Hopp til innhold

Dette er CARE

CARE Norge har fått TV-aksjonen 2009. De vil hjelpe kvinner og jenter i verdens fattigste land.

Spare- og lånegruppen, Mali
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Se CARE sin søknad til TV-aksjonen her

Hjelp til kvinner hjelper flere". Det er slagordet til CARE Norge. De jobber spesielt mot kvinner og jenter i verdens fattigste land.

Om du er født som kvinne i disse landene har du alle odds mot deg. Du går nok ikke gå på skole, du er analfabet, sjansen er stor for at du blir giftet bort før du er 15 år og det er godt mulig du blir mor før du er 18 år.

Hjelper faktisk flere

Om en kvinne får hjelp og øker sin inntekt er det ikke bare hun som får hjelp. Tall fra Verdensbanken viser at når en fattig kvinne får økt inntekten, går 90 prosent til familien, mens en mann bare bruker 40 prosent på de rundt seg.

Kvinnene bruker pengene på mat, utdanning og helsetjenester til hele familien.

Slik startet det

Spare- og lånegruppen, Mali
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Moira Eknes i CARE reiste i 1991 til Niger, et av verdens fattigste land for å starte et treplantingsprosjekt. Hun kom i snakk med flere kvinner som fortalte hva de egentlig ville ha. Slik startet CARE Norge sitt prosjekt med spare og lånegrupper.

Slik startet det hele

I snart 20 år har CARE jobbet med å hjelpe kvinner å starte spare- og lånegrupper. Det startet i tre landsbyer i Niger, nå er CARE i 20 land på tre kontinenter.

Sparer og låner av hverandre

Spare- og lånegruppen, Mali

En spare- og lånegruppe i Mali sin sparebank. Her sparer kvinnene penger sammen.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Rundt 15- 35 kvinner går sammen i lokalmiljøet og starter en spare- og lånegruppe. Dette er små, lokale banker eid og drevet av kvinnene selv.

CARE gir ikke penger til kvinnene, men gjennom veiledning av en CARE-medarbeider får de hjelp til å drive gruppene. Kvinnene får opplæring og hjelp til hvordan de kan tjene mer.

Pengene som kvinnene tjener bruker de blant annet på skolegang til barna og helseforsikring. Mange av kvinnene velger også å gjøre investeringer. De kjøper eller leier en åkerlapp, stoff til å lage klær eller til og med en symaskin til å skape sin egen arbeidplass.

Mange av kvinnene som til nå har fått hjelp har fått et helt nytt liv.