skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
3_1_banner  Store Norske
Her er du: NRK.no > Underholdning > Store norske Sist oppdatert 17:06
Hva er Store Norske?
Komiteen
Historie
Nominerte - bannerlenke
Nett.TV
KOLOFON
Publikum i NRK-studio? Send en epost til
---
Epost til redaksjonen:
---
Prosjektsjef for Radio- og Nett-underholdning
---
Vaktsjef og nettredaktør Underholdning:
 

Kristian Ottosen

Kristian Ottosen (1921 - ), motstandsmann, forfatter og byråkrat, født i Solund i Ytre Sogn. Kristian Ottosen er en av byggerne av den moderne studentvelferd, og har gitt mange viktige bidrag til norsk utdanningspolitikk.

Publisert 30.12.2004 20:21. Oppdatert 01.04.2005 12:20.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Av Tron Soot-Ryen

Familien bodde seinere i Bergen der han tok artium i 1940. Han ble tidlig med i motstandarbeid i den såkalte Thetagruppen i Bergen. Etter at gruppa ble sprengt i 1942 ble han sendt i konsentrasjonsleir i Tyskland. Han kom tilbake våren 1945 med ”De hvite bussene”.

Karriere i studentvelferd

Navn: Kristian Ottosen
Født: Solund, 1921
Kjent for: Sin innsats under krigen og sitt arbeide for studentvelferd, som blant annet resulterte i at flere studentbyer ble bygd og Statens Lånekasse ble opprettet.
På grunn av krigsinnsatsen fikk han studere i Skottland. Han studerte også i Oslo. I 1948 ble han formann for Studentsamskipnaden i Bergen, og det var som leder for studentvelferd han skulle gjøre sin yrkeskarriere. Han ble leder for Studentsamskipnaden i Oslo i 1950 og satt i stillingen til 1979.

Kristian Ottosen med sin egen bok «Redningen - Veien ut av fangenskapet våren 1945». Scan-Foto: Erik Johansen
Han var aktiv i arbeidet for å finne rimelige spise- og overnattingssteder for studenter. Studentbyer ble bygd, og Statens Lånekasse for utdanning opprettet. Ottosen hadde gode politiske kontakter i Arbeiderpartiet og var en pådriver for mange av disse tiltakene.

"Ottosen-komiteen"

Han er også kjent som deltaker i en lang rekk offentlige komiteer og utredninger, blant annet komiteen for utbygging av Universitetet i Tromsø. Mest oppstyr vakte den såkalte ”Ottosen-komiteen” som midt under studentopprørets dager foreslo å opprette kortere, yrkesrettede studietilbud på distriktshøyskoler. De fikk en enorm kritikk fra flere kanter, men fikk politisk støtte, og de første distriktshøyskolene ble opprettet i 1969. Nå omdøpt til høyskoler i de ulike fylkene har de betydd enormt for spredningen av høyere utdanning her i landet.

Ottosen har også vært styreleder for NRK (1972-79) og Nationalteateret (1981-89). Etter at han sluttet i Studentsamskipnaden har han skrevet en rekke bøker om livet i konsentrasjonsleirene og jødeforfølgelsene i Norge. Han har også vært prosjektleder for norsk fangeregister.

Kristian Ottosen er en av byggerne av den moderne studentvelferd og har som ”bakspiller” til det politiske liv gitt viktige bidrag til norsk utdanningspolitikk.

Tilrettelagt for web av Per Kristian Johansen.

Foto, ingress: Rune Petter Ness / NTB / SCANPIX

 
MER FRA STORE NORSKE
Store Norske om Store Norske
Radio
Historie 1905-2005
STORE NORSKE KRYSSORD

Kryssord

Er du glad i å løse kryssord? Prøv Store Norske-kryssordet.
SI DIN MENING
Si din mening!
Er de riktige kandidatene plukket ut? Hvem fortjener å vinne? Si din mening om Store Norske her.
10 SISTE STORE NORSKE
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no