skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
3_1_banner  Store Norske
Her er du: NRK.no > Underholdning > Store norske Sist oppdatert 17:06
Hva er Store Norske?
Komiteen
Historie
Nominerte - bannerlenke
Nett.TV
KOLOFON
Publikum i NRK-studio? Send en epost til
---
Epost til redaksjonen:
---
Prosjektsjef for Radio- og Nett-underholdning
---
Vaktsjef og nettredaktør Underholdning:
 

Asbjørn Følling

Asbjørn Følling (1888 – 1973), lege og ingeniør, født i Kvam i Nord-Trøndelag. Asbjørn Følling oppdaget sykdommen Føllings sykdom, eller PKU, og fikk mange nasjonale og internasjonale priser for sitt arbeide.

Publisert 30.12.2004 20:22. Oppdatert 01.04.2005 12:16.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Av Tron Soot-Ryen

Følling var bondesønn, men valgte å ta utdanning og ble i 1910 opptatt på den nystartede Norges Tekniske Høiskole i Trondheim. Etter at han var ferdig sivilingeniør dro han til Kristiania og studerte medisin.

Navn: Asbjørn Følling
Født: Kvam, 1888
Død: 1973
Kjent for: Sitt arbeid innen biokjemi, som resulterte i oppdagelsen av sykdommen PKU, eller Føllings sykdom.
Han arbeidet som lege ved Rikshospitalet, og tok den medisinske doktorgraden i 1929. I 1932 ble han etter studier i utlandet bedt om å ta et professorat i ernæringsforskning, som var opprettet med penger fra sjokoladekongen Johan Thorne Holst.

Banebrytende oppdagelse

Asbjørn Følling - Foto: SCANPIX
Han er kjent for en oppdagelse i 1934. En familie med to barn med hjerneskade hadde gått fra lege til lege uten å få hjelp. De hadde vært normale de første levemåneder før skaden viste seg. De hadde også en spesiell lukt hengende ved seg.

Urinprøver fra barna viste ved kjemisk påvirking en helt ukjent reaksjon, og Følling skjønte at her var noe helt spesielt. Han måtte bruke hele sin biokjemiske kunnskap for å finne svaret i en tid da mye av dagens metoder ikke fantes.

Han oppdaget at stoffet i barnas urin var aminosyren fenylalanin. Han viste at kroppens stoffskifte påvirker hjernens utvikling, og var på den måten en pioner når det gjelder å se at kostholdet påvirker kroppens utvikling. De som mangler et enzym som omdanner fenylalanin risikerer at stoffet hoper seg opp og påvirker hjernen.

Føllings sykdom

Hans oppdagelse har ført til at nyfødte i de fleste land undersøkes for denne sykdommen, som kalles Føllings sykdom eller fenylketonuri (PKU). Den er arvelig og rammer 1 av 10 000 personer. Personer med denne sykdommen tåler ikke det mye brukte kunstige søtstoffet aspartam (E 951), som blant annet er laget av fenylalanin. Derfor skal alle produkter med stoffet advarselsmerkes. Følling var fra 1935 professor ved Norges Veterinærhøyskole og fra 1953-1958 professor i biokjemi ved Rikshospitalet.

Asbjørn Følling er først og fremst kjent for sin banebrytende oppdagelse, som han også mottok mange nasjonale og internasjonale priser for.

Tilrettelagt for web av Per Kristian Johansen. 
MER FRA STORE NORSKE
Store Norske om Store Norske
Radio
Historie 1905-2005
STORE NORSKE KRYSSORD

Kryssord

Er du glad i å løse kryssord? Prøv Store Norske-kryssordet.
SI DIN MENING
Si din mening!
Er de riktige kandidatene plukket ut? Hvem fortjener å vinne? Si din mening om Store Norske her.
10 SISTE STORE NORSKE
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no