Hopp til innhold

Ingerid, Erik og Jon skal lede TV-aksjonen i oktober

Ingerid Stenvold og Erik Thorstvedt er årets programlederpar for TV-aksjonen 2012. Jon Almaas skal lede auksjonen.

Jon Almaas, Ingerid Stenvold og Erik Thorstvedt

– Vi må først og fremst få nok folk til å bli bøssebærere. Får vi full dekning gir folk penger, sier årets programledere.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Erik Thorstvedt

Jeg skummer fløten og kjører sjarmøretappen mens andre har lagt ned mye tid og krefter i TV-aksjonen, sier Erik Thorstvedt.

Foto: Karina Jørgensen / NRK
Jon Almaas

Det var både hyggelig og morsomt å være med i fjor, og ikke minst en mulighet til å vise frem underkroppen. Det er en hyggelig ting å jobbe ned, så det var ikke vanskelig å si ja også i år, sier Jon Almaas.

Foto: Karina Jørgensen / NRK
Ingerid Stenvold

Vi trenger alltid flere bøssebærere, så det er bare å troppe opp og melde seg, sier Ingerid Stenvold.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Den tidligere landslagskeeperen Erik Thorstvedt skal lede TV-aksjonen for andre gang.

I fjor debuterte han sammen med den rutinerte programlederen Haddy N’jie, nå deler han rollen med Ingerid Stenvold fra blant annet Dagsrevyen.

– Jeg synes rollen er super, og det er virkelig en bra greie å være med på. En ting er det rent tv-messige, en annen ting er det store arrangementet TV-aksjonen er, med logistikk og alle dører som skal bankes på, forteller han til NRK.no.

– Vi trenger Amnesty

– Amnesty er en organisasjon jeg føler verden virkelig trenger. De kaller seg «verdens vaktbikkje», og det med rette. Helt uavhengig av land eller stater løfter de frem det som makthavere gjerne vil holde skjult, sier Thorstvedt.

– De bruker enkeltskjebner og den symbolikken som ligger der, og retter søkelyset mot større og gjennomgående problemer, som ulovlige fengslinger eller tortur.

TV-aksjonen gikk til Amnesty også i 1999. Da brukte de en del av pengene på opplæring i menneskerettigheter.

I år går de til fem forskjellige menneskerettigheter: Å ytre, å elske, trygghet, å leve i verdige omgivelser, samt rettferdig behandling.

– I tillegg til at Amnesty samarbeider med andre organisasjoner og reiser rundt og driver frem ting, gir de også folk en mulighet til å kjempe selv. De jobber for å finne måter å sette myndigheten på plass når de gjør noe ulovlig. Samtidig viser de folk hvordan de skal dokumentere hva som skjer med hjelp av kamera. En enkel, liten film på ett minutt kan være et utrolig kraftig våpen i kampen, eksemplifiserer han.

I dvale noen måneder til

Jon Almaas skal være auksjonarius for andre år på rad, og synes det er stort at det i år er Amnesty som skal få pengene han samler inn.

– De gjør mye bra, og det er vanskelig å være imot en organisasjon som kjemper for rettferdighet og menneskerettigheter, sier han til NRK.no.

Men det er først når auksjonsgjenstandene kommer inn at Almaas kan begynne å jobbe med auksjonen.

– Når auksjonen begynner, våkner kremmeren i meg. Da skal jeg ha inn så mye penger som mulig, forteller han.

Hvor mye han klarer å samle inn, avhenger av hva som blir donert.

– Kunst kan dra inn store summer, og opplevelser kan også gå for mye. Nordmenn har historisk sett støttet Amnesty mye, så jeg håper på masse gode objekter jeg kan selge for en stor slump penger, opplyser han.

Almaas trekker frem sin rolle i «Nytt på nytt» som en stor kontrast til hva som er tillatt i andre land.

– Jeg som driver satire og humor lever av å gjøre narr av politikere her i Norge, hvilket går helt fint. Men folk som meg ville vært arrestert, satt bort, fjernet på mystisk vis, fått munnen sydd igjen og kanskje bena kappet av i enkelte andre land. Og da er Amnesty inne og hjelper til. Så du kan si jeg gjør dette for benløse kolleger i andre land, skisserer han.

– Og drømmeobjektet til auksjonen?

– Opplevelser genererer ofte mye penger. Jeg håper å kunne tilby sydenferie med Ingerid Stenvold og gytjebad med Erik Thorstvedt. Må bare høre med dem først ...

Sa ja med glede

Ingerid Stenvold har vært programleder for TV-aksjonen to ganger før, da den gikk til «Leger uten grenser» i 2006 og til «Unicef» i 2007.

– Det er kanskje det mest lærerike jeg har gjort i jobbsammenheng, så det var stor stas da jeg ble spurt igjen, og enkelt å si ja, forteller hun til NRK.no.

Det betyr også mye for henne at det er nettopp Amnesty som får inntektene.

– Det er en organisasjon med høy integritet. De jobber langsiktig, legger stein på stein, men mobiliserer også kraftfulle hasteaksjoner og gjør beviselig en forskjell, legger hun til.

– Amnesty er en veldig bra organisasjon. De har høy troverdighet, er prinsippfaste og fri for egeninteresse. Det er veldig interessant å være med på å bli bedre kjent med en organisasjon som jobber mot så store og universelle mål, sier hun.

Samarbeider bra

Etter en reportasjetur til Egypt har Stenvold nå blitt godt kjent med Erik Thorstvedt, som hun ser frem til å dele programlederrollen med.

– Vi har det veldig gøy sammen når vi jobber. Han er en tydelig og varm person i tv-ruta, med en fin balanse mellom alvor og humor. Han har slik en lun humor som er akkurat det TV-aksjonen trenger, forteller hun.

At han er en gammel Tottenhamhelt er heller ikke å forakte, den profilerte programlederen er en stor fan.

– Da jeg var 14 år hadde jeg gjort alt for å jobbe sammen med ham, innrømmer hun.

Den gamle Tottenhamhelten trives også godt i hennes selskap.

– Hun er veldig kjekk å være på tur med. Morsom, samtidig som hun stiller veldig høye krav til det vi skal lage, sier han.

Thorstvedt beskriver henne som ganske organisert, og innrømmer at det er bra fordi han selv kan være litt avslappet.

– Det er bra det er noen som kan være klokkeklar enkelte ganger, ler han.

Aldri for mange bøssebærere

En av jobbens utfordringer er å forklare seerne hvordan Amnesty jobber, og få frem alt de gjør.

– Organisasjonen har stor respekt hos folk, men det blir likevel en utfordring å vise mangfoldet i det de jobber med, tror Thorstvedt.

Mange forbinder dem med kampen mot dødsstraff og brev til samvittighetsfanger, men det er ikke alt. De kjemper for menneskerettigheter verden over.

– I St. Petersburg har de egne regler for homofile. Det er ulovlig å vise homofil kjærlighet og støtte homofile. Det er en av menneskerettene de jobber med flere steder, sier han.

Nordmenn er gavmilde og gir store summer til TV-aksjonen hvert år, så sant de får muligheten.

– Vi må først og fremst få nok folk til å bli bøssebærere. Får vi full dekning gir folk penger. Derfor oppfordrer jeg folk til å melde seg som bøssebærere, det er en utrolig viktig jobb, avslutter to samstemte programledere.

LES OGSÅ: Dette er TV-aksjonen