NRK Meny
Normal

Jon Almaas og Erik Thorstvedt i nærkamp

– Jeg vet at Erik har spinningsykkel i kjelleren og høydehus på loftet, sier Jon Almaas om sin største konkurrent i Nordsjørittet, tidligere landslagskeeper Erik Thorstvedt.

Thorstvedt og Almaas

Erik Thorstved og Jon Almaas i forbindelse med lørdagens Nordsjørittet.

Foto: Stig Kalsæg Sulland / NRK

Begge har vært kåret til Norges mest sexy mann og begge har fått Gullruten. Lørdag står fredagskongen Jon Almaas og tidligere landslagskeeper Erik Thorstvedt på startstreken i Nordsjørittet, nå som lagkapteiner for hvert sitt lag.

Sykler for TV-aksjonen

De sykler for en god sak. TV-aksjonen auksjonerte ut startnummer til Nordsjørittet i fjor høst til inntekt for Amnesty. 600 av dem gikk som varmt hvetebrød til deltakere som lørdag fordeler seg jevnt ut på hvert av guttas lag. Laglederne har begge som mål å bli best.

– Hvis knærne til Erik holder, så tar han meg nok. Det er noe eget med tidligere toppidrettsutøvere. De har et gir ekstra, og klarer alltid å prikke inn toppformen når det virkelig gjelder. Dessuten vet jeg at Erik har spinningsykkel i kjelleren og høydehus på loftet. Så han er nok godt forberedt, sier Jon Almaas.

Jon Almaas og Erik Thorstvedt

Jon Almaas og Erik Thorstvedt viser frem lagledertrøyene ved fjorårets TV-aksjon.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

– Har du noen spesielle triks for å ta ham?

– Aldri hvile, aldri se meg tilbake og gi alt hele veien. I tillegg bøye hodet ned så haka hviler på styret. Det vil minske luftmotstanden.

Skal prøve å ignorere møkkalukt

Norsjørittet er Norges nest største sykkelritt. Hele 12.500 deltakere er påmeldt til det 91 kilometer lange turrittet som går fra Egersund til Sandnes. Tradisjon tro har TV-aksjonen auksjonert ut plasser, og de utskremte lagkapteiner Erik Thorstvedt (sort lag) og Jon Almaas (gult lag) har forskjellige taktikker for at akkurat deres lag skal vinne.

– Jeg må holde meg på sykkelen, først og fremst. Og så gjelder det å prøve å ignorere møkklukta over jordene. Nordsjørittet faller på samme dag som Den Store Møkkaspredningsdagen på Jæren. Alt de har av ku- og sauedritt skal spres utover og det lukter ikke bra.

Meldte pass i fjor

Erik Thorstvedt drar kanskje noen fordeler med å være lokalkjent, men det er første gangen han sykler denne løypa. I fjor måtte han melde pass.

–Jeg måtte prolapsoperere nakken 36 timer før start. Det var litt surt, jeg hadde trent en del. Nå har jeg trent på ny og håper at ingen ting skjer. Da vil jeg få et dårlig rykte. Nå jeg gjennomføre, sier han til NRK.no.

Nordsjørittet 2012, deltakerne ved Obrestad

Deltakere i Nordsjørittet 2012.

Foto: Studio Alsvik

– Jon er mye penere enn meg

Thorstvedt satser på at han vinner fordi han har det beste laget. Dessuten mener han at været har stor betydning for resultatet.

– Jeg har sett folk ligge i fosterstilling på sykkelen under Nordsjørittet fordi det blåste sånn. Er værforholdene bra satser jeg på å klare det på under fire timer.

Om sin argeste konkurrent har han dette å si:

– Jon stiller suverent mye sterkere enn meg. Han er en aktiv mann, mye yngre, letter og dessuten penere enn meg. Jeg skal gjøre mitt beste og sykle så fort jeg kan, men jeg må støtte meg på at jeg har det beste laget, sier Thorstvedt.

Se Nordsjørittet på NRK.no

Erik Thorstvedt er altså lagleder ny av året, mens Jon Almaas har syklet Nordsjørittet også tidligere. Pengene de 600 syklistene på guttas lag har betalt for billettene, gikk til fjorårets TV-aksjon og Amnesty.

Nordsjørittet blir streamet fra klokken 10.30 på NRK.no.