skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
3_1_banner  Store Norske
Her er du: NRK.no > Underholdning > Store norske Sist oppdatert 17:06
Hva er Store Norske?
Komiteen
Historie
Nominerte - bannerlenke
Nett.TV
KOLOFON
Publikum i NRK-studio? Send en epost til
---
Epost til redaksjonen:
---
Prosjektsjef for Radio- og Nett-underholdning
---
Vaktsjef og nettredaktør Underholdning:
 

Erling Stordahl

Erling Stordahl (1923 – 1994), musiker og idrettsaktivist, født i Berg nær Halden. Erling Stordahl var en habil musiker, komponist og idrettsman. Ved siden av en aktiv musiker-karriere, la Stordahl ned et betydelig arbeid for å bedre blindes livskvalitet.

Publisert 30.12.2004 20:22. Oppdatert 01.04.2005 12:17.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Av Tron Soot-Ryen

Erling Stordahl var født med synsskader, men mistet helt synet på ett øye etter en operasjon som 6-åring. Som 13-åring ble resten av synes på det andre øyet borte etter en skade. Han øvde seg som ung bevisst til å bruke hørselen til å orientere seg, og hadde også en meget god stedsans og hukommelse.

Norgesmester i trekkspill

Navn: Erling Stordahl
Født: Berg, 1923
Død: 1994
Kjent for: Sitt virke som musiker og idrettsaktivist.
Stordahl ble først kjent som musiker. Han tok organisteksamen og spilte trekkspill, og ble Norgesmester i trekkspill 15 år gammel. For å samle penger til Blindeforbundet turnerte han i 20 år sammen med Gunnar Engedahl, og duoen ble kjent både fra konserter og gjennom radioen, der de var blant lytternes favoritter i Ønskekonserten. En av de store slagerne, Minnenes melodi, skrev han som 12-åring.

Skiopplæring for blinde

Erling Stordahl har deltatt i Ridderrennet i 1964, som han er opphavsmannen til. Han er like blid, selv om han brakk skien. Arkivfoto: Ivar Aaserud / Aktuell
Han bosatte seg på Beitostølen, og fant ut at sporene etter Forsvarets weaselspor var mulige for blinde å gå på ski i. I 1962 arrangerte han de første skikurs for blinde, og i 1964 gikk det første skirennet, Ridderrennet. Dette rennet, med sterk støtte fra kongehuset, vakte enorm oppmerksomhet verden rundt, og har inspirert lignende renn flere steder i verden. Stordahl fortsatte arbeidet, og startet Beitostølen Helsesportsenter.

Gjennom store kampanjer, blant annet Røde-Fjær-aksjonen, ble det samlet inn store beløp, og et nytt senter stod ferdig i 1970. Hans visjon var integrering av funksjonshemmede, og å inspirere til fysisk aktivitet. Farsgården i Skjeberg som han overtok i 1957 var faktisk samme gård hvor kong Magnus Blinde ble født. Der åpnet han i 1970 et kultursenter som et minnesmerke over den blinde kongen.

Erling Stordahl var en foregangsmann for den integrering av funksjonshemmede som seinere har skjedd på en del områder i samfunnet.

Ved siden av en aktiv musiker-karriere, la Erling Stordahl ned et betydelig arbeid for å bedre blindes livskvalitet. Her er Stordahl ved pianoet i 1957. Foto: NTB / Scanpix


Tilrettelagt for web av Per Kristian Johansen.

Foto, ingress: Arild Hordnes / NTB arkivfoto / SCANPIX Arkiv 
MER FRA STORE NORSKE
Store Norske om Store Norske
Radio
Historie 1905-2005
STORE NORSKE KRYSSORD

Kryssord

Er du glad i å løse kryssord? Prøv Store Norske-kryssordet.
SI DIN MENING
Si din mening!
Er de riktige kandidatene plukket ut? Hvem fortjener å vinne? Si din mening om Store Norske her.
10 SISTE STORE NORSKE
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no