisasjonspapirene i orden, så kan jeg gjøre det, sier Lombale, som av retten ble beskyldt for å ha stukket av da han var i Sør-Kongo i to uker.

Torsdag starter retten opp igjen etter nesten en ukes pause fordi kulturhuset, der rettssaken foregår, har vært utleid til en mat- og landbruksmesse. Det er ventet at aktoratet skal starte sine sluttprosedyrer før eventuelt forsvaret slipper til med sin prosedyre på fredag.

I følge sekretæren i militærtribunalet er det ikke ventet å falle dom i saken før tidligst første uken i desember.

SISTE NYTT

Siste nytt