Hopp til innhold

Derfor brukes noe av pengene i Norge

De fleste pengene som samles inn i årets tv-aksjon skal brukes utenlands, men Røde Kors har også planer om å bruke en del på tiltak i Norge.

Vil bruke 19 millioner på bistand i Norge

Røde Kors vil bruke om lag 19 millioner kroner på bistand til flyktninger i Norge. Dette bildet er tatt på helsesenteret for papirløse migranter.

Foto: Benjamin A. Ward / Røde Kors

Pengene som samles inn under årets tv-aksjon skal hovedsakelig brukes for å hjelpe mennesker rammet av krig og konflikt verden over. Mellom 84 og 88 prosent av pengene som kommer inn vil gå direkte til årets formål, og noen av disse skal brukes på prosjekter i Norge.

Viktig å jobbe for de som har kommet til Norge

Med rundt 170.000 mennesker med flyktningbakgrunn boende i Norge, mener Røde Kors at det også er viktig å sette i gang tiltak for flyktninger som har kommet til landet.

– Vi kan ikke lukke øynene til de humanitære behovene asylsøkerne i Norge også har. Røde Kors er opptatt å hjelpe flyktninger både her i Norge og der krigen raser, sier kommunikasjonsansvarlig, Maren Thorsen Bleskestad.

Røde Kors planlegger å bruke rundt 10 prosent av innsamlingsmidlene på norske tiltak. Flere som har flykningbakgrunn er forfulgt i hjemlandene sine, og har behov for hjelp og støtte selv om de har kommet til Norge. Derfor planlegger de en større satsing på flykningguider, aktiviteter på asylmottak, helsehjelp for papirløse og oppsporingstjeneste for familier som har vært på flukt og ikke finner hverandre igjen.

Mener tiltak i Norge ikke svekker andre prosjekter

De fire hjemlige prosjektene som Røde Kors vil bruke aksjonsmidler på, vil koste om lag 19 millioner kroner totalt. Thorsen Bleskestad mener dette ikke vil gå ut over annet veldedig arbeid.

Vil ivareta humanitære behov hos asylsøkere i Norge.

- Vi kan ikke lukke øynene til de humanitære behovene asylsøkerne i Norge også har. Det mener kommunikasjonsansvarlig i Røde Kors, Maren Thorsen Bleskestad.

– Flyktninger og asylsøkere som har kommet til Norge er en del av det norske samfunnet og er en sårbar gruppe som trenger vår bistand. Den økte innsatsen som blir mulig gjennom TV-aksjonen, vil ikke gå på bekostning av det andre arbeidet Røde Kors gjør for andre sårbare grupper, sier hun.

Tv-aksjonen går av stabelen 23. oktober når over 100.000 bøssebærere besøker alle Norges husstander.