NRK Meny
Normal

– Denne jobben er farlig, men gir meg så mye

Birgitte Gundersen ville bruke utdannelsen sin til noe nyttig. Hun ble frivillig for Røde Kors. Dét har hun aldri angret på.

ICRC supported hospital in Maiwut

Birgitte Gundersen har akkurat kommet hjem etter seks måneder i Sør-Sudan.

Foto: Albert Gonzalez Farran / Røde Kors

– Arbeidet vårt utgjør en forskjell. Det er selvfølgelig både opp- og nedturer, men alt i alt gir det meg veldig mye å hjelpe andre, sier Gundersen.

Etter første oppdrag traff det meg rett i hjertet.

Birgitte Gundersen

Hun har akkurat kommet hjem fra Sør-Sudan etter seks måneder i felt. 58-åringen jobber til daglig som intensivsykepleier på Fredrikstad Sykehus, men bruker veldig mye av tiden sin som frivillig.

ICRC supported hospital in Maiwut
Foto: Albert Gonzalez Farran / Røde Kors

– Jeg vært frivillig i 16 år, og vært ute for Røde Kors mange ganger. Etter første oppdrag i 2003 traff det meg rett i hjertet, og jeg tenkte at dette vil jeg fortsette med, sier hun.

Sør-Sudan har hun vært i to ganger før. Der er det et stort behov for nødhjelp, og sykehusene er i dårlig stand.

Jeg får mange nye venner gjennom arbeidet, og føler meg priviligert.

Birgitte Gundersen
Birgitte var i Sør-Sudan i seks måneder

I Sør-Sudan behandlet Birgitte alt fra skuddskader til barn med malaria, slangebitt og lungebetennelse.

Foto: Birgitte Gundersen / Røde Kors

Her behandler hun alt fra skuddskader til barn med malaria, slangebitt og lungebetennelse. Hun ser at pengene fra TV-aksjonen vil komme godt med.

– TV-aksjonen blir veldig viktig. Vi trenger midler, og vi vil vise folk at de kan bidra til å få hjelpen helt fram til de som trenger den, sier hun.

Støttes av familien

Birgitte har nå fire voksne barn. Selv om hun har familie tør hun å reise ut. Hun stoler på Røde Kors, og sier at de følger opp tett og tar sikkerheten på alvor.

De lokale frivillige er de store heltene.

Birgitte Gundersen

– Jeg har så klart mindre kontakt med familien i perioder, men de støtter meg fullt ut. Jeg får mange nye venner gjennom arbeidet, og føler meg priviligert, sier hun.

ICRC supported hospital in Maiwut

Røde Kors bistår de lokale frivillige med kunnskap og midler.

Foto: Albert Gonzalez Farran / Røde Kors

Heier på de lokale frivillige

Birgitte vil gjerne trekke fram de lokale frivillige som jobber for Røde Kors. Det er viktig med et godt samarbeid, og hun mener at opplæringen av de lokale har stor effekt.

– De lokale frivillige er de store heltene. Når vi drar hjem, blir de igjen. Vi støtter med kunnskap og midler, men uten dem ville vi ikke klart det. De må løftes fram!

Nå skal Birgitte være hjemme en stund, men hun er klar for nye oppdrag.

– Jeg har ikke tenkt å gi meg. Nå har jeg akkurat kommet hjem etter seks måneder i Sør-Sudan, men skal ut igjen neste år, sier hun.