skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
3_1_banner  Store Norske
Her er du: NRK.no > Underholdning > Store norske Sist oppdatert 17:06
Hva er Store Norske?
Komiteen
Historie
Nominerte - bannerlenke
Nett.TV
KOLOFON
Publikum i NRK-studio? Send en epost til
---
Epost til redaksjonen:
---
Prosjektsjef for Radio- og Nett-underholdning
---
Vaktsjef og nettredaktør Underholdning:
 

Carl Joachim Hambro

Carl Joachim Hambro (1885-1964), politiker, journalist og forfatter. Født i Bergen. Carl Joachim Hambro er kjent som Norges fremste parlamentariker og den mest betydningsfulle politikeren i første halvdel av 1900-tallet, og stod på mange måter over politikken.

Publisert 30.12.2004 20:23. Oppdatert 01.04.2005 11:26.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Av Tron Soot-Ryen

Carl Joachim Hambro reiste allerede i 1902 til Kristiania, som skulle bli arenaen for hans utrolige virketrang. I studietida begynte han i Morgenbladet der han seinere ble redaktør.

Navn: Carl Joachim Hambro
Født: Bergen, 1885
Død: 1964
Kjent for: Elverumsfullmakten og sitt virke som redaktør, forfatter, parlamentariker og stortingspresident.
Fra Hambros hånd kom en strøm av anmeldelser, oversettelser og artikler. Han ble tidlig med i Høyre, og ble valgt til Stortinget i 1918. Der satt han til 1957.

Norges fremste parlamentariker

Hambro er ubestridt Norges fremste parlamentariker. Han var stortingspresident og leder for utenrikskomiteen nesten uavbrutt fra 1925/1926 til 1945.

Odelstingspresident C.J. Hambro stemmer ved Stortingsvalget i 1949. Foto: NTB / Scanpix
Dato:
Han var en frontfigur i Folkeforbundet og en markant forsvarer av de små lands rettigheter mot stormaktene, også når det gikk i mot partiets politikk.

Elverumsfullmakten

Hans historisk mest kjente rolle var 9. april 1940 da han organiserte Stortingets evakuering til Hamar, og fikk i stand Elverumsfullmakten der Stortinget ga regjeringen legitimitet til å være Norges lovlige styre i krigsårene.

Hambro var prinsippfast på de parlamentariske spilleregler, og hans skarpe penn og tunge gav ham mange fiender. Han arbeidskapasitet var berømt.

Ved siden av sitt politiske virke fortsatt han sin skribentvirksomhet og han var en sentral person i teaterlivet. Det ble sagt at han kunne oversette et skuespill mens han sov middag. Hans privatliv var også unorsk. Selv om han var gift hadde han helt fra 1918 en av byes skuespillerinner som elskerinne. Først etter konas død under krigen giftet de seg, og levde fra krigens slutt i en liten suite på hotell Bristol.

C. J. Hambro ble aldri minister, men ruver likevel som den mest betydningsfulle politiker i første halvdel av 1900-tallet. Han var politikeren som på mange måter stod over politikken.

Norsk administrasjon i England 1940-45. Bildet er tatt under et av møtene i ambassaden. I forgrunnen sees stortingspresident Carl Joachim Hambro (t.v.) og statsminister Johan Nygaardsvold. Foto: Mattis Mathiesen


Tilrettelagt for web av Per Kristian Johansen.

Foto, ingress: Aktuell / Scanpix
 
MER FRA STORE NORSKE
Store Norske om Store Norske
Radio
Historie 1905-2005
STORE NORSKE KRYSSORD

Kryssord

Er du glad i å løse kryssord? Prøv Store Norske-kryssordet.
SI DIN MENING
Si din mening!
Er de riktige kandidatene plukket ut? Hvem fortjener å vinne? Si din mening om Store Norske her.
10 SISTE STORE NORSKE
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no