Hopp til innhold

Sosans flukt til Norge

-Vi vet ikke hvor i verden vi havner. Det viktigste er å komme seg ut, sier Sosan Asgari Mollestad som flyktet fra Iran til Norge i 1985.

Sosan Asgari Mollestad
Foto: NRK

- Hvem er en flyktning? Hva er en flyktning, spurte Sosan elevene på Romerike folkehøgskole.

Elevene svarte med taushet.

- Flyktning er noe man ikke snakker om, utbrøt Sosan da. Her er det helt tyst!

- Flukt er ingen chartertur

Denne høsten har Sosan Asgari Mollestad engasjert seg i årets TV-aksjon, som skal hjelpe 42 millioner som er på flukt fra krig. På Romerike folkehøgskole skulle hun motivere elevene til å bli bøssebærere.

- Jeg var 14-15 år da den iranske revolusjonen fant sted, forteller Sosan.

Hennes barndomsminner fra Iran er som av et paradis med deilig mat, varme, lek og uskyld. I ettertid innså hun at Shahens styre ikke var bra, men det de fikk i stedet utviklet seg til noe enda verre.

- Slik ble Iran et sted med våpen og skyting i gatene. Shahens fall førte til at en masse nye partier ble startet, men etter hvert ble de samme nye partiene forbudt av Khomeinis prestestyre, sier Sosan.

Selv ble hun aktiv i et av disse partiene, og fikk en fengselsdom hengende over hodet.

- Jeg visste at hvis jeg setter mine føtter i det fengselet ville jeg aldri komme ut igjen. Derfor måtte jeg rømme, forklarer Sosan.

Se video: Sosan forteller om flukten til Norge

Video Slik kom Sosan til norge

Hun fikk hjelp både med penger til flybillett og falskt pass, men det var likevel ikke som en chartertur, slik noen i Norge synes å tro.

- Alt jeg kunne ha med meg var en liten bag. I den hadde jeg en bukse, et par gensere, litt mer klær og så noen bilder. Det var alt.

- Hva vet jeg om Oslo?

Flyet gikk fra Teheran til Frankfurt i Tyskland. Hvor hun skulle dra videre, ante hun ingenting om. Hun skulle bli kontaktet på flyplassen mens hun satt i transit, var beskjeden. Hele natta satt hun på flyplassen og ventet.

Neste dag kom det en med en billett til Oslo. Hva vet jeg om Oslo, undret Sosan, og tenkte at det ville være kaldt der, med masse snø. Vel framme på Fornebu flyplass, for dette var i 1985, så hun politimannen i passkontrollen se på henne.

- Gud altså, der sitter han, forteller Sosan at hun tenkte.

- For første gang ble min nye identitet klar for meg selv også: I am a refugee. (Jeg er en flyktning.) Det er den jeg er. Bestandig.

Dette skjedde for 25 år siden. Siden den gang har Sosan lært seg norsk og tatt seg høyere utdanning. Hun er shiamuslim, men har giftet seg med en norsk katolikk og fått to sønner. Hun er for lengst norsk statsborger.

Hun har jobbet for Flyktninghjelpen og dessuten som tolk for de norske styrkene i Afghanistan. Nå jobber hun som rådgiver for Hero, den største driftsoperatøren av asylmottak i Norge.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.