NRK Meny
Normal

Den russiske adoptivgutt-sjåføren: - Jeg ble gal av sjokk

Sjåføren var uvitende om hva han var med på, da han fikk oppdraget med å hente adoptivgutten på flyplassen.

Adoptivgutten som ble returnert

På dette bildet fra den russiske TV-kanalen Rossia 1 ser man 7-åringen bli geleidet inn i en minivan utenfor politidepartementets kontorer i Moskva.

Foto: Rossia 1 Television Channel / AP

Det var fredag i forrige uke at det kom frem at en amerikansk mor hadde satt adoptivsønnen (7) alene på flyet tilbake til fødelandet Russland, fordi hun ikke ville ha ham lenger.

Nå snakker sjåføren som hentet gutten på flyplassen ut.

- Jeg ble gal av sjokk da jeg skjønte hva jeg hadde vært med på, sier Arthur Lookyanov, ifølge CNN.

Sjåføren var leid inn for å hente en person på flyplassen i Moskva og for å kjøre denne personen til Utdannelsesdepartementets lokaler.

Lookyanov forteller at gutten var i godt humør under den to timer lange kjøreturen.

– Han tegnet og lekte med en Spiderman-figur, sier han.

Men på slutten av turen begynte gutten å gråte.

– Han sa han savnet bestemoren, forklarer sjåføren.

Bestemoren

Det var adoptivbestemoren, Nancy Hansen, som skal ha bestilt flybilletten og kjørt den lille gutten til flyplassen i Washington. Gutten bodde sammen med bestemoren og moren i Tennessee.

Det var også bestemoren som ordnet med transporten fra flyplassen i Russland.

CNN har fått tak i hennes e-post-korrespondanse med Lookyanov.

«Jeg er interessert i å leie deg til en kjøretur fra DME (Domodedovo-flyplassen) til Utdannings- og forskningsdepartementets kontorer», skrev bestemoren først.

Lookyanov svarte med en e-post som inkluderte referanser og dokumentasjon på erfaring som sjåfør for turister fra andre land. I tillegg skrev han at han ville ha 120 dollar for turen.

Bestemoren tok senere kontakt for å si fra at hun hadde booket en flygning, men ga ingen hint om at passasjeren var et lite barn.

Ingen ventet på ham

Det gikk ikke opp for sjåføren hva han hadde vært med på før han ankom departementet der gutten skulle leveres. Der var det nemlig ingen som ventet på 7-åringen.

Flere kvinner kom ned fra kontorene for å se hva som skjedde. De åpnet til slutt brevene som var sendt med den lille gutten.

Der stod det blant annet at «etter å ha gjort mitt beste for dette barnet, er det leit for meg å innse at jeg, av hensyn til min familie, venner og meg selv, ikke lenger vil være mor til dette barnet».

Lei seg

Lookyanov ringte umiddelbart til guttens bestemor. Han kjeftet på henne og sa at han følte seg utnyttet.

Sjåføren sier til CNN at han er veldig lei seg for det som har skjedd. Han er også såret over beskyldninger i media om at han skal ha deler av skylden for det som skjedde.

- Skandaløst

Returneringen av den russiske gutten har skapt store overskrifter verden over.

Russlands president Dmitry Medvedev har kalt handlingen «skandaløs».

Også det russiske barneombudet kom fort på banen.

– Du putter ikke et barn på et fly som om det var en sekk med poteter fordi du har bestemt deg for å ikke like ham lenger, uttalte Pavel Astakov, på pressekonferansen rett etter at nyheten ble kjent, ifølge Washington Post.

Russlands utenriksminister Sergey Lavrov truet umiddelbart med at adopsjon mellom Russland og USA skulle stoppes inntil de to landene fikk på plass en ny og bedre avtale.

Saken etterforskes nå i begge land.

– Truet med brann

Guttens adoptivmor, Torry Ann Hansen, har oppgitt mange grunner til at hun og moren ikke orket å bo sammen med sønnen lenger.

Men det skal ha vært trusselen om at han skulle sette fyr på huset, som fikk begeret til å renne over, skriver Telegraph.co.uk.

– Flommer over av tilbud

7-åringen er fortsatt i Russland, og russiske myndigheter sier det flommer over av tilbud fra familier som ønsker å adoptere ham.

En beslutning om guttens fremtid er ventet i slutten av denne uken, skriver Telegraph.co.uk.

Enn så lenge bor gutten, som fyller åtte år denne uken, på et sykehus i Moskva.

7-åringen ble adoptert til den amerikanske familien fra byen Partizansk sør-øst i Russland i slutten av september i fjor.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt