skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
3_1_banner  Store Norske
Her er du: NRK.no > Underholdning > Store norske Sist oppdatert 17:06
Hva er Store Norske?
Komiteen
Historie
Nominerte - bannerlenke
Nett.TV
KOLOFON
Publikum i NRK-studio? Send en epost til
---
Epost til redaksjonen:
---
Prosjektsjef for Radio- og Nett-underholdning
---
Vaktsjef og nettredaktør Underholdning:
 

Jan Garbarek

Jan Garbarek (1947-), jazzmusiker, født i Eidsberg i Østfold. Garbarek er Norges fremste jazzmusiker internasjonalt, og er en av arkitektene bak begrepet nordisk jazz.

Publisert 30.12.2004 20:21. Oppdatert 01.04.2005 12:19.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Av Tron Soot-Ryen

Selvlært

Jan Garbarek ble inspirert som 14-åring av å høre på John Coltrane på radioen, og lærte seg selv å spille tenorsaksofon. Året etter vant han NM i jazz for amatører.

Frontfigure i moderne norsk jazz

Navn:
Født: Eidsberg, 1947
Kjent for: Sitt unike musikalske utrykk som jazzsaxofonist og som Norges fremste jazzmusiker internasjonalt.
Som tenåring samarbeidet han med Karin Krogh og opptrådte ofte på norske og utenlandske jazzfestivaler. Han ble påvirket av den frie jazzen og innledet samarbeid med Arild Andersen, Jon Christensen og Terje Rypdal, og disse ble frontfigurene i moderne norsk jazz på slutten av 1960-tallet og begynnelsen av 1970-tallet.

Men han var også med i storband og samarbeidet med dikteren Jan Erik Vold. Han spilte også i mange av frijazzpioneren George Russells prosjekter.

Kontrakt med ECM

Saksofonisten og komponisten Jan Garbarek fikk dekorasjonen Ridder 1. klasse av St. Olavs Orden for fortjeneste av norsk musikkliv i 1998. Scan-foto: Berit Roald
Garbarek ble oppdaget av den legendariske musikkprodusenten Manfred Eicher, og fikk kontrakt med det tyske jazzplateselskapet ECM, og utga den første av en lang rekke plater på dette merket. Den første Afric pepperbird.

Nordisk jazz

Garbarek skapte en stil som ofte kalles nordisk jazz, en musikk med naturstemninger, med både kjølighet og intensitet og med et kontrollert uttrykk. Han samarbeidet også med kjente musikere som pianisten Keith Jarrett og Ralph Towner, noe som førte til flere plateutgivelser.

Garbarek er inspirert av folkemusikk fra mange land, og har samarbeidet etter hvert med folkemusikere fra ulike deler av kloden. Etter hvert utvidet han instrumentreportoaret fra tenorsaksofon til både sopransax og en rekke andre instrumenter. Garbarek ledet fra 1981 sin internasjonale kvartet der ulike musikere var med, men med den tyske bassisten Eberhard Weber som fast punkt.

Han har også skrevet scenemusikk til En midtsommernattsdrøm, Peer Gynt og Brand, ballettmusikk og filmmusikk.

Garbarek er det norske naturtalentet som er en av de viktigste stilskaperne innen europeisk jazz fra 1960-tallet, og fortsatt en aktiv musiker som spiller konserter rundt om i verden og spiller inn plater.

Nobelkonserten i Oslo Spektrum 2001: Peter Höglinger fra Wien guttekor sang solo under åpningen av fredskonserten i Oslo Spektrum, akompagnert av Jan Garbarek. Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX


Tilrettelagt for web av Per Kristian Johansen.

Foto, ingress: Knut Fjeldstad / SCANPIX
 
MER FRA STORE NORSKE
Store Norske om Store Norske
Radio
Historie 1905-2005
STORE NORSKE KRYSSORD

Kryssord

Er du glad i å løse kryssord? Prøv Store Norske-kryssordet.
SI DIN MENING
Si din mening!
Er de riktige kandidatene plukket ut? Hvem fortjener å vinne? Si din mening om Store Norske her.
10 SISTE STORE NORSKE
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no