skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
3_1_banner  Store Norske
Her er du: NRK.no > Underholdning > Store norske Sist oppdatert 17:06
Hva er Store Norske?
Komiteen
Historie
Nominerte - bannerlenke
Nett.TV
KOLOFON
Publikum i NRK-studio? Send en epost til
---
Epost til redaksjonen:
---
Prosjektsjef for Radio- og Nett-underholdning
---
Vaktsjef og nettredaktør Underholdning:
 

De 50 finalistene er klare

Nomineringsfasen er over, og komiteen har plukket ut de 50 finalistene som går videre i kåringen av Store Norske. Bli med og stem! Her er finalistene alfabetisk:

Publisert 31.12.2004 14:29. Oppdatert 07.01.2005 12:47.
Av Per Kristian Johansen

Andenæs, Johs

Johs (Johannes) Andenæs (1912-2003), Jurist, født i Innvik i Sogn og Fjordane. Andenæs er den mest ruvende forgrunnsskikkelse i norsk rettliv og juridisk tenkning.

Les mer om Johs Andenæs
Stem på Johs Andenæs
Andersen, Hjalmar

Hjalmar "Hjallis" Andersen (1923-), skøyteløper, født i Rødøy i Nordland. Hjalmar Andersen hadde en fantastisk karriere som skøyteløper, og satte flere verdensrekorder.

Les mer om Hjalmar Andersen
Stem på Hjalmar AndersenArnardo, Arne

Arne Otto Lorang Andersen, (1912-1995), født i Sarpsborg, norsk sirkusartist og sirkusdirektør. Arnardo var Norges sirkuskonge. Med flosshatt og kinnskjegg ble han selve symbolet på sirkus.

Les mer om Arne Arnardo
Stem på Arne ArnardoAukrust, Kjell

Kjell Aukrust (1920-2002), tegner og forfatter, født i Alvdal. Få tegnere og forfattere har vært mer folkekjære enn Kjell Aukrust. Hans underfundige og rotnorske humor traff midt i den norske folkesjelen.

Les mer om Kjell Aukrust
Stem på Kjell AukrustBerggrav, Eivind

Eivind Berggrav (1884-1959), kirkeleder og motstandsmann, født i Stavanger. Eivind Berggrav var en samlende person i en tid med sprikende teologiske retninger innen kirken.

Les mer om Eivind Berggrav
Stem på Eivind BerggravBoine, Mari

Mari Boine (1956-), samisk sanger og musiker, født i Kárášjohka (Karasjok). Mari Boine har som kunstner både satt samiske spørsmål på dagsorden, og vært med på å videreutvikle samisk tradisjonsmusikk.

Les mer om Mari Boine
Stem på Mari BoineBrundtland, Gro Harlem

Gro Harlem Brundtland (1939-), lege og politiker, født i Bærum. Gro Harlem Brundtland har gjort en stor innsats for kvinner i politikken, kvinner generelt og for miljøpolitikken nasjonalt og internasjonalt.

Les mer om Gro Harlem Brundtland
Stem på Gro Harlem Brundtland
Bull, Francis

Francis Bull (1887-1974), litteraturforsker og kulturformidler, født i Kristiania. Francis Bull var professor i norsk, og skrev en foredrag, bøker og artikler. Hans kunnskaper om norsk historie ble mye brukt i radio og fjernsyn, og han blir husket som en av landets dominerende litteraturforskere.

Les mer om Francis Bull
Stem på Francis Bull


Bye, Erik

Erik Bye (1926 – 2004), kringkastningsmedarbeider, visedikter, sanger og forfatter, født i New York, USA. Erik Bye var en ruvende støttespiller for sjømenn, kystfolket og krigsseilerne, og var stadig engasjert for de svakeste i samfunnet.

Les mer om Erik Bye
Stem på Erik Bye


Dæhlie, Bjørn

Bjørn Dæhlie (1967 - ), skiløper og forretningsmann, født på Elverum. Bjørn Dæhlie er hittil verdens fremste langrennsløper gjennom tidene.

Les mer om Bjørn Dæhlie
Stem på Bjørn Dæhlie

Egner, Thorbjørn

Thorbjørn Egner (1912-1990), forfatter og tegner, født i Kristiania. Thorbjørn Egner var en multikunstner, der tegning, diktning, musikalitet og fortellerevne smeltet sammen til et livsverk som har preget barn i flere generasjoner.

Les mer om Thorbjørn Egner
Stem på Thorbjørn EgnerEvang, Karl

Karl Evang (1902-1981), lege og helsedirektør, født i Kristiania. Evang vil først og fremst bli husket som den store helseopplyser gjennom skrift og radio, og som den som satte sosialmedisin på dagsorden.

Les mer om Karl Evang
Stem på Karl EvangEyde, Sam

Sam Eyde (1866-1940), ingeniør og industripioner, født i Arendal. Sam Eyde var en av grunnleggerne av Norsk Hydro, og en av pionerene i norsk industri.

Les mer om Sam Eyde
Stem på Sam Eyde
Flagstad, Kirsten

Kirsten Flagstad (1895–1962), sopran og operasjef, født i Hamar. Flagstad var en av operahistoriens største sangere, særlig kjent for sine Wagnertolkninger. Hun var også en ledende tolker av den norske sangskatten.

Les mer om Kirsten Flagstad
Stem på Kirsten FlagstadFoss, Wenche

Wenche Foss (1917-), skuespiller, født i Kristiania. Wenche Foss er etterkrigstidens store diva i norsk teater og skuespill, og et samfunnsengasjert menneske.

Les mer om Wenche Foss
Stem på Wenche Foss
Friele, Kim

Kim Friele (1935-), aktivist for homofiles rettigheter, født i Bergen som Karen-Christine Wilhelmsen. Kim Friele var den første homofile i Norge som stod fram med fullt navn, og bidro til at straffeloven ble endret slik at homofili ikke lenger var forbudt.

Les mer om Kim Friele
Stem på Kim FrieleFrisch, Ragnar

Ragnar Frisch (1895-1973), sosialøkonom, født i Kristiania. Ragnar Frisch er en av våre mest kjente vitenskapsmenn internasjonalt, og fikk Nobelprisen i økonomi i 1969.

Les mer om Ragnar Frisch
Stem på Ragnar Frisch
Følling, Asbjørn

Asbjørn Følling (1888 – 1973), lege og ingeniør, født i Kvam i Nord-Trøndelag. Asbjørn Følling oppdaget sykdommen Føllings sykdom, eller PKU, og fikk mange nasjonale og internasjonale priser for sitt arbeide.

Les mer om Asbjørn Følling
Stem på Asbjørn FøllingGarbarek, Jan

Jan Garbarek (1947-), jazzmusiker, født i Eidsberg i Østfold. Garbarek er Norges fremste jazzmusiker internasjonalt, og er en av arkitektene bak begrepet nordisk jazz.

Les mer om Jan Garbarek
Stem på Jan GarbarekGerhardsen, Einar

Einar Gerhardsen (1897-1987), politiker, født i Asker. Einar Gerhardsen preget hele gjenreisningen av Norge etter krigen, og regnes som en av hovedarkitektene bak velferdsstaten.

Les mer om Einar Gerhardsen
Stem på Einar GerhardsenHagerup, Inger

Inger Hagerup (1905-1985), forfatter, født i Bergen som Inger Johanne Halsør. Inger Hagerup var en samfunnsengasjert kvinnestemme, med et stort og variert forfatterskap for store og små.

Les mer om Inger Hagerup
Stem på Inger HagerupHambro, Carl Joachim

Carl Joachim Hambro (1885-1964), politiker, journalist og forfatter. Født i Bergen. Hambro er kjent som den mest betydningsfulle politiker i første halvdel av 1900-tallet, og stod på mange måter over politikken.

Les mer om Carl Joachim Hambro
Stem på Carl Joachim HambroHamsun, Knut

Knut Hamsun (1859-1952), forfatter, født i Gudbrandsdalen. Gjennom førti år skrev Hamsun prosa, lyrikk og dramatikk. Han regnes som en av Norges fremste forfattere gjennom alle tider.

Les mer om Knut Hamsun
Stem på Knut HamsunHenie, Sonja

Sonja Henie (1912-1969), kunstløper og filmskuespiller, født i Oslo. Sonja Henie er en av de internasjonalt mest berømte kvinnene i norsk historie, og var annerkjent både som skuespiller og kunstløper.

Les mer om Sonja Henie
Stem på Sonja HenieHeyerdahl, Thor

Thor Heyerdahl, (1914-2002), etnograf og oppdager, født i Larvik. Heyerdahl er en av Norges mest kjente eventyrere og oppdagere, og den mest kjente nordmann internasjonalt noen sinne.

Les mer om Thor Heyerdahl
Stem på Thor HeyerdahlHaakon, VII Kong

Haakon VII (1872-1957), Konge av Norge, født i Gentofte, Danmark. Kong Haakon ble hele nasjonens samlingsmerke, og hadde en enestående posisjon i folket. Han var Norges første konge etter unionsoppløsningen i 1905.

Les mer om Kong Haakon 7
Stem på Haakon 7Ingstad, Helge og Anne Stine

Helge Ingstad (1899-2001), oppdager og forfatter, født i Meråker. Anne Stine Ingstad (1918-1997), arkeolog, født i Lillehammer. Sammen bidro ekteparet Ingstad til å omskrive verdenshistorien.

Les mer om Helge og Anne Stine Ingstad
Stem på Helge Og Anne Stine Ingstad


Köhn, Rosemarie

Rosemarie Køhn (1939 - ), biskop, født i Rathenow nær Berlin. Norges første kvinnelige biskop som siden utnevnelsen i 1993 har vært omstridt på grunn av sitt teologiske syn.

Les mer om Rosemarie Köhn
Stem på Rosemarie Köhn
Lie, Trygve

Trygve Lie (1896 – 1968), politiker, født i Kristiania. Trygve Lie kom fra svært enkle kår, men ble i løpet av sin karriere en viktig politiker og FNs første generalsekretær.

Les mer om Trygve Lie
Stem på Trygve Lie
Lied, Finn

Finn Lied (1916 - ), politiker og forskningsadministrator, født i Fana ved Bergen. Finn Lied har kjempet for forskningens plass i politikken, ivret for statlig styring og eierskap, og vært fanebærer for nasjonal kontroll av de viktigste deler av økonomien.

Les mer om Finn Lied
Stem på Finn Lied


Mathisen, Oscar

Oscar Mathisen (1888 – 1954), skøyteløper, født i Kristiania. Oscar Mathisen var en av de største suksessene innen norsk skøytesport, og vant flere gjeve mesterskap og satte mange rekorder.

Les mer om Oscar Mathisen
Stem på Oscar MathisenMichelsen, Christian

Christian Michelsen (1857-1925), politiker og skipsreder, født i Bergen. Michelsen er først og fremst kjent for rollen han spilte før og under unionsoppløsningen i 1905, men han var også en av Norges største skipsredere.

Les mer om Christian Michelsen
Stem på Christian MichelsenMunch, Edvard

Edvard Munch (1863-1944), maler og grafiker, født i Løten. Edvard Munch er vår internasjonalt mest berømte maler og har hatt stor betydning for utviklingen av moderne kunst.

Les mer om Edvard Munch
Stem på Edvard Munch
Møller, Katti Anker

Katti Anker Møller (1868 - 1945), kvinnesaksforkjemper, født på Sagatun ved Hamar. Katti Anker Møller huskes for sin innsats for kvinnesaken og abortsaken, og sitt arbeide for seksualopplysning. Hun fikk tilnavnet "Mødrenes forkjemper".

Les mer om Katti Anker Møller
Stem på Katti Anker MøllerNansen, Fridtjof

Fridtjof Nansen (1861-1930), naturforsker, filantrop og diplomat, født i Oslo. Nansen gjorde en enorm humanitær innsats for sulterammede og gjennomførte flere oppsiktsvekkende ekspedisjoner.

Les mer om Fridtjof Nansen
Stem på Fridtjof NansenNordheim, Arne

Arne Nordheim (1931-), komponist, født i Larvik. Arne Nordheim er Norges ledende modernistiske etterkrigskomponist.

Les mer om Arne Nordheim
Stem på Arne Nordheim
Olav V, Kong

Olav V (1903-1991), Norges konge 1957-91, født i Storbritannia. Kong Olavs varme folkelige stil, sammen med hans verdige opptreden i offisielle sammenhenger gjorde ham umåtelig populær. For mange nordmenn er Olav V selve folkekongen.

Les mer om Kong Olav 5
Stem på Olav 5Ottosen, Kristian

Kristian Ottosen (1921 - ), motstandsmann, forfatter og byråkrat, født i Solund i Ytre Sogn. Kristian Ottosen er en av byggerne av den moderne studentvelferd, og har gitt mange viktige bidrag til norsk utdanningspolitikk.

Les mer om Kristian Ottosen
Stem på Kristian OttosenPrøysen, Alf

Alf Prøysen (1914-1970), forfatter og visesanger, født i Ringsaker. Husmannsgutten ble vår største skildrer av småkårsfolks liv. Han skrev for både barn og voksne, og som visedikter sang han seg inn i hjertene til barn og voksne.

Les mer om Alf Prøysen
Stem på Alf PrøysenSelvaag, Olav

Olav Selvaag (1912-2002), sivilingeniør og entreprenør, født i Vanse ved Farsund. Olav Selvaag arbeidet for omlegging av boligbyggingsmetodene til mer rasjonelle, materialbesparende og rimeligere byggemåter. På dette grunnlag fikk han oppført et stort antall boliger.

Les mer om Olav Selvaag
Stem på Olav Selvaag


Solskjær, Ole Gunnar

Ole Gunnar Solskjær (1973-), profesjonell fotballspiller, født i Kristiansund. Ole Gunnar Solskjær er den norske fotballspilleren som har nådd lengst internasjonalt, og Norges største forballstjerne.

Les mer om Ole Gunnar Solskjær
Stem på Ole Gunnar SolskjærStordahl, Erling

Erling Stordahl (1923 – 1994), musiker og idrettsaktivist, født i Berg nær Halden. Erling Stordahl var en habil musiker, komponist og idrettsman. Ved siden av en aktiv musiker-karriere, la Stordahl ned et betydelig arbeid for å bedre blindes livskvalitet.

Les mer om Erling Stordahl
Stem på Erling StordahlSønsteby, Gunnar

Gunnar Sønsteby (1918 – ), motstandsmann og forretningsmann, født i Tinn i Telemark. Gunnar Sønsteby hadde dekknavnet "Kjakan" i "Oslogjengen" under krigen huskes for sin innsats som motstandsmann under 2. verdenskrig.

Les mer om Gunnar Sønsteby
Stem på Gunnar Sønsteby


Ullmann, Liv

Liv Ullmann (1938-), skuespiller, født i Tokyo, men oppvokst i Trondheim. Liv Ullmann er Norges mest kjente skuespiller internasjonalt.

Les mer om Liv Ullmann
Stem på Liv Ullmann

Undset, Sigrid

Sigrid Undset (1882-1949), forfatter, født i Danmark. Sigrid Undset er blant de aller største forfatterne våre, og etter Peer Gynt er Kristin Lavransdatter kanskje vår mest berømte litterære figur.

Les mer om Sigrid Undset
Stem på Sigrid UndsetVestly, Anne-Cath.

Anne-Cath. Vestly (1920- ), barnebokforfatter, født på Rena i Hedmark. Anne-Cath. Vestly er en av våre kjæreste barnebok-forfattere, og bøkene hennes er oversatt til en rekke språk.

Les mer om Anne-Cath. Vestly
Stem på Anne-Cath. VestlyVesaas, Halldis Moren

Halldis Moren Vesaas (1907-1995), forfattar, fødd i Trysil. Gjennom eit langt liv som diktar og kulturpersonlegdom har Halldis Moren Vesaas satt spor etter seg i norsk kulturliv.

Les mer om Halldis Moren Vesaas
Stem på Halldis Moren VesaasVigeland, Gustav

Gustav Vigeland (1869 – 1943), billedhugger, født i Mandal. Gustav Vigeland er en av Norges mest kjente skulptører og billedhuggere, og har gitt Oslo en enestående park (Vigelandsparken) i verdenssammenheng.

Les mer om Gustav Vigeland
Stem på Gustav VigelandWaitz, Grete

Grete Waitz (1953-), lærer og friidrettsutøver, født i Oslo. Grete Waitz er en av Norges fremste idrettsutøvere gjennom tidene, og har blitt kåret til verdens beste kvinnelige løper i moderne tid.

Les mer om Grete Waitz
Stem på Grete WaitzWirkola, Bjørn

Bjørn Wirkola (1943 - ), skihopper og fotballspiller, født i Alta. Bjørn Wirkola er skihopperen som ble et ordtak å hoppe etter.

Les mer om Bjørn Wirkola
Stem på Bjørn Wirkola


LENKER

 
MER FRA STORE NORSKE
Store Norske om Store Norske
Radio
Historie 1905-2005
STORE NORSKE KRYSSORD

Kryssord

Er du glad i å løse kryssord? Prøv Store Norske-kryssordet.
SI DIN MENING
Si din mening!
Er de riktige kandidatene plukket ut? Hvem fortjener å vinne? Si din mening om Store Norske her.
10 SISTE STORE NORSKE
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no