- Andre land bør også på lista

UNESCO har inkludert fransk gastronomi på verdensarvlista. – Andre land bør også få en slik status, mener mesterkokk Bent Stiansen.

Franske mattradisjoner skal beskyttes av FN

Franske gastronomiske tradisjoner skal beskyttes av FN, bestemte UNESCO under et møte i dag. Her president Nicolas Sarkozy sammen med dronning Sofia av Spania under en middag i 2009.

Foto: Alberto Martin / AFP

UNESCO er denne uka samla i Nairobi i Kenya for å finne nye kandidater til verdensarvlista. Organisasjonens eksperter uttaler at fransk gastronomi «med sine ritualer og presentasjon oppfyller kravene til en plass».

Bent Stiansen, tidligere kokkeverdensmester

Mesterkokk Bent Stiansen mener det franske kjøkken har stagnert.

Foto: Merete Jørstad

– Ære være Frankrike, men flere land bør også med, sier mesterkokk Bent Stiansen til nrk.no.

– Stagnasjon

Stiansen driver gourmetrestauranten Statholdergaarden i Oslo, og han ble i 1993 verdensmester i kokkekunst.

– Det franske kjøkkenet har på mange måter stagnert. Det er andre land som er like viktige, sier Stiansen, og ramser opp det kinesiske, det thailandske, det japanske og det italienske.

Dette er første gang gastronomi er med på denne lista, som nå teller 178 kulturelle tradisjoner, blant andre argentinsk tango og tibetansk opera.

– Opprinnelig fra Italia

UNESCOs ekspertkomité sier videre at fransk gastronomi er en «sosial skikk som tar sikte på å feire livets viktige begivenheter for enkeltmennesker og grupper», og at franske måltider «vektlegger samhold, smaksnytelser, og balansen mellom mennesker og produkter fra naturen».

Bent Stiansen mener det er viktig å huske på at fransk matkultur opprinnelig kom fra Italia.

– Onde tunger skal ha det til at mattradisjonene i Frankrike kom til landet fra Italia på 1500-tallet. Så kanskje ville nettopp det italienske kjøkken være vel så riktig å ha på lista, sier han.

En politisk seier

Nicolas Sarkozy

Å komme på verdensarvlista har vært viktig for president Sarkozy.

Foto: CLAUDE PARIS / AP

President Nicolas Sarkozy har lenge lobba for å få de franske gastronomiske tradisjonene med i det celebre selskapet.

– Våre mattradisjoner er en grunnleggende del av vår kultur. Vi har den beste gastronomien i verden, sa Sarkozy til New York Times i 2008.

Bent Stiansen mener dette er en prestisjeseier for den franske presidenten.

– Dette er mer en triumf for Sarkozy enn noe annet. Det har vært et klart politisk mål for ham i mange år, og endelig har han lyktes. Statusen vil utvilsomt være positiv for den franske turistindustrien, avslutter mesterkokken fra Arendal.

  • Hør franske reaksjoner i Kulturnytt:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hva synes du om at fransk matkultur legges til verdensarvlista?

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt