Hopp til innhold

Demenspensjonat på Inderøy

Et pensjonat for eldre med en demensdiagnose gir livskvalitet og gjør overgangen til institusjon mykere.

Åse Gregersen

PÅ VEVSTOLEN: Å veve er noe Åse Gregersen liker veldig godt. Hun har besøkt Maurtuva på dagtid og nå er hun også begynt å overnatte en gang i måneden. Norges første pensjonistpensjonat.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Kjerstin Heggdal Grimstad

GAMMEL DRØM: Kjerstin Heggdal Grimstad drømte lenge om å åpne et pensjonistpensjonat. Nå er drømmen oppfyllt.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Det er sol på gårdstunet. Veden kløyves på hoggstabben, slagbommen går inne i stua og nå er også fire senger redd opp og klare for overnattingsbesøk.

– Det går ikke an å ha det «likar». Jeg er blitt ei gammel dame og tar de tilbudene jeg kan få. Jeg legger meg i ei nyoppredd seng og våkner når hanen galer, sier Åse Gregersen, som sitter ved veven fra morgen til kveld når hun besøker Maurtuva.

Overnattingstilbud for demenssjuke

Pensjonatet på Inderøy har, som første i landet, startet et overnattingstilbud for eldre, hjemmeboende personer med demens. De kaller det et «PensjonistPensjonat». Her skal gjestene kunne slappe av og føle seg som hjemme.

– Vi ser at pensjonatet gjør overgangen mykere. Både de som kommer hit og de som er igjen hjemme opplever dette som et attraktivt tgilbud der mestring og trivsel er i fokus. Kommunen tenker tilbudet inn i en tiltakstrapp og ser at det for flere har funger som en mjuk overgan til å benytte seg av mer omfattende tiltak når tiden er inne for det, sier Kjerstin Heggdal Grimstad.

Penger til demensforskning og informasjon

I 2013 var det Nasjonalforeningen for folkehelse som fikk TV-aksjonen. Det ble samlet inn over 230 millioner kroner, penger som skal gå til forskning, informasjon- og opplæring, samt frivillig arbeid for personer med demens og deres pårørende, for å bedre livskvaliteten deres.

– Jeg har aldri opplevd demens som et tabu, hverken før eller etter TV-aksjonen. Likevel føler mange at det sosiale nettverket rakner noe etter at de har fått diagnosen. Da er dette tilbudet bra. Det er uvurderlig å ha tilhørighet i ei gruppe hvor man føler seg hjemme, sier Grimstad.

Et pent oppusset rom i gammel stil. Oppredd seng, fillerye på gulvet.

SOVEROM: Pensjonistpensjonatet er pusset opp i gammel stil. Så de som besøker det skal føle seg hjemme og kunne mimre om såvel kaffekoppene på bordet som gardiner og filleryer.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Tidsreise

På gulvet ligger nyvevde matter. Smalpanelet i rommet er malt i gammeldags grønt, det er som å reise tilbake et århundre. Det er også tanken bak. Kjerstin Heggdal Grimstad og sykepleier Ida Stene Tangstad drømte lenge om å skape et dagtilbud for personer med demens.

Gården som sto tom er nå pusset opp og innredet med en god miks av gammelt og nytt interiør. Den gamle svartovnen i kårstua bringer frem mange gode minner fra bestemorstuer i svunne tider. Å dukke ned i gode minner er god, kognitiv trening som er med å øke trivselsfaktoren og dermed friskhetsfaktoren.

– Å høre til i en gjeng som denne er også viktig for trivselsfaktoren. Det er sagt at ensomhet er en større helsetrussel enn røyking. Å ha tilhørighet i en gruppe sammen med flere, ete god mat, oppleve godt samhold - det er forebyggende helsearbeid og meget givende å arbeide med, sier Grimstad.

PensjonistPensjonat

Kvinne med briller, skjerf og kort, grått hår.

DEMENSFORENINGEN: Laila Hollås er leder i demensforeningen på Inderøy. Hun kaller Maurtuva suveren.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Dagtilbudet er realisert med plass til åtte personer. I april 2013 utvidet de tilbude med overnattingstilbud på gården.

– Vi jobber som før med TrivselsTreff her annenhver tirsdag, og vi jobber med kommunene for å få utvidet tjenesten. Det fungerer veldig bra å ha denne gården som overnattingsplass. Det er et meningsfullt opphold for våre gjester. I tillegg er det lettere også for dem hjemme som ser at deres kjære er i gode hender hos oss og trives her.

Hun medgir likevel at det ikke er så lett som hun hadde trodd å åpne et attraktivt tilbud.

– Folk som sitter hjemme må få informasjon om at tilbudet finnes. Tilbudet skal være for folk i en tidlig fase av sykdommen, de som har vært hos legen, fått diagnosen men fremdeles føler seg frisk vil ha utbytte av å treffe folk, nyte god mat og holde på med meningsfulle aktiviteter. For mange kan det være ei dørstokkmil å skulle ta imot et slikt tilbud, for man klarer seg relativt godt og døgnet går ennå rundt.

– TV-aksjonen har hjulpet

– Maurtuva er helt suveren, sier Laila Hollås, som er leder i Demensforeningen på Inderøy.

– Opplysningsmessig har TV-aksjonen betydd veldig mye for de med en demensdiagnose, selv om folk her på Inderøy er veldig positive og åpne og har vært det hele tiden, sier hun.

– Etter TV-aksjonen har holdningene endret seg hos en del, men vi har ennå en lang veg igjen å gå for at de som er rammet skal bli sett i hverdagen.