NRK Meny
Normal

Slik sjekker du din kommune!

Er du like ivrig som Haddy N'jie, Erik Thorstvedt og Jan Petter Saltvedt på at nettopp din kommune skal samle inn mest penger? Her kan du følge med på hvem som «vinner» kommunekampen!

Programlederne for årets TV-aksjon

Erik Thorstvedt, Haddy N'jie og Jan Petter Saltvedt leder årets TV-aksjon som går til Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Foto: Gunnar Grønlund / NRK

De tre programlederne har alle valgt seg ut hver sin kommune de vil oppmuntre til store pengebidrag under søndagens TV-aksjon. Aksjonen samler i år inn penger til Nasjonalforeningen for folkehelsen og deres arbeid for demenssaken.

Erik Thorstvedt i kassa på Rimi

Erik Thorstvedt sier han var på flest mulig steder på kortest mulig tid for å informere om TV-aksjonen og oppfordre folk til å gi penger. Her bak kassa på Rimi.

Foto: Gunnar Grønlund / NRK

Se hvordan det gikk da Haddy N'jie tok turen til Sortland, Erik Thorstvedt dro til Søgne og Jan Petter Saltvedt reiste til Ørsta i videoene under.

Svalbard toppet lista

Hvert eneste år er det stor kamp mellom kommunene om å samle inn mest penger til TV-aksjonen. Å komme nederst på lista er et aldri så lite nederlag, og topper man lista etter opptellinga, regnes det som en ekstra seier.

I fjor var det innbyggerne på Svalbard som samlet inn desidert mest penger per snute, hele 448,79 kroner. De er en gjenganger på topplista under TV-aksjonen. Etter Svalbard fulgte i fjor Utsira i Rogaland med 243,37 kroner, etterfulgt av Træna i Nordland, Bokn i Rogaland og Hasvik i Finnmark.

Fjorårets aksjon samlet inn penger til Amnesty International.

På aksjonskvelden i fjor, lå Stavanger kommune an til å gi minst penger, da de hadde gitt 14,22 kroner per innbygger. Nest dårligst lå Narvik an med 17,34 kroner per innbygger, også Vågan i Nordland kom langt ned på lista med 18,55 kroner.

Sjekk hvordan din kommune gjør det under årets TV-aksjon i NRKs statistikk.

Jan Petter Saltvedt og Kjellen

Jan Petter Saltvedt fikk hjelp av Kjell «Kjellen» Bigset til å samle inn penger i Ørsta.

Foto: Gunnar Grønlund / NRK

Programlederne kjemper med hver sin kommune

Programlederne under årets TV-aksjon har fått velge seg ut hver sin kommune av omtrent samme størrelse, som de skal jobbe sammen med for å samle inn mest mulig penger.

Alle har de hver sin strategi for å «vinne» over de andres kommuner. Jan Petter Saltvedts strategi har vært Kjell «Kjellen» Bigset.

– Næringslivet i Ørsta har en veldig dårlig historikk fra TV-aksjonen tidligere år, og jeg måtte dermed alliere meg med den mest hardtslående karakteren fra Sunnmøre, nemlig Kjell «Kjellen» Bigset. Han er ekstremt populær der borte, og jeg tok med han rundt til næringslivet for å få inn mest mulig penger.

Jan Petter forteller at det er «masse folk med penger som ønsker å gi», men at de kanskje ikke har skjønt hvordan de skal bidra.

– De har kanskje heller ikke fortsått gleden over å være med på noe slikt tidligere. Men nå har de lært seg hvordan de skal bidra utover bøssene, sier Saltvedt.

Se hans besøk i Ørsta i Møre og Romsdal under:

Auksjonerte bort date

Kommunen Sortland i Nordland har alltid vært sterke på bøssebærerdekning og frivillighet, men næringslivet har hengt litt etter, forteller Haddy N'jie, som reiste nordover for å få opp inntektene til årets TV-aksjon.

Haddy N'jie med frivillige i Sortland

Haddy N'jie reiste til Sortland for å få kommunen til å samle inn mest mulig penger til årets TV-aksjon. Her sammen med frivillige i Sortland.

Foto: Stig Kalsæg Sulland / NRK

– I år klarte kommunekommiteen å stable på beina en næringslivsstafett som fikk inn 194.000 kroner på halvannen time, det er altså ikke viljen det står på.

Haddy sier hun også fikk med seg den årlige høstauksjonen til inntekt for TV-aksjonen i Granbuska Barnehage og var med på å arrangere kulturkafé med auksjon.

– Rundt 200 mennesker møtte opp, jeg var auksjonarius og auksjonerte blant annet ut en date med vara-ordfører og leder i kommunekommiteen, John Hempel.

Se video av hennes besøk i Sortland under:

Erik Thorstvedt var søppelkjører, tannlege og hudterapeut

Erik Thorstvedt forteller at han «infiltrerte lokalsamfunnet» i «sin» kommune, Søgne i Vest-Agder. Han var på flest mulig steder på kortest mulig tid for å informere om TV-aksjonen.

– Jeg var søppelkjører, tannlege, veterinær, hudterapeut, i brudesalong, serverte pølsemeny, danset på omsorgssenteret og stormet 4. divisjonskampen mellom Søgne og Express.

Og det var visstnok bare noe av det han fikk tid til under oppholdet i Søgne.

– Jeg tror de fleste i kommunen er motiverte for å vinne kommunekampen nå!

Se video av Eriks besøk i Søgne under:

– Sammenlign din kommune med resten av landet

Det kom inn over 200 millioner kroner til Amnesty International under fjorårets aksjon, og dersom du vil vite hvordan det går i år, må du følge med på statistikken på NRKs nettsider.

– Vi har laget en statistikkløsning der man har en kommuneoversikt hvor alt oppdateres til enhver tid, og man har mulighet til å sammenligne sin egen kommune med andre kommuner, forteller interaksjonsdesigner i NRK, Kristin Breivik.

Her kan man også sammenligne snittet i Norge med sin egen kommune eller andre, og man kan filtrere ut fylker slik at man kan følge med på alle kommunene i ett fylke og måle dem opp mot hverandre.

– En annen ting man kan gjøre er å se utviklingen over tid, at for eksempel Bergen ga mer penger da TV-aksjonen samlet inn penger til en annen sak, sier Breivik.

Tallene legges inn i statistikken fortløpende ved hjelp av tall hentet fra DNB og deltager.no.