NRK Meny
Normal

- Abbas støtter Gaza-blokade

I over to uker har israelske myndigheter blokkert grensen til Gaza, nå anklager Hamas palestinernes president Mahmoud Abbas for aktivt å støtte opp om blokaden.

Tidligere statsminister for palestinerne og leder for Hamas Ismail Haniya
Foto: MAHMUD HAMS / AFP

– De gjentatte oppfordringene fra enkelte i den palestinske selvstyremyndigheten om å kutte elektrisitets- og drivstoffleveransene til Gazastripen, viser hvordan de forsøker å svekke Hamas, sier en talsmann for den islamistiske bevegelsen, Ayman Taha.

Stengt kraftverk

Israel stengte grensa til det Hamas-kontrollerte området 4. november, etter at flere israelske militæroperasjoner mot området fikk militante palestinere til å skyte raketter mot Israel.

Drivstoffmangel har siden tvunget det eneste kraftverket på Gazastripen til å stenge, og situasjonen for de isolerte innbyggerne i området blir stadig mer kritisk.

Den palestinske selvstyremyndigheten på Vestbredden avviser anklagene fra Hamas og hevder at bevegelsen utnytter blokaden for å skaffe internasjonal oppmerksomhet.

Stengt for bistandsarbeidere

Grensen er også stengt for rundt 50 internasjonale bistandsarbeidere som har ventet på at grensen skal åpnes slik at de kan komme på jobb.

- Det er veldig spesielt at det har vært stengt så lenge og for så mange. Både for diplomater, hjelpearbeidere og journalister. Det er veldig spesielt, sier Kirsten Belck-Olsen fra Norsk Folkehjelp som bor og jobber i Israel.

Video nsps_upload_2008_11_22_15_47_6_1716.jpg

Video: Hjelpearbeidere slipper ikke inn i Gaza

- Det kjempeviktig at vi kan være her nå som det er så ille. Vi ser hva som skjer og kan støtte palestinerne som har en utrolig vanskelig hverdag.

- Så det man kan spekulere i om dette er en del av valgkampen i Israel. Om det er folk i politiske posisjoner som har behov for å vise litt muskler overfor Gaza, sier Belck-Olsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt