NRK Meny
Normal

Slik startet det hele

Moira Eknes i CARE reiste til et av verdens fattigste land for å plante trær. Ingen trær ble plantet, men i dag har over en million kvinner fått hjelp av det de heller gjorde.

Moira Eknes blandt kvinner i Niger
Foto: © Inge Lie

De sådde riktignok frøet til noe som skulle vokse seg stort: En bevegelse av spare- og lånegrupper for fattige kvinner, som nå teller over hundre tusen kvinner bare i Niger.

Lyttet til kvinnene

Det kvinnene ønsket seg, var tilgang til smålån og muligheter for å spare for å få en mer forutsigbar økonomi, øke inntekten og levestandarden sin, og dermed få et bedre liv for seg og familiene sine.

Moira lyttet til kvinnenes behov. Mange drev allerede små spareklubber, der de sparte en pott som ble delt ut til en kvinne av gangen. Men uten renter ble ikke potten noe større.

Sammen begynte Moira og kvinnene i Niger utviklingen av spare og lånegruppene – CAREs metode for mikrofinans.

Hvordan fungerer det?

Det fungerer som følger: Med CAREs hjelp går 15–35 kvinner sammen i grupper og sparer kanskje så lite som 30 øre i en sparekasse hver uke.

Rentene på lån fastsetter de selv, og den lille banken blir eid og drevet av kvinnene selv.

– Pengene fra lån brukes gjerne til å betale varer for å drive handel med, til å kjøpe en geit eller til andre små investeringer i forbindelse med økonomisk aktivitet, sier Moira om spare- og lånegruppene.

- Andre kjøper en symaskin og selger klærne de lager. Sparepengene brukes gjerne til å investere i landbruk, kanskje til og med å kjøpe en liten jordlapp for å dyrke grønnsaker, slik at familien får mer å spise og selge på markedet, fortsetter Moira engasjert.

Skolegang

Men mest typisk blir pengene brukt til skolegang for barna og til helsetjenester for hele familien.

Kvinnene starter mange steder også kornlagre som er med på å hindre sult og matkriser, og går sammen om å installere vannpumper i landsbyene.

- Men det viktigste er at kvinnene som blir med, får økt selvtillit og følelse av å mestre noe, og dermed setter seg nye mål og ambisjoner sammen med sine medsøstre om å bidra til å forme utviklingen i samfunnet sitt, utdyper Moira.

Bærekraftig

Hele en millioner kvinner er med, i CAREs spare- og lånegrupper, og de blir stadig flere.

Andre hjelpeorganisasjoner har tatt i bruk CAREs metode. Gruppene er selvgående når CARE trekker seg ut rundt 12-18 måneder etter etableringen, og studier viser at 95 prosent av gruppene er operative i mange år etter oppstart.