skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
3_1_banner  Store Norske
Her er du: NRK.no > Underholdning > Store norske Sist oppdatert 17:06
Hva er Store Norske?
Komiteen
Historie
Nominerte - bannerlenke
Nett.TV
KOLOFON
Publikum i NRK-studio? Send en epost til
---
Epost til redaksjonen:
---
Prosjektsjef for Radio- og Nett-underholdning
---
Vaktsjef og nettredaktør Underholdning:
 

Mari Boine

Mari Boine (1956-), samisk sanger og musiker, født i Kárášjohka (Karasjok). Mari Boine har som kunstner både satt samiske spørsmål på dagsorden, og vært med på å videreutvikle samisk tradisjonsmusikk.

Publisert 30.12.2004 20:22. Oppdatert 19.04.2005 10:15.
SE OGSÅ:
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Av Tron Soot-Ryen

Mari Boine vokste om i et strengt læstadiansk-pietistisk hjem der salmesang ble den første musikalske påvirkning. Hun møtte en fordømmende holdning til deler av samisk kultur, blant annet joiken. Hennes kunst ble preget av konflikten mellom samene og det norske samfunnet på en side, og den fordømmelse av de samiske hun opplevde fra enkelte samer selv.

Navn: Mari Boine
Født: Kárášjohka, 1956
Kjent for: Kombinasjonen verdensmusikk og samisk musikk, og sitt engasjement for samiske rettigheter.
Hun tok lærerutdanning i Alta, men sluttet som lærer for å bruke all tid på musikken. Gjennom musikken har hun framstått som en av samenes viktigste kulturpersoner og en forkjemper for samiske rettigheter. Allerede på den første plata i 1985 er hovedtemaene overgrepene mot samene og hvordan samisk kultur blir sett ned på.

Egen stilart

Mari Boine - Foto: Erlend Aas / SCANPIX
Sitt store gjennombrudd fikk Boine med Gula Gula i 1989, der hun viste at hun hadde kommet fram til en egen stil, som kombinerte joik med andre rytmer og stilarter. Plata ble lansert internasjonalt og brakte Mari Boine til en verdensmusikkfestival i Storbritannia der hun møtte musikere fra hele verden. Dette førte til medvirkning på to plater, og nye inspirasjonskilder.

Verdensmusikk

Gjennom flere plater utover 1990-tallet og samarbeid med andre musikere videreutviklet hun sin verdensmusikk med rot i samisk musikk. I 1994 skrev hun bestillingsverket Leahkastin for Vossajazz. Hun har også laget musikk for film og fjernsyn. Hun har også samarbeidet om en plateutgivelse med Bugge Wesseltoft og Jan Garbarek i 2002.

Mari Boine har som kunstner både satt samiske spørsmål på dagsorden, og vært med på å videreutvikle samisk tradisjonsmusikk. Hun har vært et viktig forbilde for andre samiske kunstnere etter henne.

Mari Boine sang "Mitt hjerte alltid vanker" på samisk da kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ble viet i Oslo Domkirke i 2001. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX / POOL


Tilrettelagt for web av Per Kristian Johansen.

Foto, ingress: Erlend Aas / SCANPIX 
MER FRA STORE NORSKE
Store Norske om Store Norske
Radio
Historie 1905-2005
STORE NORSKE KRYSSORD

Kryssord

Er du glad i å løse kryssord? Prøv Store Norske-kryssordet.
SI DIN MENING
Si din mening!
Er de riktige kandidatene plukket ut? Hvem fortjener å vinne? Si din mening om Store Norske her.
10 SISTE STORE NORSKE
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no