NRK Meny
Normal

Her lå det tusen bomber - så kom TV-aksjonen

I fjor lå det tusen udetonerte bomber i denne landsbyen. En av dem drepte en 4-åring under lek. I år kan barna leke på tunet uten å være redde for å bli sprengt i filler.

Per Nergaard

Per Nergaard

Foto: Werner Anderson / Norsk Folkehjelp
Erik Thorstvedt

Erik Thorstvedt

Foto: Karina Jørgensen / NRK

– Vi har utdannet flere av dem som går rundt og leter med detektor. Vi har kjøpt verneutstyr, trent opp folk og lønnet dem som gjør jobben med å gå rundt og leter etter klasebomber, sier Per Nergaard, som er leder for samfunnssikkerhet i Norsk Folkehjelp, som hadde TV-aksjonen i 2011.

Fjorårets TV-aksjon var den nest beste gjennom tidene. Det ble samlet inn over 200.000.000 kroner til Norsk Folkehjelp. Noen av pengene som kom inn fra fjorårets bøssebærere ble brukt til å rydde landsbyen Sabongkokhai sør i Laos for udetonerte klasebomber.

– Det ligger enorme mengder udetonerte bomber i Laos men flere mineryddere gir håp, sier Erik Thorstvedt, som er programleder i årets TV-aksjon, og også var med til Laos for å se hva pengene fjorårets TV-aksjon gikk til.

Mistet en sønn

Da NRK besøkte landsbyen i fjor hadde en familie akkurat mistet sin 4 år gamle sønn. Under lek kom han borti en av de amerikanske udetonerte klasebombene. Han døde av skadene han fikk.

– Dersom jeg hadde vært hjemme, ville jeg fortalt ham at han måtte passe seg for bombene. De er farlige. Jeg sa det mange ganger, men han hørte ikke på meg, sa moren Laman til NRK den gangen.

TV-aksjonen 2012 dro til Laos for å se hva Norsk folkehjelp brukte fjorårets penger til. Blant annet har de ryddet landsbyen Sabongkokhai i Laos for udetonerte amerikanske klasebomber.

SE VIDEO: Denne familien mistet en sønn til udetonerte klasebomber i fjor. Nå har Norsk Folkehjelp ryddet bort alle bombene og landsbyen kan leve som normalt. Video: Sølve Sæther/NRK.

I år har NRK igjen besøkt landsbyen for å se hvor pengene fra TV-aksjonen har tatt veien.

– Nå er det tjue griser her. Landsbyfolkene har skaffet seg avlinger og frukthager. Folk sier de føler seg trygge og får solgt sine produkter på markedet. Situasjonen for denne landsbyen er helt snudd om, sier Nergaard.

Fjernet tusen klasebomber

Det siste året har Norsk Folkehjelp fjernet nesten tusen klasebomber fra landsbyen. Det betyr at barna i Sabongkokhai for første gang kan leke trygt uten å være redde for å støte på udetonerte bomber i nærområdet.

– Det er tragisk at et barn måtte dø før de fikk hjelp i denne landsbyen, men nå er i alle fall Norsk Folkehjelp her og forholdene er langt bedre enn de var, sier Erik Thorstvedt.

Pengene fra TV-aksjonen 2011 har vært med på å skape en trygg landsby som nå blomstrer igjen.

Familien som mistet sin sønn har begynt å leve igjen.

Fremdeles mange bomber igjen

Det ligger fremdeles nesten 70 millioner klasebomber i Laos, et land som ikke en gang var offisielt med i krigen da disse bombene ble sluppet. Det kan synes som et håpløst prosjekt å skulle rydde hver eneste krok av landet for udetonerte bomber.

– Landsbyen vi står i nå er et godt eksempel på at det nytter. Vi finner slike landsbyer hver eneste dag og fjerner klasebomber fra dette landet hver eneste dag hele året. Det kan vi fortsette med på grunn av pengene som ble samlet inn av TV-aksjonen i 2011, sier Nergaard.

Amnesty skal ha TV-aksjonen i år

I år går TV-aksjonen til Amnesty. De skal blant annet bruke pengene til å etterforske menneskerettighetsbrudd og å tilby menneskerettsundervisning.

Den TV-aksjonen der det ble samlet inn flest penger noensinne gikk til Sammen for barn i 2007. Den gangen ble det samlet inn hele 238 millioner kroner.