skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
3_1_banner  Store Norske
Her er du: NRK.no > Underholdning > Store norske Sist oppdatert 17:06
Hva er Store Norske?
Komiteen
Historie
Nominerte - bannerlenke
Nett.TV
KOLOFON
Publikum i NRK-studio? Send en epost til
---
Epost til redaksjonen:
---
Prosjektsjef for Radio- og Nett-underholdning
---
Vaktsjef og nettredaktør Underholdning:
 

Trygve Lie

Trygve Lie (1896 – 1968), politiker, født i Kristiania. Trygve Lie kom fra svært enkle kår, men ble i løpet av sin karriere en viktig politiker og FNs første generalsekretær.

Publisert 30.12.2004 20:21. Oppdatert 01.04.2005 12:22.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Av Tron Soot-Ryen

Han vokste opp bare sammen med sin mor og søster, etter at faren dro til USA, og ikke tok kontakt med familien. Han vokste opp i et miljø preget av politisk bevisste arbeidsfolk i Groruddalen, samtidig som det på denne tida også kom innvandrere fra andre europeiske land som inspirerte gutten.

Navn: Trygve Lie
Født: Kristiania, 1896
Død: 1968
Kjent for: Sitt virke politisk, både i inn- og utland, og som FNs første generalsekretær.
Han fikk gjennom støttespillere utdanning og studerte jus. Samtidig ble han i 1921 leder i Akershus Arbeiderparti (Grorud var på den tida utenfor Kristiania), noe han var fram til 1946.

Generalsekretær i FN

Han arbeidet fra 1922 om juridisk konsulent i LO og hadde en rekke saker som omfattet noen av de store arbeidskampene på denne tida. Han var en dyktig forhandler og klarte å lage kompromisser. Samtidig var han en fighter og maktpolitiker, noe som kom til nytte seinere i livet.

Trygve Lie sender fra London under krigen. Foto: SCANPIX
At han fra unge år hadde en sympati for den russiske revolusjon og hadde truffet Lenin kom nok til nytte da han i 1946 ble kompromisskandiaten som FNs første generalsekretær.

Han ble justisminister i 1935, og var sentral da Leo Trotskij fikk opphold i Norge. Han var rett før krigsutbruddet forsyningsminister og sørget for å øke importen av korn. Han overtok som utenriksminister i november 1940, og markerte seg som en sterk politiker med gode kontakter hos stormaktene.

Fikk reist FN-bygningen

Han ledet det første norske FN-delegasjon etter krigen og ble norsk utenriksminister. Da han ble utnevnt til generalsekretær våren 1946 var hans første oppgave å skaffe FN et fast sentrum. Med hjelp av John D. Rockefeller kunne tomten til FN-bygningen kjøpes. Dette bygget var i stor grad Lies verk.

Det manglet ikke på konflikter, og Lie var i sentrum for storpolitikken rett etter krigen. Etter at han støttet Koreakrigen mistet han støtte fra Sovjetunionen, og gikk av etter eget ønske i 1953.

Tilbake i Norge ble Lie sett på som litt for ”stor på det” både gjennom sitt boligvalg og fordi han som fylkesmann i Oslo og Akershus ville ha privatsjåfør.

Selv om han var omstridt var Trygve Lie en politiker som først og fremst ble kjent gjennom evner, kunnskaper og som maktpolitiker. Han var ikke folkekjær, men fikk innflytelse gjennom kunnskap og evner til samarbeid og kompromiss.

Trygve Lie på sin egen hytte for å skrive sine memoarer. Foto: SCANPIX


Tilrettelagt for web av Per Kristian Johansen.

Foto, ingress: SCANPIX

 
MER FRA STORE NORSKE
Store Norske om Store Norske
Radio
Historie 1905-2005
STORE NORSKE KRYSSORD

Kryssord

Er du glad i å løse kryssord? Prøv Store Norske-kryssordet.
SI DIN MENING
Si din mening!
Er de riktige kandidatene plukket ut? Hvem fortjener å vinne? Si din mening om Store Norske her.
10 SISTE STORE NORSKE
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no