skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
3_1_banner  Store Norske
Her er du: NRK.no > Underholdning > Store norske Sist oppdatert 17:06
Hva er Store Norske?
Komiteen
Historie
Nominerte - bannerlenke
Nett.TV
KOLOFON
Publikum i NRK-studio? Send en epost til
---
Epost til redaksjonen:
---
Prosjektsjef for Radio- og Nett-underholdning
---
Vaktsjef og nettredaktør Underholdning:
 

Eivind Berggrav

Eivind Berggrav (1884-1959), kirkeleder og motstandsmann, født i Stavanger. Eivind Berggrav var en samlende person i en tid med sprikende teologiske retninger innen kirken.

Publisert 30.12.2004 20:22. Oppdatert 01.04.2005 12:10.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Av Tron Soot-Ryen

Eivind Josef Jensen ble født i Stavanger, byttet senere navn til Berggrav-Jensen og så til Berggrav i 1917. Han vokste opp i et prestehjem, mest i Østfold, og fulgte i sin far fotspor som teologistudent. Han hadde en periode med stor religiøs tvil, men fullførte likevel studiene, og arbeidet som lærer de første årene. Han var med små avbrudd redaktør i bladet Kirke og Kultur fra 1909 nesten helt fram til sin død.

Biskop

Navn: Eivind Berggrav
Født: Stavanger, 1884
Død: 1959
Kjent for: Sitt arbeide som kirkeleder og motstandsmann.
Han var sogneprest og seinere fengselsprest på 1920-tallet, og var aktiv i reformarbeider i fengselsvesenet. I 1928 ble han utnevnt til biskop i Hålogaland, der han fram til 1937 markerte seg som en folkelig biskop, samtidig som han hadde sterke og klare meninger. Hans bok om oppholdet i Nord-Norge ble en bestselger i 1937. Dette året ble han biskop i Oslo, som han var fram til 1950.

Eivind Berggrav ved skrivebordet under kontaktkomiteens møte på Oslo Bispegård i 1950. - Foto: NTB / Scanpix
Hans rolle som kirkeleder var viktigst under okkupasjonen. Før krigen hadde han vært med i en gruppe (med blant andre kronprins Olav) som hadde prøvd å få til megling mellom Tyskland og Storbritannia.

Han deltok også i Administrasjonsrådet og i en del forhandlinger med tyskerne den første perioden som han ble kritisert for. Men fra høsten 1940 markerte han en klar front mot det nazistiske styret, og ble en leder for kirkens motstand, og skapte en allianse med lekmannsbevegelsens viktigste ledere.

Han stod bak biskopenes ”hyrdebrev” mot nazismen, skriftet Kirkens Grunn, som førte til prestenes embetsnedleggelse i påsken 1942. Biskopene la ned sitt embete allerede i februar 1942, og han ble arrestert i april samme år. Quisling regnet ham som en av sine personlige fiender. Han ble internert i sin hytte i Asker i tre år, der han skrev en rekke bøker som senere ble utgitt.

Etter krigen var Berggrav aktiv i internasjonalt økumenisk arbeid gjennom Kirkenes Verdensråd og Det Lutherske Verdensforbund. En av Berggravs viktige tanker var at mange kristnes hadde for store lojalitet med de styrende, og retten til å gjøre opprør mot urettferdig styre.

Eivind Berggrav var en samlende person i en tid med sprikende teologiske retninger innen kirken.

Eivind Berggrav døper Prinsesse Ragnhild fru Lorentzen og skipsreder Erling Lorentzens andre barn i Slottskapellet av biskop i 1957. Foto: NTB / SCANPIX


Tilrettelagt for web av Per Kristian Johansen.

Foto, ingress: NTB / Scanpix 
MER FRA STORE NORSKE
Store Norske om Store Norske
Radio
Historie 1905-2005
STORE NORSKE KRYSSORD

Kryssord

Er du glad i å løse kryssord? Prøv Store Norske-kryssordet.
SI DIN MENING
Si din mening!
Er de riktige kandidatene plukket ut? Hvem fortjener å vinne? Si din mening om Store Norske her.
10 SISTE STORE NORSKE
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no