skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
3_1_banner  Store Norske
Her er du: NRK.no > Underholdning > Store norske Sist oppdatert 17:06
Hva er Store Norske?
Komiteen
Historie
Nominerte - bannerlenke
Nett.TV
KOLOFON
Publikum i NRK-studio? Send en epost til
---
Epost til redaksjonen:
---
Prosjektsjef for Radio- og Nett-underholdning
---
Vaktsjef og nettredaktør Underholdning:
 

Store Norske komiteen

Store Norske-komiteen har plukket ut 50 kandidater som går videre til kåringen av den mest betydningsfulle nordmannen i de siste 100 årene. Her kan du lese mer om komiteen.

Publisert 16.11.2004 13:30. Oppdatert 07.01.2005 11:02.
Av Ragnhild Sleire Øyen / Per Kristian Johansen

Komiteens begrunnelse

Vil du vite mer om hvorfor komiteen plukket ut de 50 kandidatene? Les om komiteens begrunnelse.

Astrid Nøklebye Heiberg

Psykiater, politiker og organisasjonskvinne, født 1936 i Oslo.

Astrid Nøkleby Heiberg - Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
Nøklebye Heiberg har mellom annet bakgrunn som ass. overlege på psykiatrisk sykehus og som professor i psykiatri ved universitetet i Oslo. I 1980 var hun den første norske kvinnelige psykiater som tok doktorgraden.

På 80-tallet var hun statssekretær i sosialdepartementet, stortingsrepresentant for Høyre og Forbruker- og administrasjonsminister. Senere også nestleder i Høyre og medlem av Oslo bystyre. Fra 1993 til 1999 var hun president i Norges Røde Kors. I fire år var hun i tillegg president i Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger. I dag arbeider Nøklebye Heiberg igjen ved universitetet i Oslo.

Siden 70-tallet har hun dessuten vært medlem eller leder i en rekke medisinskfaglige komiteer, og i andre typer utvalg og styrer. Nå er hun blant annet styreleder i Norsk institutt for kulturminneforskning, Nidarosdomens restaureringsarbeider, Statens Seniorråd og styremedlem i Helse Øst. I høst oppnevnte Utdannings- og forskningsdepartementet Astrid Nøklebye Heiberg som ny leder av Den norske UNESCO-kommisjonen.Cathrine Sandnes

Redaktør, født 1972 i Korea.

Cathrine Sandnes
Sandnes har arbeidet som kulturjournalist og kulturredaktør i Dagsavisen de siste ti årene. Fra universitetet har hun mellomfag i nordisk og i litteratur-vitenskap.

Gjennom sine aviskommentarer deltar Sandnes i samfunnsdebatten. I to år var hun noe så sjeldent som fast kvinnelig sportskommentator i samme avis. Hun har også skrevet bok om fotball-VM.

Cathrine Sandnes har 13 NM-titler i karate.

Erling Sandmo

Historiker, musikkritiker og skribent, født 1963 i Bergen.

Erling Sandmo - Foto: Dagbladet
Sandmo har undervist i historie ved Universitetet i Oslo og flere andre utdanningsinstitusjoner. Han er i dag forsker ved Institutt for samfunnsforskning med fagfeltene rettshistorie, kulturhistorie og historieteori. Han arbeider blant annet på et verk om Høyesteretts historie og et prosjekt om voldens historie.

Sandmo har også hatt en rekke faglige verv, nå er han mellom annet leder for styret for program for kulturforskning under Norges Forskningsråd. I tillegg er Sandmo musikkritiker i NRK P2 og fast spaltist i Dagbladet.


Guri Hjeltnes

Historiker og journalist, født 1953 i Stavanger.

Guri Hjeltnes - Foto: Morten Holm / SCANPIX
Hjeltnes har særlig forsket på norsk okkupasjonshistorie, og gitt ut en rekke bøker om emnet. Hun har også lang journalistisk fartstid og bred organisatorisk erfaring. Blant annet har hun ledet SKUP-juryen, Stiftelsen for en kritisk og undersøkende journalistikk, vært styremedlem i Dagsavisen og medlem i representantskapet for Dagbladet. Hun var også medlem i Brurås-utvalget som i 2003 vurderte medienes håndtering av Tønne-saken.

Guri Hjeltnes er nå professor i journalistikk ved Handelshøyskolen BI. I tillegg er hun styremedlem i Institusjonen Fritt Ord, i Eidsvoll 1814 og i Norge 2005.

Nils Arne Eggen

Fotballspiller og fotballtrener, født 1941 i Orkdal.

Nils Arne Eggen - Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
Eggen spilte 29 landskamper i perioden 1963–69. Han ble cupmester fire ganger, både som spiller i Rosenborg BK og Vålerengen IF. Senere har han vært trener for bl.a. A-landslaget, OL-landslaget, Moss og Rosenborg.

Med Rosenborg er Eggen Norges mest suksessrike fotballtrener; han ledet laget til 13 seriemesterskap og 6 cupmesterskap, og til mesterligaen i serievinnercupen som første norske klubb. Også Moss tok et seriegull under Eggen.

Han er kjent for godfotteorien sin; en lagmodell bygget på nøkkelbegreper som ”samhandling” og ”å gjøre hverandre gode.”

Eggen er også cand. philol med norsk, historie og idrett i fagkretsen. Han underviste 12 år i den videregående skolen før han ble fotballtrener på heltid i 1989. Etter en pause er Nils Arne Eggen nå tilbake i Rosenborg BK som manager.Harald Norvik

Industrileder og styremedlem, født 1946 i Vadsø.

Harald Norvik - Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
Norvik har hatt en lang rekke styreverv, både innenlands og utenlands. I dag er Norvik blant annet styreleder ved Oslo Børs, styreformann og partner i rådgivningsfirmaet Econ Management, styreformann i Aschehoug forlag, nestleder i styret for Helse Øst og leder for representantskapet i Den norske Bank Holding

Harald Norvik er også en av redaktørene bak boken Norge – Portrett av en nasjon som kom ut i år.
LENKER

 
MER FRA STORE NORSKE
Store Norske om Store Norske
Radio
Historie 1905-2005
STORE NORSKE KRYSSORD

Kryssord

Er du glad i å løse kryssord? Prøv Store Norske-kryssordet.
SI DIN MENING
Si din mening!
Er de riktige kandidatene plukket ut? Hvem fortjener å vinne? Si din mening om Store Norske her.
10 SISTE STORE NORSKE
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no