Hopp til innhold

Får TV-aksjonen 2010

I år går innsamlingensmidler fra TV-aksjonen til Flyktninghjelpen for deres arbeid for mennesker i kriserammede områder.

Flyktninger i Darfur
Foto: ALFRED DE MONTESQUIOU / AP

Se Flyktninghjelpen sin søknad til TV-aksjonen her

– Det er svært gledelig at vi har fått tv-aksjonen. Den vil gjøre det mulig for oss å gi enda mer og bedre humanitær hjelp til de 42 millioner menneskene på flukt i verden i dag, sier generalsekretær Elisabeth Rasmusson i Flyktninghjelpen.

Raskere nødhjelpsarbeid

For 11 år siden samlet TV-aksjonen inn 119 millioner kroner til Flyktninghjelpen. Pengene fra neste års TV-aksjon skal brukes til nødhjelp til mennesker på flukt i områder hvor det er akutt krise.

– Med penger fra TV-aksjonen kan vi sette i gang nødhjelpsarbeid raskt hvis det oppstår kriser i nye områder med store humanitære behov, men hvor arbeidet av ulike grunner ikke har kommet i gang, sier Rasmusson.

Hun nevner som eksempel på slike situasjoner, den akutte situasjonen som oppsto i forbindelse med krigen mellom Georgia og Russland i august i fjor.
Flyktninghjelpen, den gang under navnet Flyktningrådet, hadde i 1974 den aller første TV-aksjonen som ble sendt på NRK.

For femte gang

Siden har Flyktninghjelpen hatt aksjonen i 1979, 1988 og 1998. Til sammen har dette innbrakt 312 millioner kroner.

Det er Innsamlingsrådet for TV-aksjonen som avgjør hvilken organisasjon som er den heldige, etter en grundig gjennomgang av søknadene som kommer inn.

Helge Jakob Kolrud, som er leder i Innsamlingsrådet for TV-aksjonen, avslører at det ikke nødvendigvis er en enkel jobb.

– Vi velger mellom nesten utelukkende gode formål, sier Kolrud.

Flyktninghjelpen får aksjonen for femte gang, og er dermed den organisasjonen som har blitt tildelt flest opp gjennom den 35 år lange TV-aksjonshistorien.

– Det er naturlig at mange store, gode formål er knyttet til de store organisasjonene, så det er mange som har hatt aksjonen flere ganger, sier Kolrud.

Gratulerer

Marte Gerhardsen, generalsekretær i CARE (som hadde TV-aksjonen 2009) gratulerer Flyktninghjelpen med TV-aksjonen 2010.

– Jeg vil ønske Flyktningehjelpen lykke til. Vi vil også selvsagt gjerne dele våre erfaringer underveis, sier Gerhardsen.

Hans-Tore Bjerkaas i NRK synes det er veldig hyggelig at det er Flyktninghjelpen som skal få nyte godt av TV-aksjonen 2010.

– Gratulerer og lykke til, sier kringkastingssjefen, som understreker at det er en stor jobb som venter Flyktninghjelpen.