– Skal lage tidenes beste TV-aksjon

I hutrende kalde minusgrader var Marit Breivik og Iram Haq blant kjendisene som vervet bøssebærere i morgerushet på Karl Johan tidlig tirsdag morgen.

TV-aksjonen 2009

Klare for TV-aksjonen: Haddy N'jie, Dan Børge Akerø, Marit Breivik, Marte Gerhardsen, Iram Haq og Rune Gokstad.

Foto: Inger-Marit S. Sæby / NRK

TV-aksjonen 2009

Care verver bøssebærere til TV-aksjonen.

Året TV-aksjon går av stabelen neste søndag, og generalsekretær for CARE, Marte Gerhardsen, har lagt listen høyt for årets TV-sendte dugnad:

– Vi skal lage tidenes beste TV-aksjon, det er ingen tvil om det, sier Gerhardsen entusiastisk til nrk.no.

LES OGSÅ: Dette går årets TV-aksjon til

Vil besøke alle

Allerede klokken 07.00 var organisasjonen på plass på Egertorget i Oslo sammen med årets programledere, Haddy N’jie, Dan Børge Akerø og Rune Gokstad. Målet er å verve ytterligere 45 000 bøssebærere før neste søndag.

– Vi håper å få 100 000 bøssebærere totalt, målet vårt er at absolutt alle hus skal få besøk, forteller Gerhardsen.

LES OGSÅ: Slik fordeles pengene fra årets aksjon

Organisasjonen jobber også spesielt inn mot innvandrerbefolkningen i hovedstaden, i håp om at enda flere vil bidra.

Bærekraftig bistand

Programlederne Haddy N’jie og Dan Børge Akerø synes det er spesielt viktig at nordmenn bidrar under årets aksjon.

– CAREs prosjekt er mer enn bare u-hjelp, det de driver med er bærekraftig bistand. Pengene går til fattige kvinner som får muligheten til å forsørge seg selv, og prosjektet vil fortsette å utvikle seg selv etter at CARE trekker seg ut, forteller N’jie.

Hun har selv vært i Tanzania sammen med humorgruppen Queendom i forbindelse med TV-aksjonen, og traff flere kvinner som var fanget i «fattigdomsfellen».

LES OGSÅ: «Klimaflyktningene» slipper ikke unna

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TV-aksjonen 2009

Dan Børge Akerø og Haddy N'jie er programledere for årets TV-aksjon.

Foto: Inger-Marit S.Sæby / NRK

– De har akkurat råd til mat, men ikke til medisiner eller skolegang. Jeg traff en bestemor som ønsket midler til å komme i gang med å lage kull, slik at hun kunne selge det og kjøpe seg en høne. Eggene fra høna kan igjen selges, og slik kommer hun seg i gang på egen hånd, sier programlederen.

Også Dan Børge Akerø ser frem til TV-aksjonen neste uke, når han går løs på sin tredje runde som programleder for den syv timer lange direktesendingen.

– Jeg har store forventninger i år. Både fordi vi er på vei ut av finanskrisen, men også fordi CAREs prosjekt er enkelt å forklare, og dermed et godt prosjekt, sier Akerø til nrk.no.

Breivik som bøssebærer

Marit Breivik, tidligere landslagstrener i håndball, var blant profilene som sto i frostrøyken på Egertorget og vervet bøssebærere før arbeidstid i dag. For henne er TV-aksjonen en tradisjon hun gjerne tar del i.

Det er alltid gode saker å støtte, og spesielt i år synes jeg det er et godt formål. CARE klarer virkelig å nå de som har det vanskeligst, og som har små muligheter til å komme seg videre på egenhånd, sier Breivik.

Hun har selv vært i Bangladesh for å se hvordan organisasjonen jobber, og forteller at hun synes det er oppløftende å se at det ikke skal mer til for å hjelpe enkeltindivider til å få et bedre liv. Og planene for søndag 18. oktober er allerede spikret:

– Jeg skal selvfølgelig gå som bøssebærer.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Video nsps_upload_2008_10_19_16_3_41_437.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se Kong Harald åpne TV-aksjonen 2008