skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
3_1_banner  Store Norske
Her er du: NRK.no > Underholdning > Store norske Sist oppdatert 17:06
Hva er Store Norske?
Komiteen
Historie
Nominerte - bannerlenke
Nett.TV
KOLOFON
Publikum i NRK-studio? Send en epost til
---
Epost til redaksjonen:
---
Prosjektsjef for Radio- og Nett-underholdning
---
Vaktsjef og nettredaktør Underholdning:
 

Arne Arnardo

Arne Otto Lorang Andersen, (1912-1995), født i Sarpsborg, norsk sirkusartist og sirkusdirektør. Arnardo var Norges sirkuskonge. Med flosshatt og kinnskjegg ble han selve symbolet på sirkus.

Publisert 30.12.2004 20:23. Oppdatert 01.04.2005 11:35.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Av Per Kristian Johansen

Arne Arnardo var tidlig klar over at han skulle bli sirkusartist, og allerede som liten gutt bygde han egen scene i gata der han bodde, og holdt sin første forestilling som 6-åring.

Navn: Arne Otto Lorang Andersen
Født: Sarpsborg, 1912
Død: Oslo, 1995
Kjent for: Sitt lange liv som sirkusartist og direktør.
Da Cirkus Empress kom til Halden i 1926 ble Arnardo stallgutt i sirkuset, og rømte like godt sammen med det. Men han ville ikke være stallgutt, og trangen etter å opptre i den runde manesjen ble stadig sterkere. I 1927 tok Arne sitt første artistnavn, Armido, og opptråtte i manesjen samme år. Men etter å ha smakt nærmere på navnet, fant han ut at Arnardo klang bedre, og det ble for ettertiden hans artistnavn.

Arkivbilde av Arnardo med St. Olavs orden. Foto: Eystein Hanssen / SCANPIX
Arne Arnardo var en av landets fremste tryllekunstnere, og trollbandt publikum med sine finurlige illusjoner. Selv med publikum rundt seg i manesjen kunne han få det meste til å forsvinne i løse luften. Arnardo var også slangemenneske, balansekunstner, trapesartist og hypnotisør.

Etter noen år som sirkustartist ble Arnardo forretningsfører og reklamesjef for Cirkus Berny, men hadde en drøm om å starte for seg selv. I 1947 kjøpte han et sirkustelt, og tok fatt i arbeidet med å forme sin egen sirkustropp. Våren 1949 åpnet han Cirkus Arnardo for første gang.

Arne Arnardo var en dyktig PR-mann, og han holdt ofte små forestillinger for pressefolk. Dette gjorde at han fikk god omtale der han kom, og ble fort en av datidens kjendiser. Kjendisstatusen resulterte blant annet i to filmroller; som direktør i "Cirkus Fandango" i 1953 og i "To fluer i ett smekk" i 1973.

Arnardo var uten tvil Norges sirkuskonge. Med flosshatt og kinnskjegg ble han selve symbolet på sirkus her i landet. Han ble en gammel mann, og fulgte sirkuset sitt til sitt siste. Under en forestilling på Tøyen i Oslo i 1995, døde Arnardo i sin vogn, 82 år gammel.

Prinsesse Märtha Louise og prins Haakon Magnus på sirkus Arnardo i 1976. Her ser vi dem sammen med sirkusdirektør Arne Arnardo. Foto: NTB arkiv


Foto, ingress: Vida Knai, NTB / SCANPIX 
MER FRA STORE NORSKE
Store Norske om Store Norske
Radio
Historie 1905-2005
STORE NORSKE KRYSSORD

Kryssord

Er du glad i å løse kryssord? Prøv Store Norske-kryssordet.
SI DIN MENING
Si din mening!
Er de riktige kandidatene plukket ut? Hvem fortjener å vinne? Si din mening om Store Norske her.
10 SISTE STORE NORSKE
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no