Hopp til innhold

- Amerika, vi kan ikke snu nå

Barack Obama lovet å holde liv i den amerikanske drømmen og løftene i den - da han aksepterte nominasjonen som presidentkandidat.

Barack Obama under sin nominasjonstale
Foto: JOE AMON / AP

På dagen 45 år etter den berømte talen "I Have a Dream" - tok Barack Obama USA ett steg nærmere drømmen til den avdøde borgerrettsforkjemperen Martin Luther King jr.

- Jeg aksepterer nominasjonen, sa Barack Obama til historisk jubel blant de nærmere 80.000 personene som var presset inn på Invesco Field fotballstadion i Denver.

Barack Obama etter nominasjonstalen

Barack Obama mottar hyllest fra en fullsatt stadium.

Foto: Alex Brandon / AP

Obama hadde entret scenen til tonene fra Bruce Springsteens "Born in the USA", som Springsteen - på politisk grunnlag - nektet Ronald Reagan å bruke i sin valgkamp. Den var neppe valgt tilfeldig, gitt Obamas hudfarge og bakgrunn.

- På denne store dagen vil jeg takke mine partifeller, spesielt den som holdt ut lengst og kjempet hardest, fortsatte han og gav en dypfølt takk til Hillary Rodham Clinton.

- Til Bill Clinton - som i går presenterte endring på en slik måte som bare han kan det, komplimenterte Obama, som takk for at ekspresident Clinton i går endelig begravde stridsøksen - og som gjør at det nå er et samlet og topptungt parti som går ut i valgkrigen mot republikanerne.

Barack Obama under sin nominasjonstale i Invesco Field

Alvoret og politikken stod i fokus i nominasjonstalen.

Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

NRK i 2004: USAs første svarte president?

- Vi kan alle bli hva vi ønsker, men nå trenger vi sammen å ta vare på vår felles arv - slik at andre kan få oppleve den samme amerikanske drømmen.

- Vi elsker dette landet for høyt til å la de neste fire årene bli lik de åtte siste. 4. november må vi stå sammen og si "Åtte år er nok."

- Amerika vi er langt bedre enn de siste åtte årene. Vi er et langt bedre land ett dette, sa Obama.

Nett-TV: Utdrag fra Obamas tale

Snakket politikk

På forhånd var han rådet til å ta sine fantastiske talegaver ned, la håpet og endringen ta mindre plass - og presentere sin politikk og hva endringene går ut på - for å nå skeptiske velgere som ikke har fått helt tak å ham.

Det rådet hadde han hørt på. Han definerte seg selv, sin historie, sin filosofi, sine verdier og sin politikk.

Barak Obama ettersin nominasjonstale

Kommentatorer mener Obamas tale vil bli husket lenge.

Foto: Andy Cross / AP

Politiske kommentatorer mente å se oppskriften fra Bill Clintons tale i 1992, som regnes som vesentlig for at han klarte å slå ut sittende president George Bush sr.

Den erfarne journalisten, Carl Bernstein, som felte president Nixon gjennom Watergate-saken, mente til og med han ikke hadde hørt en bedre nominasjonstale siden John F. Kennedy.

Les: Dommen til CNNs ekspertpanel

Blottet for de store følelsene, blottet for den store retorikken og de svulstige ordene - men klart og tydelig: Dette kan jeg tilby! Dette er hva jeg vil!

Han gikk rett på folks problemer - og USAs problemer - og talte gjennom utfordringene punkt for punkt: verdier, ideologi, økonomi, barns levekår og skolegang, skatt og arbeidsplasser, udannelsesreform, helsereform, våpenkontroll, rettighetene for homomfile, abort, klimakrisen, energiavhengighet, utenrikspolitikk- og nasjonal sikkerhet - og utfordret McCain til å ta en tøff diskusjon om hvem som var rede til å bli "Commander in Chief" - Obamas svakeste punkt.

Før han tok med det amerikanske folket tilbake til Martin Luther Kings drøm.

- McCain er kjendisen

Obama gikk rett i angrep på McCain kampanjens presentasjon av ham som en politisk verdenskjendis, glatt, flink - men uten politisk substans og erfaring.

Før Obama talte, ble hans barndom, ungdom og voksenliv presentert på video, en "halvfarget gutt" fra enkle kår med en mor og besteforeldre som slet for å gi ham skolegang og muligheter.

- Jeg vet ikke hvilket liv John McCain tror kjendiser har, men dette har vært og er mitt liv, sa presidentkandidaten syrlig.

Barack og Michelle Obama etter hans tale på Invesco Field i Denver

Et historisk ektepar uansett hvordan det går 4. november.

Foto: Alex Brandon / AP

- Michelle og jeg kan være her, kun fordi vi ble gitt en anledning til utdannelse. Og jeg vil ikke se ett eneste barn i hele landet som ikke får den samme sjansen.

I stedet fremstilte han John McCain som den som tilhører eliten, og den som er ute av takt med tiden. Den som ikke skjønner hva som bekymrer og sliter på den jevne amerikaner i et USA på nedtur.

- Det er ikke fordi John McCain ikke bryr seg. Det for fordi han ikke forstår, sa Obama.

- Neste uke får vi høre hvor uavhengig John McCain har vært. Men 90 prosent av tiden har han stemt for forslagene til president George W. Bush.

- McCain vil gjerne snakke om dømmekraft. Men hva sier det om McCain, når han mener Bush har hatt rett 90 prosent av tiden.

- Jeg vet ikke hva dere mener, men jeg er IKKE klar for å ta en 10 prosent sjanse på endring.

- Clintons presidentperiode viser at det er mulig å få til, sa Obama til full jubel.

Det er første gang han bruker Clintons presidentperiode og politiske arv til egen fordel.

Familien Obama kommer inn etter Barack Obama holdt sin tale

Familien kommer inn etter talen.

Foto: Ron Edmonds / AP

Folkets valg

Han bad McCain stoppe med å stille spørsmål ved hans patriotisme.

- Jeg har nyheter til deg, John McCain. Vi setter alle landet først, sa han.

- Utenrikspolitikken til Bush-McCain har sløst bort arven som generasjoner - demokrater og republikanere - hadde bygget. Vi er her for å gjenopprette den.

- Vi forsvarer ikke Israel, eller bekjemper Iran, med tøff prat i Washington. Ikke fortell meg at Demokratene ikke kan sikre USAs trygghet. Vi er partiet til Roosevelt og Kennedy.

- Jeg vil kun sende våre soldater ut i strid med et klart mandat, føle en klar forpliktelse for dem, gi dem ustyret de trenger i kamp og ta vare på dem når de kommer hjem, erklærte han.

Ifølge demokraten er det også langt mer enn utenrikspolitikken å gjenopprette.

- Jeg vil skape en hær av nye lærere, jeg vil gi løfter til alle unge at tjener du lokalsamfunnet ditt, skal vi sørge for at alle har råd til collegeutdannelse.

- Vi skal innføre helserettigheter som gjelder alle. En mor skal slippe å ligge i sin seng og dø av kreft hjemme, fordi ingen ville forsikre henne, slik at hun hadde råd til behandling. Foreldre skal slippe å velge mellom syke barn og jobben. Det skal være lik lønn for lik jobb. Og jeg skal kutte skattene til 95 prosent til amerikanske familier, slik økonomien nå krever.

- Vi er uenig om mye, sa han - mer til folket enn til de som var tilstede på Invesco Field.

Joe Biden og Barack Obama etter nominasjonstalen

Obama viser med alle tegn at han setter stor pris på visepresidentkandidaten.

Foto: Charles Dharapak, Charles Dharapak / AP

Obama er langt mer liberal i en rekke saker enn snittet av befolkningen i USA, for liberal frykter mange til å vinne de store vippestatene.

- Vi kan være uenig om retten til selvbestemt abort, men vi kan forbygge sammen med bedre prevensjonsbruk, vi kan være uenig om ekteskap mellom homofile, men vi kan være enige om å gi mennesker et liv fritt for diskriminering. Vi kan være uenig om immigrasjonspolitikk, men jeg kjenner ingen som vil skille en mor fra sine barn, slo han fast.

Ikke den åpenbare

- Jeg innser at jeg ikke er den mest åpenbare kandidaten. Jeg passer ikke inn i kategorien. Jeg har ikke tjent korridorene i Washington lenge, erkjente Obama.

- Men dette valget er ikke om meg - men om dere. Det er fordi noe rører på seg i landet. Det er velgerne som har stått opp, med ønske om endring.

- Men det blir ikke endring med den samme politikken, med de samme folkene og så bli skuffet for at endringen ikke kommer.

- Dette er tidspunktet - en ny politikk for en ny tid. Og endring vil komme. Jeg har sett det før - i Illinois. Jeg har sett det i denne kampanjen, med unge som stemte for første gang. Jeg har sett det da en republikaner for første gang plukket opp en demokratisk valgseddel.

- Vi har større rikdom enn noen annen nasjon, men det er ikke hva som gjør oss rike. Vi har verdens største militærstyrke, men det er det som gjør oss sterke

- I stedet er det den amerikanske ånden - løftene i den amerikanske drømmen. Det er løftene fra den som har puffet oss fremover når veien er usikker. Det er de som binder oss sammen på tvers av ulikheter. De løftene er vår største arv.

Barack Obama med familien Malia, Sasha og kona Michelle. Joe og Jill Biden.

Gjengen som kan bli sentrale i årene fremover.

Foto: VERNON BRYANT / AP

- Den fikk immigranter til å krysse havet, den fikk pionerene til å dra vestover, den fikk kvinnene til å gripe etter stemmeseddelen, og den fikk folk til å komme fra hele landet til Washington for å høre en ung pastor fra Georgia snakke om sin drøm.

- De som stod og hørte Martin Luther King jr. på denne dagen i Washington. De kunne fått høre det de hadde hørt så mange ganger tidligere, de kunne hørt sinne, klager og frustrasjoner. I stedet fikk de høre om håp, om at de sammen kunne nå frem, at de sammen kunne marsjere mot målet, sa Obama og trakk for første gang frem arven fra borgerrettsbevegelsen.

Jeg har en drøm om at denne nasjonen en dag vil reise seg og leve opp til den virkelige meningen av sitt mantra: Vi regner disse sannhetene som gitt, at alle mennesker er skapt likeverdige.

Martin Luther King jr., "I Have a Dream"

På tribunen sto flere partiveteraner som deltok på marsjen i Washington D.C. den historiske dagen 28. august 1963. Som var vitne til at enda en barriere på vei mot "the promised land" var falt - med en svart mann som kan innta Det hvite hus.

Nett-TV: Se historien om borgerettskampen og marsjen i Washington

- Amerika, vi kan ikke snu. Ikke med så mye som trengs å gjøres. Ikke med så mange barn å gi skolegang. Ikke med så mange soldatveteraner å ta vare på. Ikke med en økonomi å reparere, med byer som må gjenoppbygges, med å bondergårder å sikre. Ikke med så mange familier å beskytte.

- Vi kan ikke snu. Men vi kan ikke gå alene. Ved dette valget må vi sikre slik at vi kan marsjere sammen inn i fremtiden! La oss holde løftet - det amerikanske løftet - holde det fast uten vakling - til håpet vi bekjenner oss til, erklærte Obama.

Les hele Obamas tale her (CNN)

Joe og Jill Bide, Michelle og Barack Obama mottar hyllest etter nominasjonstalen
Foto: Andy Cross / AP

- For fire år siden stod jeg foran dere og fortalte om min reise - med en far fra Kenya og en mor fra Kansas.

Det meste av tårene for en historisk svart kandidat var gjort unna i går. Nå var det kun spenning om han kunne oppfylle forvetningene om det som beskrives som hans livs viktigste tale.

SISTE NYTT

Siste nytt