skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
3_1_banner  Store Norske
Her er du: NRK.no > Underholdning > Store norske Sist oppdatert 17:06
Hva er Store Norske?
Komiteen
Historie
Nominerte - bannerlenke
Nett.TV
KOLOFON
Publikum i NRK-studio? Send en epost til
---
Epost til redaksjonen:
---
Prosjektsjef for Radio- og Nett-underholdning
---
Vaktsjef og nettredaktør Underholdning:
 

Einar Gerhardsen

Einar Gerhardsen (1897-1987), politiker, født i Asker. Einar Gerhardsen preget hele gjenreisningen av Norge etter krigen, og regnes som en av hovedarkitektene bak velferdsstaten.

Publisert 30.12.2004 20:23. Oppdatert 19.04.2005 15:19.
SE OGSÅ:
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Av Ragnhild Sleire Øyen

Arbeidergutten Gerhardsen gikk på møter i Arbeiderpartiets ungdomsbevegelse fra han var 17 år. Han begynte for alvor som politiker i Arbeiderpartiets revolusjonære periode i 1920-årene. Flere ganger ble han tiltalt og straffet for oppvigleri og aksjoner mot det borgerlige samfunn, før han på 30-tallet etter hvert fulgte partiets overgang i reformvennlig retning.

Motstandsmann

Navn: Einar Gerhardsen
Født: Asker, 1897
Død: 1987
Kjent for: Gjenreisningen av landet etter krigen, sitt virke som stortingspresident, statsminister og formann i Arbeiderpartiet.
Under krigen kom han med i motstandsbevegelsen, og satt i konsentrasjonsleir i Tyskland og på Grini.

Trass i verv i partiet og i Oslopolitikken, var Gerhardsen forholdsvis ukjent for mange nordmenn da han dannet sin første regjering rett etter krigen. Gerhardsen framstod som en samarbeidets og gjenreisningens mann i en periode preget av økonomisk vekst, utbygging av forbindelsene til utlandet, oppbygging av velferdsstaten, NATO-medlemskap og relativ politisk harmoni.

Politisk liv

Statsminister Einar Gerhardsen på sitt kontor i Oslo 1957. NTB-arkivfoto / SCANPIX
I perioden 1945 –1965 ledet Gerhardsen fire regjeringer. I til sammen 17 år styrte han Norge, lenger enn noen annen statsminister. Han var også leder for Arbeiderpartiet i 20 år, fra 1945 til 1965.

Gerhardsen var i utpreget grad et politisk menneske; det aller meste i hans liv og virke dreide seg om politikk. Men han følte seg stadig som en arbeider, og holdt fast på det folkelige og kontakten til grasrota.

Engasjert

Einar Gerhardsen trakk seg formelt ut av politikken i 1969, men fortsatte å være aktiv og engasjert i samfunnslivet og i partilivet. Som pensjonist gav ut sine politiske memoarer og var også en ettertraktet foredragsholder.

Einar Gerhardsen preget hele gjenreisningen av Norge etter krigen og blir av mange betraktet som den mest betydningsfulle norske politikeren på 1900-tallet; selve landsfaderen.

Tidligere statsminister Einar Gerhardsen på valgkamp for Arbeiderpartiet foran kommunevalget i 1963. Her besøker han Hamar. Gerhardsen taler og gestikulerer i velkjent stil. Foto: Ivar Aaserud / Aktuell / Scanpix


Tilrettelagt for web av Per Kristian Johansen

Foto, ingress: Aktuell / Billedsentralen / Scanpix 
MER FRA STORE NORSKE
Store Norske om Store Norske
Radio
Historie 1905-2005
STORE NORSKE KRYSSORD

Kryssord

Er du glad i å løse kryssord? Prøv Store Norske-kryssordet.
SI DIN MENING
Si din mening!
Er de riktige kandidatene plukket ut? Hvem fortjener å vinne? Si din mening om Store Norske her.
10 SISTE STORE NORSKE
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no