NRK Meny
Normal

Gavmilde tromsøværinger

Tromsø halte godt innpå landsgjennomsnittet i fjorårets TV-aksjon. Fra 2006 til 2007 økte bidragene herfra med nesten 40 prosent.

Linn Kristensen

Linn Kristensen er aksjonsleder for Troms og Finnmark.

Foto: Privat

Særlig næringslivet økte sin støtte, men også beløpene som ble samlet inn på bøsser, økte sollid og gikk opp med kr 5,50 per innbygger, eller over 23 prosent, forteller Linn Kristensen, fylkesaksjonsleder i Troms og Finnmark.

TV-aksjonen er jo litt sånn allmennseie

Linn Kristensen, fylkesaksjonsleder i Troms og Finnmark

Det er andre året Linn Kristensen jobber for TV-aksjonen. Hun kom inn som bykoordinator i Tromsø for første gang i 2007 da "Sammen for barn" hadde aksjonen.

I år har hun fått to hele fylker å holde styr på.

Nytt i fjor

- Hva er hemmeligheten bak fremgangen i Tromsø, utenom ungdommelig entusiasme og hardt arbeid?

- Nytt i fjor var blant annet at vi satte sammen en egen næringslivkomité som jobbet svært aktivt. Dette gjorde helt klart sitt for at vi fikk opp beløpet derfra.

Tromsø, innsamling TV-aksjonen

Tromsø

2006

2007

Endring

Innsamlet på bøssene (kr)

1.147.420

1.513.322

365.902

Bøssesnitt per innbygger (kr)

18

23,50

5,50

Innsamlet totalt (kr)

2.247.995

3.547.654

1.299.659

Men i tillegg ble det gjort systematiske forbedringer over hele linjen.

- Vi utarbeidet bedre kart, slik at de fleste husstander fikk besøk av bøssebærere, samtidig som vi kortet ned roder, noe som igjen selvsagt medførte at vi trengte flere bøssebærere. Full bøssebærerdekning sammen med god organisering fra det frivillige apparat på aksjonsdagen gjorde sitt til at alle fikk bøssebærere på døra, og vi fikk mer på bøssene, sier Linn Kristensen.

Tromsø sentrum

Tromsø med Ishavskatedralen i bakgrunnen

Foto: Lise Mangseth

Fantastisk erfaring

- Å få mulighet til å være med på TV-aksjonen er en fantastisk erfaring, en erfaring jeg vil ha med meg resten av livet. Ikke bare jobber vi for å samle inn penger, men vi får også være med å sette et så viktig tema på dagsordenen, understreker hun.

- Å jobbe som fylkesaksjonsleder er veldig gøy og samtidig utfordrende fordi det er så allsidig, og man har hele tiden mange baller i luften, sier hun.

Hun synes jobben er sosial og sier at det er helt utrolig å samarbeide med et så stort frivillig apparat.

- Alle de engasjerte og positive menneskene jeg møter gir meg en positivitet og energi som vanskelig kan forklares, sier Linn Kristensen.

Allemannseie

- TV-aksjonen er jo litt sånn allmennseie. Alle har på en eller annet måte kjennskap til aksjonen, enten ved at de har vært bøssebærere, fått besøk av bøsseærere, eller fulgt med sendingen på NRK på aksjonsdagen.

- Jeg er jo selv født på slutten av 70-tallet, og er vokst opp med TV-aksjonen. Jeg har gått med bøsse, fått besøk av bøssebærere, samt ivrig fulgt med på sendingene på aksjonsdagen, så jeg er veldig stolt av å få jobbe innenfor et så etablert apparat, sier Linn Kristensen.

Trent dugnadsånden

- TV-aksjonen samler på en måte alle landets inbyggere til verdens største dugnad. Det norske folk får trent dugnadsånden samtidig som de får vise solidaritet; det tenker jeg må jo være sunt for alle og enhver, sier hun.

- I fjor, da UNICEf og idretten hadde aksjonen, gik pengene til internasjonale prosjekter. Hvordan merker du forskjellen i forhold til i fjor for eksempel?

- Det er jo bare andre året jeg arbeider i TV-aksjonen, så jeg har ikke allverdens sammenligningsgrunnlag. I år, når Blå Kors har aksjonen, går halvparten av midlene til norske prosjekter. Dette betyr jo at det er et tema som erveldig nært, og som berører mange direkte.

Dette kan både bli en utfordring og en fordel, mener Kristensen.

Barna

- Vi setter fokus på barna som rammes av voksnes rusmisbruk, en sårbar gruppe som vi ønsker å sette alt inn på å hjelpe til å få det bedre. Årets tema er viktig å få satt på dagsorden både her hjemme og ute, slik at flest mulig barn kan få den hjelpen de trenger. Nettopp fordi det angår så mange, tror jeg årets aksjon også vil engasjere mange, sier Linn Kristensen.

Hun forsikrer at hun sammen med det frivillige apparatet i Troms og Finnmark skal gjøre det ytterste for at å holde stilen fra i fjor.